ΤΟ Π.Ο.Π. ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΤΟ Π.Ο.Π. ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ...

 


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ_Ν.ΜΩΡΑΪΤΗΣ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ στο θέμα :  Εξελίξεις και ανάληψη πρωτοβουλιών αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση υπ’ αριθμό 1149/2022 του ΣτΕ για την ποικιλία «Ελιά Καλαμών» και την Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας»

Μεταξύ άλλων o Μωραΐτης Νίκος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με την Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε:

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της ποικιλίας Καλαμών στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας που παράγει σχεδόν την μισή εγχώρια παραγωγή. Βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που στηρίζουν και οι περιφερειακές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές στο προϊόν την περίοδο 2018-2019 οι τιμές ήταν πολύ κάτω απο το κόστος παραγωγής, μόλις 50 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνούσε τα 1,20 λεπτά το κιλό.

Μεγάλες ποσότητες έμειναν αδιάθετες στις αποθήκες και μεγαλέμποροι εκβίαζαν τους παραγωγούς να πάρουν κοψοχρονιά την παραγωγή τους. Σημειωτέον τότε υπήρχε η απόφαση και στη συνέχεια τα προβλήματα των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών δεν έχουν τέλος. Το 2021 είχαμε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής από την ακαρπία λόγω καύσωνα στην κομπόδεση τον Μάιο. Οι παραγωγοί αφέθηκαν στο έλεος , δεν πήραν ένα ευρώ από τον ΕΛΓΑ, παρότι πλήρωναν τσουχτερά ασφάλιστρα δεν αποζημιώνονταν γιατί ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει βασικές αιτίες ζημίες στην φυτική και ζωική παραγωγή και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η απαράδεκτη απόφαση του Σ.τ.Ε. να δώσει την χαριστική βολή στους παραγωγούς, απόφαση που ήρθε την στιγμή που το κόστος παραγωγής γονατίζει τους παραγωγούς τους οδηγεί σε απόγνωση , έχουν εκτίναξη των τιμών στο αγροτικό ρεύμα, στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι αγρότες έχουν πείρα από την προσπάθεια που γινόταν από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως να καλλιεργηθούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους μικρομεσαίους ελαιοκαλλιεργητές ότι μπορεί να βελτιωθεί με το καθεστώς ΠΟΠ η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε ζήτηση και τιμές. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε το 2017, ούτε το 2020, αλλά και άλλες χρονιές που οι τιμές έφτασαν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ούτε και τώρα φυσικά» επί της ουσίας «Πυροδοτεί και εκφράζει νέους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα προϊόντα, που είναι και οι σταθερά κερδισμένοι της υπόθεσης, μιας και ανάλογα με τα συμφέροντά τους συμπιέζουν τις τιμές στους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι τοπικοί βουλευτές τους, ο περιφερειάρχης, αλλά και λοιποί γνωστοί δορυφόροι τους κρύβουν αυτές τις πλευρές και αξιοποιούν το ζήτημα για να γίνεται διαχωρισμός και αντιπαράθεση με τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών άλλων περιοχών και να χάνεται ο πραγματικός αντίπαλος, οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεξαγωγείς».

«Η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων, έτσι όπως προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προστατεύει ένα εγχώριο αγροτικό προϊόν, από τη στιγμή που μπορεί να εισάγει παρόμοια αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες και επειδή συσκευάζονται σε ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας, αυτομάτως γίνονται ελληνικά προϊόντα, όπως εξάλλου γίνεται με εισαγωγές ελιάς Καλαμών.

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν πραγματικά να προστατευθούν αν μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, αν απαγορευτούν οι αθρόες εισαγωγές στην ελιά Καλαμών και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή».

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να οργανώσουν την πάλη τους και να πολεμήσουν την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), που απαγορεύουν τον καθορισμό κατώτερων εγγυημένων τιμών, που αποτελεί μόνιμη διεκδίκηση των αγροτοπαραγωγών, εξασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και ταυτόχρονα ικανοποιητικές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, και  να διεκδικήσουν:

«Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages