ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΥΡΟΣ: «Οι Μεσσήνιοι επιστήμονες ονειρεύονται μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΥΡΟΣ: «Οι Μεσσήνιοι επιστήμονες ονειρεύονται μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών»



 Σημαντικές αναφορές για τους νέους επιστήμονες από τη Μεσσηνία που ζουν στην Ευρώπη αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, άσκησε μιλώντας αποκλειστικά στο Πρωινό δρομολόγιο του Παλμός 90,5 και τον Ιωάννη Μποζίκα, ο διαπρεπής νέος επιστήμονας  Στέφανος τυρός, οικονομολόγος διδάκτορας πολιτικών επιστημών σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Μερικά από τα βασικά σημεία της συνέντευξης του είναι τα παρακάτω: 

Έρευνα στο εξωτερικό:

Η βασική διαφορά με την Ελλάδα είναι η δυνατότητα που σου δίνει ένα καλό ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο να συγκεντρωθείς στην έρευνά σου, εφόσον ως υποψήφιος διδάκτωρ σου προσφέρει ένα ικανοποιητικό μισθό, και η διασύνδεση που έχει με άλλα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο. Συνάδελφοί μου στην Ελλάδα δεν ξέρουν αν το επόμενο 6μηνο θα έχουν χρηματοδότηση για να συνεχίσουν ή για να πάνε σε συνέδρια στο εξωτερικό. 

 

Ελληνικά προϊόντα στην Ολλανδία και την Ευρώπη:

Τα τελευταία χρόνια, και με την έξοδο πολλών νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, αυξήθηκαν και τα ελληνικά προϊόντα που μπορείς να βρεις. Συνήθως όμως εγώ μεταφέρω απευθείας από τη Μεσσηνία τοπικά προϊόντα μία φορά το χρόνο, ειδικά λάδι και μέλι. 

Υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να βρεις Μεσσηνιακό λάδι σε σούπερ μάρκετ του Άμστερνταμ αλλά προφανώς η τιμή είναι 2-3 φορές πάνω. Αυτό είναι κάτι που αναδεικνύει και τη δυνατότητα που έχουν οι ντόπιοι παραγωγοί να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση. 

 

Το Βολτ και η ενασχόληση με την πολιτική:

Η ερευνητική μου ειδικότητα είναι στα οικονομικά και στα εργασιακά. Και αυτή είναι που θέλησα να χρησιμοποιήσω μέσα στο Βολτ.

Το Βολτ είναι μέλος του Volt Europaτου πρώτου πραγματικά πανευρωπαϊκού κόμματος που δημιουργήθηκε ως απάντηση στο BrexitΒρίσκεται ήδη σε 30 ευρωπαϊκές χώρες με εκπροσώπηση στην ευρωβουλή, την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, τη βουλή της Ολλανδίας και τοπικά συμβούλια σε Γερμανία, Ιταλία και Πορτογαλία. 

Μιλάμε για κάτι πραγματικά διαφορετικό, καθώς προωθούμε τη αλλαγή και τη δημιουργία βασικών θεσμών στο ευρωπαϊκό, το τοπικό και το εθνικό επίπεδο. 

Στο ευρωπαϊκό επίπεδο υποστηρίζουμε τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης δηλαδή όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται δημοκρατικά μέσω εκλεγμένων οργάνων. Μιλάμε για ένα/μία ευρωπαίο πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό, ένα κοινό υπουργείο οικονομικών που θα στοχεύει στην προστασία της οικονομίας όλων των κρατών της ΕΕ, και έναν πανευρωπαϊκό αμυντικό στρατό που θα προστατεύει τα σύνορα ολόκληρης της ηπείρου. 

Ταυτόχρονα όμως προωθούμε και την αποκέντρωση του κεντρικού κράτους, έτσι ώστε οι περιφέρειες και οι δήμοι να έχουν μεγαλύτερο λόγο στα θέματα που τους αφορούν. Όλα αυτά θα έχουν στη βάση τους ένα κεντρικό κράτος με διαφανείς θεσμούς με στόχο μια αποδοτική οικονομία, ένα καθολικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και την προστασία του περιβάλλοντός.

KYPARISSIA TV VIDEO: https://youtu.be/y-d4UggWX9E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages