ΣΤΗΝ ΦΑΚΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. Μεσσήνιοι απατεώνες που υπόσχονταν τραπεζικά δάνεια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΣΤΗΝ ΦΑΚΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. Μεσσήνιοι απατεώνες που υπόσχονταν τραπεζικά δάνεια



 Δύο Μεσσήνιοι απατεώνες υπόσχονταν τραπεζικά δάνεια από λίγες χιλιάδες ευρώ μέχρι μερικές… εκατοντάδες ευρώ με πολύ απλούς όρους και χαμηλό επιτόκιο, ενώ άλλες φορές προσποιούνταν στο τηλέφωνο ένα δημόσιο πρόσωπο και έταζαν χρηματοδοτήσεις ή και διαγραφές χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για δύο Έλληνες, έναν 43χρονο κάτοικο Καλαμάτας και έναν 32χρονο Ρομά (με κύριο ρόλο αυτόν του… εισπράκτορα) από τη Μεσσήνη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι από τον Μάιο του 2021 μέχρι και φέτος τον Ιανουάριο διέπραξαν σε περιοχές των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, συνολικά 17 απάτες αυτού του είδους αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας που εξιχνίασε τις εν λόγω άπατες, σχηματίστηκε σε βάρος των δύο δικογραφία για απάτη, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένα και εκβίαση. Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατηγορία για εκβίαση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι δύο απατεώνες προσποιούμενοι τους ανώτερους αστυνομικούς, ή γνωστούς στο πανελλήνιο δικηγόρους, εκβίαζαν υπόδικους που δίνουν το παρών στο Τμήμα και έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη ζητώντας χρήματα για διάφορες διευκολύνσεις, αλλά και για να μην καταλήξουν στη φυλακή.
ΜΕ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
Οι άλλες κατηγορίες έχουν να κάνουν με τα τηλεφωνικά κυρίως κόλπα των δύο κατηγορουμένων για να υποκλέπτουν τα τραπεζικά στοιχεία των θυμάτων τους, αποσπώντας τους τους κωδικούς των λογαριασμών και των καρτών τους. Χρήματα παραλάμβαναν και δια ζώσης, με τον 32χρονο Ρομά να έχει το ρόλο του… εισπράκτορα. Αξίζει να σημειωθεί πως στους κατηγορούμενους, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, άρεσε η άνετη ζωή και συχνά κυκλοφορούσαν με ακριβά αυτοκίνητα. Έτσι ξεγελούσαν τους… υποψήφιους δανειολήπτες και όσους είχαν χρέη στο Δημόσιο ή αναζητούσαν κρατικές χρηματοδοτήσεις, για κτηνοτροφικές ή άλλες εγκαταστάσεις, ότι ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική και οικονομική τάξη, γνωρίζουν “ανθρώπους- κλειδιά” και έχουν διασυνδέσεις τόσο με πολιτικά πρόσωπα όσο και με τραπεζικούς παράγοντες χωρών της Ευρώπης. Ένα άλλο κόλπο που ακολουθούσαν με… επιτυχία οι δύο απατεώνες ήταν να προσποιούνται δημόσια πρόσωπα με ισχύ, τα οποία έναντι ενός χρηματικού ανταλλάγματος θα διέγραφαν -υποτίθεται- τα χρέη των θυμάτων τους προς το Δημόσιο ή προς ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και θα εξασφάλιζαν άδεια παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς.  
ΔΙΑΛΕΓΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι οι δύο απατεώνες διάλεγαν προσεχτικά τα θύματά τους, κυρίως ανθρώπους με χρέη και ανάγκη για χρήματα που δεν γνώριζαν πώς λειτουργούν οι διαδικασίες του Δημοσίου. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, τα υποψήφια θύματά τους δεν ήταν ιδιαίτερου μορφωτικού επιπέδου ή εξοικειωμένα με την τεχνολογία και τις online τραπεζικές συναλλαγές, ενώ πείθονταν εύκολα να δώσουν όποιο προσωπικό στοιχείο ζητούσαν οι απατεώνες. Ο 43χρονος κατηγορείται ότι επικοινωνούσε, κατά κύριο λόγο, τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και “εκμεταλλευόμενος την έλλειψη γνώσης τους περί λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού ή της τεχνολογίας, κατάφερνε να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά, συνεργαζόμενος ως προς αυτό με τον 32χρονο” γράφει η ανακοίνωση της Αστυνομίας. Ειδικότερα -εξηγεί- “παρέθεταν ψευδή γεγονότα ως αληθή, κυρίως σε ό,τι αφορά με εξυπηρετήσεις ενώπιον αρχών του δημοσίου τομέα, π.χ. έκδοση δανείων, έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής, είσπραξη οφειλών από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης, κάλυψη οφειλών από Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες”.
Επίσης, “πολλές φορές, προσποιούνταν ακόμη και πρόσωπα τα οποία κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις είτε σε δημόσιες υπηρεσίες, είτε στην Ελληνική Αστυνομία, είτε ακόμη και άτομα ευρέως γνωστά στο πανελλήνιο”.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε έρευνα που έγινε σε σπίτι του 43χρονου στην Καλαμάτα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 14.290 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα. Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages