Η υποστελέχωση του ΕΣΥ απαξιώνει ψυχολογικά και σωματικά τους αγροτικούς ιατρούς - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ απαξιώνει ψυχολογικά και σωματικά τους αγροτικούς ιατρούς

 


Την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα οι αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι καλύπτουν τις υγειονομικές ανάγκες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο απομακρυσμένων περιοχών και διαθέτουν τυπικά έναν επικουρικό ρόλο στις υπηρεσίες των ειδικευμένων, κυρίως γενικών ιατρών, στα Κέντρα Υγείας.

Η πραγματικότητα όμως σε αρκετές περιπτώσεις είναι διαφορετική. Εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, οι αγροτικοί γιατροί μετακινούνται υποχρεωτικώς από την μια υγειονομική δομή στην άλλη, καλύπτουν ανάγκες στα ΤΕΠ νοσοκομείων, αντιμετωπίζουν εξ ολοκλήρου σοβαρά περιστατικά μόνοι, διαχειρίζονται διακομιδές ασταθών αιμοδυναμικά ασθενών, χωρίς τη συνδρομή ειδικού ιατρού, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες και ικανότητές τους και τους συνθλίβει ψυχολογικά και σωματικά.

Τα παραπάνω «αποτελούν μονάχα μία συνοπτική εικόνα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ», αναφέρει ο Πανελλαδικός Συντονισμός Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου.

Σε υποχρεωτικές μετακινήσεις υποβάλλονται οι αγροτικοί γιατροί

«Οι διαρκείς μετακινήσεις αγροτικών ιατρών από τη μία θέση στην άλλη, σε ένα νοσοκομείο αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το χώρο ευθύνης τους, πολλές φορές με δικά τους έξοδα χωρίς καμία οικονομική κάλυψη ή ενίσχυση είναι επισφαλής και άκρως επικίνδυνη», αναφέρει ο Πανελλαδικός Συντονισμός Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου και προσθέτει:

«Τόσο για τους ίδιους, λόγω των εξοντωτικών ωρών εργασίας χωρίς ανάπαυση, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους ασθενείς, που περιμένουν αρκετές ώρες στους χώρους αναμονής των επειγόντων περιστατικών, ελπίζοντας ότι θα τους εξετάσει κάποιος ειδικός ιατρός και θα λάβουν κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, όπως ορίζονται από τους νόμους. Στον αντίποδα, οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία εντείνονται περαιτέρω από αυτές τις μετακινήσεις»,

Σημειώνει ότι τα προβλήματα των νοσοκομείων με τα χιλιάδες κενά δεν λύνονται με την ισοπέδωση και την διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Άλλωστε είναι οφθαλμοφανές ότι είναι άστοχη και ακατάλληλη η κάλυψη της 2βαθμιας με προσωπικό της 1βαθμιας διότι τα περιστατικά που θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει η 1βαθμια θα επιφορτίσουν ακόμη περισσότερο την 2βαθμια με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Ως απόρροια των παραπάνω, βιώνουμε συνεχώς και καθημερινά, μία διαρκή απαξίωση, εκβιασμούς, εξευτελισμό, εμπαιγμό, ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξουθένωση».

Ασθενοφόρα χωρίς διασώστες

Ο Πανελλαδικός Συντονισμός Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου αναφέρεται και στα κενά στο ΕΚΑΒ και δηλώνει την αντίθεσή του με την προσωρινή λύση των μικτών πληρωμάτων.

Εξηγεί ότι ένα ασθενοφόρο προκειμένου να μπορεί να προσφέρει ασφαλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες είναι αναγκαίο -και βάσει νόμου – να στελεχώνεται από δύο διασώστες ΕΚΑΒ (δηλαδή απόφοιτους της αντίστοιχης σχολής με διάρκεια φοίτησης τα πέντε εξάμηνα), οι οποίοι έχουν γνώσεις και ικανότητες διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών και δευτερευόντως οδήγησης του ασθενοφόρου. Επομένως ένα ασθενοφόρο απαιτεί εκπαιδευμένους διασώστες και όχι απλώς οδηγούς.

«Η κατάσταση αυτή έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και δημιουργούν ένα κλίμα επισφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους. Η τωρινή σύνθεση των ασθενοφόρων σχεδόν σε όλη την επαρχία, με έναν μη-διασώστη στο τιμόνι και έναν αγροτικό ιατρό ως υγειονομικό προσωπικό είναι μια σύνθεση ακατάλληλη και ανεπαρκής, που δεν μπορεί αφενός να προσφέρει τη βέλτιστη προνοσοκομειακή φροντίδα στον άρρωστο, αφετέρου επιφορτίζει τους αγροτικούς ιατρούς με καθήκοντα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες και ικανότητές τους και τους συνθλίβει ψυχολογικά και σωματικά. Η μοναδική πραγματική λύση για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ είναι η μόνιμη πρόσληψη διασωστών».

Οι αγροτικοί ιατροί απαιτούν

  • Τέλος στις υποχρεωτικές μετακινήσεις αγροτικών ιατρών – οι αγροτικοί ιατροί να καλύπτουν τις θέσεις στις οποίες έχουν διοριστεί
  • Όχι στα μικτά πληρώματα στα ΕΚΑΒ – μαζικές προσλήψεις μονίμων διασώσεων για τη στελέχωση των ασθενοφόρων – καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις διακομιδές του ΕΣΥ
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία
  • Αυξήσεις στους μισθούς και παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων προκειμένου να στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

    Πηγή: oloygeia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages