ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥΣ ΠΟΜΠΟΥΣ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥΣ ΠΟΜΠΟΥΣ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥΣ ΠΟΜΠΟΥΣ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΤΑ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΟΟΤΟΚΙΑ ΤΗΣ

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Κάθε χρόνο την άνοιξη, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στην περιοχή με σκοπό να ζευγαρώσουν και συνήθως κάπου στα μέσα Μαΐου καταγράφεται η πρώτη δραστηριότητα ωοτοκίας. Μετά από 50 με 60 ημέρες, τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινούν για το πρώτο τους ταξίδι. Η ωοτοκία της ξεκίνησε τέλος Μαίου και συνεχίζεται φέτος καθώς τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας όχι μόνο από φορείς αλλά κυρίως από τους πολίτες στην περιοχή, ενώ έχει βρεθεί ότι υπήρξε θαλάσσια χελώνα η οποία έκανε διαδρομή στην Μεσόγειο και προτίμησε να επανέλθει στην παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου.

 ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ 

Μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα χωρίς να ενοχλήσουμε τις χελώνες και τις φωλιές τους, αν εφαρμόσουμε τα παρακάτω:

1) Όχι τροχοφόρα στην παραλία. Η κίνηση των οχημάτων πάνω στις παραλίες, εκτός από του ότι απαγορεύεται από το νόμο, προκαλεί δονήσεις στο έδαφος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η ανάπτυξη του εμβρύου ή να ωθήσει τους νεοσσούς να βγουν νωρίτερα από τη φωλιά τους.

2) Όχι σκουπίδια στην παραλία. Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις χελώνες, είτε μέσω της κατάποσης πλαστικής σακούλας ή άλλων πλαστικών αντικειμένων, είτε με την τυχαία εμπλοκή των νεοσσών σε αυτά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να χάσουν τη ζωή τους.

3) Όχι φωτιές στην παραλία. Το φως από τις φωτιές και η παρουσία ανθρώπων τρομάζουν τις ενήλικες θηλυκές και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των νεοσσών.

4) Όχι φώτα που έχουν κατεύθυνση την παραλία ωοτοκίας. Ο τεχνητός φωτισμός αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν  τη σωστή κατεύθυνση προς τη θάλασσα και πεθαίνουν από εξάντληση και αφυδάτωση.

5) Όχι βόλτες στην παραλία τις βραδινές ώρες. Την περίοδο ωοτοκίας είναι πιθανό να ενοχλήσουμε μια χελώνα που προσπαθεί να γεννήσει, ενώ την περίοδο εκκόλαψης πιθανότατα θα πατήσουμε κατά λάθος τους μικρούς νεοσσούς.

Με αυτές τι μικρές κινήσεις, θα μπορέσουμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία αυτού του πανάρχαιου είδους που ζει στις ελληνικές θάλασσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages