Εμπορικός Σύλλογος: Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες – Πολλά τα κρούσματα στην ΜΕΣΣΗΝΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Εμπορικός Σύλλογος: Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες – Πολλά τα κρούσματα στην ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Τον κώδωνα του κινδύνου στους επαγγελματίες κρούει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας μετά την έξαρση των κρουσμάτων ηλεκτρονικών απατών και στην περιοχή. Οι απάτες μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 790%, ενώ οι επιτήδειοι  μοιάζει να εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους εξαπάτησης βάζοντας στο στόχαστρο πλέον και τους επαγγελματίες.

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας εφιστά την προσοχή καθώς “το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί αρκετές καταγγελίες από συναδέλφους που έπεσαν θύματα επιθέσεων μέσω διαδικτύου ή μέσω τηλεφώνου.

Όπως φανερώνουν τα στοιχεία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2022 σε σχέση με το 2019 οι τελεσθείσες ηλεκτρονικές απάτες αυξήθηκαν κατά 790%, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 52%, εάν η σύγκριση γίνει με το 2021.

Ο τρόπος εξαπάτησης περιλαμβάνει την αποστολή παραποιημένων ψηφιακών δεδομένων, παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιών που οδηγούν σε απώλεια περιουσίας.

Σε αυτή την κατηγορία εγκλημάτων ανήκει η απατηλή αποκόμιση στοιχείων τραπεζικών καρτών, η αποστολή email που παραπέμπουν σε τυπικά μηνύματα των τραπεζών (phishing), η εισαγωγή παραπλανητικών υπερσυνδέσμων σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους, όπως και η ενσωμάτωση κακόβουλου λογισμικού κώδικα σε ιστοσελίδα.

Εξίσου διαδεδομένη μορφή απάτης είναι η αποστολή ηλεκτρονικών σημειωμάτων σε φορολογούμενους πολίτες εκ μέρους «δήθεν» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τέλος δημοφιλής μέθοδος απάτης είναι και η εξαπάτηση μέσω τηλεφώνου με το πρόσχημα της κατάθεσης κάποιου χρηματικού ποσού που «οφείλει» δήθεν ο απατεώνας στην επιχείρηση και με πλάγιο τρόπο κατά την ώρα της εργασίας προσπαθεί να αποσπάσει τον κωδικό επιβεβαίωσης της συναλλαγής που στέλνει η τράπεζα στο κινητό του θύματος.

 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;

  1. Μην κάνετε κλικ ποτέ σε ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) που περιλαμβάνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS, τα οποία δήθεν σας ανακατευθύνουν στην ιστοσελίδα της τράπεζας συνεργασίας σας, ή σε κάποια δημόσια υπηρεσία, σελίδα courier για πληρωμή δέματος που πρόκειται να παραλάβετε ή ακόμα και στον ιστότοπο της Αστυνομίας.
  2. Ελέγχετε πάντα και με μεγάλη προσοχή τον αποστολέα του μηνύματος και την ηλεκτρονική του διεύθυνση.
  3. Επικοινωνήστε με την τράπεζα σας αν σας στείλουν κάποιο email το οποίο να ενημερώνει ότι κάποιος λογαριασμός σας πρόκειται να κλειδωθεί και πρέπει να συνδεθείτε για να ενεργοποιηθεί εκ νέου.
  4. Εφαρμόστε διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας αιτημάτων διενέργειας πληρωμών που λαμβάνονται μέσω e-mail
  5. Να είστε προσεκτικοί σε ιστοσελίδες, email ή SMS που παρουσιάζουν ορθογραφικά λάθη και λάθη γραμματικής ή σύνταξης.
  6. Να είστε προσεκτικοί με αιφνιδιαστικές και απροειδοποίητες τηλεφωνικές κλήσεις. Κρατήστε τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο σας έχουν καλέσει και ενημερώστε ότι θα τους επιστρέψετε εσείς την τηλεφωνική κλήση.
  7. Μην δίνετε τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού σας λογαριασμού μέσω e-banking.
  8. Χρησιμοποιείστε ένα λογισμικό προστασίας από ιούς τόσο στον υπολογιστή σας αλλά και στο κινητό σας. Ακόμα και ένα δωρεάν antivirus μπορεί να σας προστατέψει και να σας προειδοποιήσει ότι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε φαίνεται ύποπτος.
  9. Να μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα αρχεία που μπορεί να υπάρχουν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τύπου zip) ή να επικοινωνείτε πρώτα με τον αποστολέα του μηνύματος.

Δυστυχώς οι επιχειρήσεις διανύουν μια δύσκολη οικονομική περίοδο και είναι κρίμα συνάδελφοι να πέφτουν θύματα απάτης από επιτήδειους και να τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Δυστυχώς και ειδικά στην επαρχία αν και η αστυνομία έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει είναι υποστελεχωμένη σε αυτό το τμήμα και δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια.

Επίσης αν πέσετε θύμα τέτοιας απάτης μπλέκετε σε μία μεγάλη διαδικασία κατά την οποία η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να χρειαστεί μήνες έως και χρόνια για να μπορέσει να εντοπίσει του δράστες ή και τα χρήματα σας αλλά και αυτό τελικά δεν είναι βέβαιο καθώς οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους απόκρυψης των στοιχείων τους.

Με βάση τα παραπάνω ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας προτρέπει τους επιχειρηματίες του να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου και να ενημερώνονται τακτικά για την χρήση των νέων τεχνολογιών.

Τέλος θα προτείναμε να μπει το μάθημα της Κυβερνοασφάλειας στα σχολεία ώστε τα παιδιά να ενημερώνονται από νωρίς για την ορθή χρήση του διαδικτύου αλλά και για το πώς να μπορούν να προστατευτούν.

Εκ του Δ.Σ.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages