ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ εικόνα παρακμής του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ εικόνα παρακμής του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας

 


Πλήρης απαξίωση και απόλυτος ευτελισμός του ανώτατου θεσμικού οργάνου...

Ως εικόνα πλήρους απαξίωσης, παρακμής και απόλυτου ευτελισμού του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Δήμου Τριφυλίας, του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισαν δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες αυτή που καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης, στη 10η τακτική συνεδρίαση του Σώματος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα και επί τέσσερις περίπου ώρες, προ ημερήσιας διάταξης, επικράτησε μπάχαλο με σκληρές κόντρες μεταξύ δημάρχου Τριφυλίας και επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Επίσης, με φωνές γονέων που ήταν παρόντες για θέματα – προβλήματα των σχολείων, χωρίς ωστόσο στην ημερήσια διάταξη να έχουν εγγράψει η Δημοτική Αρχή και ο πρόεδρος του Σώματος θέμα σχετικά με τα σχολεία.

Ωστόσο, πρώτο θέμα στην Η.Δ. της συνεδρίασης ήταν το τεχνικό πρόγραμμα, για το οποίο η Δημοτική Αρχή με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής είχε εισηγηθεί Κωδικούς με ποσά για απευθείας αναθέσεις δημάρχου για σχολεία ανά Δημοτική Ενότητα, ενώ η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης, που υπερψηφίστηκε με την απόφαση 1/2023 του Σώματος, αύξησε το ποσό για τα σχολεία και ενοποίησε Κωδικούς, για να γίνουν εργασίες ύστερα από διαγωνισμούς.

Σημειώνεται πως το θέμα του τεχνικού προγράμματος εισήχθη ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακύρωσε την απόφαση 1/2023 του Δ.Σ. Τριφυλίας για το τεχνικό πρόγραμμα, ισχυριζόμενος λόγους σχετικά με τη μη εγγραφή του ποσού των ιδίων πόρων στο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη του και να επικαλείται την υπ’ αριθ. 19/Πρακτικό 10/19-12-2022 Απόφαση της Β’ Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 ν. 3463/2005.

Δημοτικοί σύμβουλοι, προ ημερών, άσκησαν προσφυγή στη Β’ Ειδική Επιτροπή για την απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακύρωσε την απόφαση 1/2023. Είναι γνωστό πως η, κατά το νόμο, αρμόδια Β’ Ειδική Επιτροπή έκανε δεκτή προσφυγή δημοτικών συμβούλων Τριφυλίας κατά απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία είχε κριθεί ως νόμιμη η απόφαση τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού έτους 2021 με εγγραφή Ιδίων Πόρων στο έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων, παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας είχε αποφασίσει αρνητικά.

Έκρινε, δηλαδή, ως μη νόμιμη την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού και αποδέχεται – συμφωνεί με την απόφαση 160/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, δηλαδή την εναλλακτική πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης για μη εγγραφή του ποσού των 219.232 ευρώ Ιδίων Πόρων που εισήγαγε η Δημοτική Αρχή με κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Μάλιστα, στην εισήγηση του προέδρου της Β’ Ειδικής Επιτροπής, που είναι πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ρητά αναφέρεται ότι «οι μεταγενέστερες αντίθετες πράξεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας στην 25/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τις οποίες επικαλείται ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου στην προσβαλλόμενη απόφασή του, στερούνται νόμιμου ερείσματος. Έτσι, πρέπει να ακυρωθεί συνακόλουθα και η 234285/4-2-2022 προσβαλλόμενη απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου».

Στην προχθεσινή συνεδρίαση, για πολλοστή φορά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη κατά τη διαδικασία σχεδόν τίποτα από όσα ρητά ορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας και την ισχύουσα νομοθεσία. Καθένας έλεγε ό,τι ήθελε, όποτε ήθελε, ασχέτως του θέματος που υποτίθεται συζητούνταν εκείνη τη στιγμή, ενώ για πολλοστή φορά ειπώθηκαν βαριές κουβέντες, οι οποίες ξεπέρασαν τα όρια του ψεύδους κινούμενες στα όρια της συκοφαντίας, όπως τονίστηκε από δημοτικούς συμβούλους.

Μέσα σε όλα, ο πρόεδρος του Σώματος διέκοψε τη συνεδρίαση πέντε φορές, αν μετρήσαμε καλά με το μπάχαλο που επικρατούσε.

Οι γονείς περίμεναν να ακούσουν για τα σχολεία και την ασφάλεια των μαθητών-παιδιών τους, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, θέμα στην ημερήσια διάταξη για τα σχολεία δεν ήταν εγγεγραμμένο. Ούτε καν ως εκτός ημερήσιας διάταξης δεν το εισήγαγε η Δημοτική Αρχή, ωστόσο επί τέσσερις σχεδόν ώρες όλο εκεί γυρνούσε η κουβέντα σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα, που ήταν 1ο θέμα στην Η.Δ., και «γιατί η αντιπολίτευση δεν αφήνει το δήμαρχο να κάνει εργασίες στα σχολεία», ισχυρισμός που αντικρούστηκε και καταρρίφθηκε από τις τοποθετήσεις, όσο αυτές μπορούσαν να ακουστούν με τον κακό χαμό που επικρατούσε και να γίνουν αντιληπτές.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, τόνισε ότι δεν έχουν τεχνικό πρόγραμμα από ένα γινάτι (της αντιπολίτευσης) για την πλατεία Γαργαλιάνων και ζήτησε να επαναφέρουν (σ.σ. η αντιπολίτευση) τις αναθέσεις στα σχολεία και να κάνουν επιτροπές και με γονείς – εκτός νομοθετικού πλαισίου- για την επίβλεψη, πιστοποίηση και παραλαβή των εργασιών (;), δε διευκρινίστηκε, όμως, όπως είναι γνωστό, πως η εκτέλεση εργασιών και έργων διέπεται από συγκεκριμένες διαδικασίες που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Από την αντιπολίτευση ρώτησαν το δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή από πότε έχουν γίνει τα αιτήματα των σχολείων και γιατί η Δημοτική Αρχή ποτέ δεν τα έβαλε ως θέμα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πόσα χρήματα έχουν διατεθεί για τα σχολεία επί των ημερών της σημερινής Δημοτικής Αρχής, γιατί ενώ στα τεχνικά προγράμματα και τους προϋπολογισμούς 2020, 2021 και 2022 υπήρχαν εγγεγραμμένοι κωδικοί και χιλιάδες ευρώ για τα σχολεία δεν εκτελέστηκαν εργασίες, γιατί το 2020, το 2021 και το 2022 η Δημοτική Αρχή δεν έκανε μελέτες για τα σχολεία, πόσες μελέτες και ποιες έχει έτοιμες σήμερα για τα σχολεία, και εάν έχει έτοιμες μελέτες, γιατί δεν τις πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ποιο θέμα για ασφάλεια στα σχολεία είπε όχι η αντιπολίτευση, ωστόσο από τη Δημοτική Αρχή δε δόθηκαν απαντήσεις.

Ο κ. Λεβεντάκης, απευθυνόμενος στους γονείς, επανέλαβε: «Εμείς είχαμε βάλει ανά Δημοτική Ενότητα για τα σχολεία (σ.σ. για απευθείας αναθέσεις) και μας το αλλάξανε (σ.σ. για διαγωνισμούς)».

Από την αντιπολίτευση κατήγγειλαν τον κ. Λεβεντάκη για θέατρο, ψέματα και υποκρισία, ειπώθηκε ότι είναι το ατύχημα της Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό απατεώνα, έκαναν λόγο για προεκλογική προπαγάνδα και απόπειρα χειραγώγησης και πως αυτά είναι κατάντια…

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages