Μόνο ενιαία και δυνατή μπορεί η Τριφυλία ν’ αναπτυχθεί! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μόνο ενιαία και δυνατή μπορεί η Τριφυλία ν’ αναπτυχθεί!

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΜΟΥΛΗ
Το εγχείρημα με τον «Καλλικράτη» είναι σαφές ότι επιχειρήθηκε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και κατ’ επιταγήν της Τρόικας για περιστολή δαπανών. Γι’ αυτό και έγινε εσπευσμένα χωρίς επαρκή θεσμική και οικονομική θωράκιση.
***
Παρ’ ότι οι πάντες έβλεπαν ότι ο «Καποδίστριας» είχε… φάει τα ψωμιά του και οι συζητήσεις για «Καποδίστρια ΙΙ» βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο από την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν επιχειρήθηκε μια πιο ήπια μεταρρύθμιση με πρόβλεψη για πιο ριζικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον.
***
Ετσι αποφασίστηκε η όποια διευθέτηση με μεταρρύθμιση σοκ μέσω του θεσμικού εκτρώματος του «Καλλικράτη» και ως συνήθως μετά την ψήφιση του νόμου, τα βήματα ήταν δειλά, τα οικονομικά ανύπαρκτα και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης ώστε να λειτουργήσουν αυτοδύναμα Περιφέρειες και Δήμοι μετατέθηκε στις ελληνικές καλένδες.
***
Εγιναν ορισμένες περικοπές, μεταφέρθηκαν σε Περιφέρειες και Δήμους αρμοδιότητες χωρίς πόρους και έτσι στα χαρτιά η «εξίσωση» της Τρόικας επιλύθηκε, αλλά τα προβλήματα γιγαντώθηκαν...
***
Όμως πίσω από τις «εξισώσεις» και της «στατιστικές» βρίσκονται άνθρωποι, αλλά αυτό τόσο οι τροϊκανοί, όσο και οι πολιτικοί «μαϊντανοί» και «κηπουροί» του Γιώργου Παπανδρέου δεν το έλαβαν υπόψη τους πάνω στη σπουδή τους να εμφανιστούν πρόθυμοι και υπάκουοι στα κελεύσματα των δανειστών.
***
Ετσι Περιφέρειες και Δήμοι βολοδέρνουν με την γραφειοκρατία, που πνίγει κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και αποτελεσματικής λειτουργίας, την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού για μια αρμονική μεταφορά αρμοδιοτήτων του Κράτους συνοδευόμενη από τους ανάλογους πόρους. Και ως γνωστόν αρμοδιότητες χωρίς πόρους είναι σαν ομελέτα χωρίς αυγά…
***
Το τέλμα είναι εμφανές παντού και η ελληνική περιφέρεια, στην οποία εξακτεινώνεται τώρα η οικονομική κρίση θα υποστεί νέο σοκ, αφού η ύφεση βαθαίνει και συνεχώς στερεί πόρους από την αυτοδιοίκηση και τις δημόσιες επενδύσεις, με αποτέλεσμα η ανεργία να χτυπάει «κόκκινο» με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών.
***
Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έβαλε, έστω και ακροθιγώς, το ζήτημα αναθεώρησης του «Καλλικράτη», εισάγοντας έτσι από το… παράθυρο το χωροταξικό ζήτημα των Δήμων, το οποίο ανοίγει τις ορέξεις για νέες τοπικιστικές εξάρσεις, με προεξάρχοντες παράγοντες του απαξιωμένου πολιτικού συστήματος, που χάνοντας τις πελατειακές σχέσεις αισθάνονται αδύναμοι και αδυνατούν να δικαιολογήσουν την πολιτική ύπαρξή τους.
***
Στη Μεσσηνία το θέμα έφερε στην επικαιρότητα ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, θεωρώντας θετική εξέλιξη τις κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο δεν πήρε θέση για τη νέα χωροταξία των Δήμων, προεξαρχούσης της Καλαμάτας. Άφησε όμως να πλανάται ότι ο ίδιος επιχειρεί να αναμιχθεί και να επαναφέρει το χωροταξικό ζήτημα για τους άλλους Δήμους
***
Στους Δήμους της Μεσσηνίας έχουν αρχίσει δειλά – δειλά οι συζητήσεις για την «καυτή πατάτα» του χωροταξικού, όπου κατά τους «ειδήμονες» υπάρχει ο «μεζές», ενώ για τα ουσιαστικά ζητήματα αρμοδιοτήτων, πόρων και όλα τα συναφή για την αποτελεσματική λειτουργία της αυτοδιοίκησης δεν ακούγεται τίποτα.
***
Ιδιαίτερη ενασχόληση με το χωροταξικό παρατηρείται στην Τριφυλία, όπου οι δυνάμεις που την θέλουν διασπασμένη, ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την ενιαία αυτοδιοικητική έκφρασή της. Αποτέλεσμα ήταν να αποκοπεί ο πρ. Δήμος Δωρίου που ιστορικά συνδέεται με την Τριφυλία και παρά τη βούληση της πλειοψηφία να υπαχθεί στο Δήμο Οιχαλίας.
***
Παράλληλα οι τοπικιστικές διενέξεις και τα αδιέξοδα οδήγησαν στην αποκοπή του πρ. Δήμου Νέστορος από την Τριφυλία και την υπαγωγή του στην Πύλο. Ωστόσο, παρά τον ακρωτηριασμό της, η υπόλοιπη Τριφυλία αποτέλεσε ενιαίο Δήμο, με σημαντική έκταση και πληθυσμό, που υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να εμφανίζει άλλη δυναμική και να κινείται σε πιο εντατικούς ρυθμούς.
***
Δυστυχώς όμως στο Δήμο Τριφυλίας και υπό την αναγκαιότητα της πολιτικής επιβίωσης, δυνάμεις που απέρριπταν το εγχείρημα βρέθηκαν στην δημοτική εξουσία. Όμως ποτέ δεν έπαψαν να ονειρεύονται τη διάσπαση του Δήμου και τα πολλά μικρά αυτοδιοικητικά «μαγαζιά» στη βάση του πολιτικού χθες, το οποίο είχε την κατάληξη που είχε.
***
Το βέβαιο είναι ότι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο εγχείρημα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ευρύτητα πνεύματος και να χαράξουν νέα πορεία για την ενιαία Τριφυλία, η οποία δυστυχώς εμφανίζεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, αφού ήδη στις «γιάφκες» αμφισβήτησης συμμετέχουν και «πρωτοπαλίκαρα» της σημερινής Δημοτικής Αρχής,
***
Όμως, θα το επαναλάβουμε κι ας γινόμαστε κουραστικοί. Η Τριφυλία μόνο με ενιαία έκφραση και θεσμική υπόσταση θα μπορεί να γίνει δυνατή και να αναπτυχθεί, σύμφωνα με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
***
Απαιτείται όμως μια νέα δυναμική και για να επιτευχθεί αυτή χρειάζεται ενότητα δυνάμεων με νέες ιδέες, μακριά από το χρεοκοπημένο πελατειακό σύστημα, ώστε ν’ ατενίσουν το αύριο με όραμα, σχέδιο και χωροχρονοδιάγραμμα ρεαλιστικό. Ν’ αντιμετωπιστεί τώρα η ασφυκτική κατάσταση αλλά και να μπει το νερό στ’ αυλάκι για την Τριφυλία του αύριο.
***
Η διάσπαση της Τριφυλίας θα την ξαναφέρει στην αφάνεια και θα την καταστήσει ουραγό των εξελίξεων τη νέα εποχή, που, ανεξάρτητα από την έκβαση της οικονομικής κρίσης θα υπάρξει. Αν στην κρίση αντί να ενώνουμε δυνάμεις, διασπάμε την όποια συνοχή έχει δημιουργηθεί, τότε στερούμε κάθε προοπτική για το μέλλον μια ευλογημένης από το Θεό περιοχής, αλλά τόσο παρεξηγημένης από τους ανθρώπους. Και δή από τους κάθε μορφής πολιτικούς και πολιτευόμενους, που μεταλλαγμένοι κάθε φορά προτάσσουν την ιδιοτέλεια, τα προσωπικά και ενίοτε τα κομματικά συμφέροντα, που τις περισσότερες φορές δεν ταυτίζονται, αν δεν συγκρούονται κιόλας, με τα συμφέροντα του τόπου και των πολλών.
***
Ας αναλάβουν οι σημερινού τοπικοί άρχοντες τις ευθύνες τους και ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση με σοβαρότητα, ενότητα και χωρίς τοπικιστικές σκοπιμότητες, άγοντες αντιπαραθέσεις και συναισθηματικές εξάρσεις και κοκορομαχίες για το λουφέ της εξουσίας τους στο μικρόκοσμο του χθες που θέλουν να αναστήσουν μόνο και μόνο για μικροκομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες. Αν δεν μπορούν ας κάνουν στην άκρη, υπάρχουν δυνάμεις και νέοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να κάνουν το όραμα πράξη και να πάνε την Τριφυλία μπροστά. Εκεί που μπορεί, της αξίζει και το δικαιούται. Τελεία και παύλα.
Υ.Γ.: Αν δεν μπορεί ένας αντιδήμαρχος με τα τοπικά συμβούλια να διαχειριστούν την καθημερινότητα των δημοτικών ενοτήτων και των τοπικών κοινοτήτων, τότε σίγουρα δεν φταίνε ούτε ο «Καλλικράτης», ούτε οι πόλεις και τα χωριά. Η ανεπάρκεια των αρχόντων είναι που απαξιώνει τους θεσμούς. Και γιατί αυτοί οι ίδιοι, με τις τοπικές τους παρέες θα μπορούσαν να διοικήσουν καλύτερα τα μικρά δημοτικά μικρομάγαζα; Η απάντηση είναι προφανής, αλλά τα έργα (τους) τα έχουμε ξαναδεί και τις ημέρες (τους) τις έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος και ο λαός.
Υ.Γ.1: Η Τριφυλία είναι μεγάλο «μαγαζί γωνία». Απαιτεί και ανάλογου βεληνεκούς Δημοτική Αρχή που να νοιάζεται για τον τόπο και τους ανθρώπους πέρα από σκοπιμότητες, διαπλοκές, προσωπικές στρατηγικές και συμφέροντα και όχι «… μικρούς μοιραίους και άβουλους αντάμα που όλοι μαζί προσμένουν ένα θάμα», κατά πως λέει και ο ποιητής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages