Πτώση παραγωγής, κατανάλωσης και αυτάρκεια από την… πίσω πόρτα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Πτώση παραγωγής, κατανάλωσης και αυτάρκεια από την… πίσω πόρτα

Η κρίση που αφήνει τα σημάδια της έντονα στον όγκο της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, δεν αφήνει ανέπαφη την κατανάλωση, ενώ ως άμεσο επακόλουθο φέρνει αυτάρκεια σε υψηλά ποσοστά κυρίως στα είδη διατροφής, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα διατροφικά προϊόντα.
Μέσα στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον ο αγροτικός τομέας επηρεάζεται άμεσα και αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του. Tην ίδια ώρα το αγροτικό εισόδημα βαίνει συνεχώς μειούμενο, ενώ αντί για τις απαραίτητες επενδύσεις καταγράφεται τάση αποεπένδυσης στον αγροτικό τομέα.
Πιο αναλυτικά, στο διάστημα των τελευταίων ετών το αγροτικό εισόδημα βαίνει συνεχώς μειούμενο. Σωρευτικά, στο διάστημα 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, μειώθηκε κατά 18% και το 2011 βρισκόταν στο 78% του γεωργικού εισοδήματος του 2005. Την ίδια στιγμή, στο ίδιο διάστημα, στην ΕΕ-27 καταγράφεται αύξηση γεωργικού εισοδήματος κατά 11%, ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης η αύξηση κυμαίνεται στο 5% περίπου.
Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής και η κάμψη των τιμών παραγωγού, τάσεις οι οποίες συνεχίζονται και κατά το τρέχον έτος
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης εισροών στις ζωοτροφές, τον Ιούνιο του 2011, σημείωσε αύξηση 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, επηρεάζοντας αρνητικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Την ίδια στιγμή στο δείκτη εκροών καταγράφονται μειώσεις κατά 20% περίπου (κυρίως στα οπωροκηπευτικά) ενώ στασιμότητα παρατηρείται στις τιμές των προϊόντων της ζωϊκής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages