Ζήσε Μάη μου να φάς το έργο Λεύκτρο – Σπάρτη και βλέπουμε - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ζήσε Μάη μου να φάς το έργο Λεύκτρο – Σπάρτη και βλέπουμε


Ενημέρωση για τη πορεία των μεγάλων οδικών έργων, που εκτελούνται στη Λακωνία, ζήτησε στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. 
Στη Βουλή απάντησε, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Σταύρος Καλογιάννης.

Ο κ. Δαβάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης  του έργου Λεύκτρο -Σπάρτη, αλλά και τής παράκαμψης Βουτιάνων και του δρόμου Σκούρα-Πυρί, που εκτελούνται από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης σχετικά με το σταθμό παράπλευρων διοδίων στο κόμβο του Λογγανίκου, ο κ. Δαβάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, οι κάτοικοι του συγκεκριμένου τοπικού διαμερίσματος να υποχρεούνται να καταβάλουν διόδια για να μετακινηθούν από και προς τη Σπάρτη, μέσα δηλαδή στα όρια ακόμη και τού ίδιου του Δήμου τους και ζήτησε από το παριστάμενο Υπουργό την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος εκπτωτικής πολιτικής, όπως άλλωστε είχε επαγγελθεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Καλοογιάννης για τα θέματα αυτά απάντησε:
«Ο άξονας Λεύκτρο-Σπάρτη υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης. Είναι ένας άξονας σαράντα έξι περίπου χιλιομέτρων ο οποίος έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2008.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άξονα θα γινόταν τώρα, το Σεπτέμβριο του 2012. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 65% του έργου. Οι κυριότερες αιτίες καθυστέρησης είναι δύο. Κατ’ αρχάς, το εκτεταμένο αρχαιολογικό ανασκαφικό έργο και δεύτερον, τα προβλήματα στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ορισμένων ιδιοκτησιών.

Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις αρχαιολογικές ανασκαφές μέχρι σήμερα το Υπουργείο έχει δαπανήσει 4.200.000 ευρώ που αφορούν μισθοδοσία κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού και βοηθητικού όμως προσωπικού, προμήθεια υλικών, διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών, εργασίες διατήρησης στην κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, θα καταβληθεί ποσό περίπου 800.000 ευρώ επιπλέον για την απόσπαση δύο λουτρικών εγκαταστάσεων ρωμαϊκών χρόνων και για την τοποθέτησή τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στην Πελλάνα. Η δεύτερη αιτία καθυστέρησης οφείλεται στην άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους, προκειμένου να προχωρήσει ο οδικός άξονας, παρά το γεγονός ότι είχε συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση και είχε κατατεθεί η αναλογούσα αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έχει ήδη χορηγηθεί μία παράταση στην παράδοση των χώρων εκτέλεσης του έργου μέχρι το Νοέμβριο του 2013. Μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών είναι προφανές ότι οι εργασίες στο συγκεκριμένο οδικό άξονα θα προχωρήσουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και εκτιμάται ότι περίπου σε ενάμισι χρόνο από σήμερα αυτό το κομμάτι του άξονα Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη θα είναι στο σύνολό του ολοκληρωμέν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages