ΜΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ παλμό η αναπαράσταση απελευθέρωσης της "Αρκαδιάς" στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

ΜΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ παλμό η αναπαράσταση απελευθέρωσης της "Αρκαδιάς" στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας


ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ παρουσία πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον διατηρητέο οικισμό της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας η αναπαράσταση για απελευθέρωση της Αρκαδιάς από τον τούρκικο ζυγό στις 26 Μαρτίου 1821 από τους ηρωικούς Ντρέδες! 

Η εκδήλωση διεξήχθη ξανά μετά από 3 χρόνια αναβολών λόγω της πανδημίας στην Άνω Πόλη και μεταξύ άλλων
 συμμετείχαν οι «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Μιρφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καθώς και Ομάδα Ιππέων. Η Αρκαδιά όπως ονομαζόταν τότε η πόλη και η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Εθνική Ανεξαρτησία! Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπετανέων) των επαρχιών  της Πελοποννήσου ήταν, όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηροπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος Παπατσώρης και τα παιδια του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία). Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάσης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο). Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο Πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο εκπρόσωπος απόγονος των Ντρέδων δήλωσε ότι "το ηχηρό μήνυμα της ημέρας είναι ότι 3 πράγματα δεν καταθέτουμε ποτέ: την Ελευθερία μας που δημιουργεί Δημοκρτία, την Γλώσσα και την Ιστορία μας και στέλνω το μήνυμα σε όσους εντός και εκτός Ελλάδας τα επιβουλεύονται θα μας βρουν μπροστά τους"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages