ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


 Το κόστος για μια πιθανή επιστροφή των περικοπών εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ και προφανώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, κάτι που επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, αλλά θα μπορούσε βέβαια το βάρος να απλωθεί σε ένας βάθος χρόνου, για παράδειγμα 5ετίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020 το ΣτΕ είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει σε αυτό διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και δώρα του 11μηνου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Τότε, η κυβέρνηση  αποφάσισε την επιστροφή μόνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις, όχι μόνο, στους συνταξιούχους  που είχαν προσφύγει αλλά για το σύνολο των συνταξιούχων σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα. Παρόλα αυτά, δεν προχώρησε στην καταβολή των επιστροφών σε επικουρικές και δώρα, γεγονός που έστειλε ξανά τους συνταξιούχους στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΣΤΕ η απόφαση της κυβέρνησης που περιγράφεται  στη ρύθμιση του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με την οποία προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους των ποσών που αντιστοιχούν μόνο σε περικοπές κύριων συντάξεων δεν αντίκειται στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Προς το παρόν, για τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα και τα δώρα, οι κερδισμένοι είναι  εκείνοι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαστικά ως το τέλος Ιουλίου του 2020. Αφορά περίπου 350.000 συνταξιούχους. Οι αποφάσεις και σε αυτή τη περίπτωση αναφέρονται στο ενδεκάμηνο από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016.

Τα ποσά που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι

– Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων ήταν 800 ευρώ για όλους.

–  Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

– Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές, που ήταν πλήρη το 2012. Με τα ποσά να φθάνουν τα 1.900 ευρώ για τους συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ και των εμποροϋπαλλήλων του πρώην ΤΕΑΥΕΚ στα 2.350 ευρώ.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages