Διαχείριση σκουπιδιών με βάση ανακύκλωση, κομποστοποίηση, κοινωνικό διάλογο αποφάσισε το Δ.Σ. Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Διαχείριση σκουπιδιών με βάση ανακύκλωση, κομποστοποίηση, κοινωνικό διάλογο αποφάσισε το Δ.Σ. Τριφυλίας

ΤΗΝ μέθοδο του Δήμου Ευρώτα επέλεξε ομόφωνα το Δ.Σ. Τριφυλίας για την διαχείριση των απορριμμάτων σε συνεδρίασή του ενώ πολύ σύντομα θα αποφασίσει για την χωροθέτησή του.
Σε εισηγησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Παν. Τσίγγανος μίλησε για πρόκληση λόγω χρόνιων ευθυνών λέγοντας ότι «αποτελεί πρόκληση διότι οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά με ύψιστο περιβαλλοντικό ζήτημα οπότε η αναζήτηση σύχρονων περιβαλλοντικών μεθόδων». Αναφέρθηκε στην ουσία ότι «οι Δήμοι πρέπει να κρατήσουν υπεύθυνη στάση κατακτώντας τις νέες εξελίξεις προς όφελος μας, ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός Πελοποννήσου προβλέπουν εντατική ανακύκλωση, κοσμποστοποίηση και διαχείριση του τελικού υπολλείμματος» για να προσθέσει ότι «η κομποστοποίηση αφορά ότι δεν είναι ανακυκλώσιμο με οργανικά υπολλείμματα με σύνθετο τρόπο διαχείρισης σε μια αδρανοποιημένη μάζα ενώ όλες οι μέθοδοι δεν εξαφανίζουν τα σκουπίδια με μικρά ποσοστά υπολλειμμάτων που ανέρχονται στο 15-20% με μη τοξικό υλικό με απώτερο στόχο τον πειρορισμό όγκου σκουπιδιών». Εξήγησε ότι η Περιφέρεια είχε προτείνει τον ενδιάμεσο τρόπο διαχείρισης με δεματοποιητές η οποία ως λύση εφαρμόζεται σήμερα σε συγκεκριμένους χώρους το οποίο εμφανίζει προβλήματα με συσσώρευση πακέτων και υψηλό κόστος μεταφοράς των δεμάτων. Υπολογίζεται ότι η Τριφυλία θα εμφάνιζε 20-30 μπάλες την ημέρα, οπότε κάποτε ήταν η ενδεδειγμένη λύση αλλά δεν αποτελεί πανάκεια.
ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Στο Δ.Σ. Τριφυλίας τέθηκε σε συζήτηση το θέμα για απόφαση ενοποιημένου χώρου και σε επόμενη συνεδρίαση η χωροθέτηση του εγχειρήματος με βάση κριτήρια. Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε αυστηρό χρονοδιάγραμμα χωροθέτησης χωρίς καθυστέρηση θέτοντας ερωτήματα για το μοντέλο που θα υιοθετηθεί με στόχο ο οποίος αντί για ολοκληρωμένη διαχείριση θα οδηγήσει σε υπολλείματα της τάξης του 20%.
Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας επέμεινε ότι «όλοι μας θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια με το βαθμό ευθύνης του καθενός καθώς τα περιθώρια στενεύουν με πολιτικό κόστος που θα επωμιστούμε συλλογικά αποφασίζοντας τα 3 βήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, επόμενο βήμα η χωροθέτηση με κριτήρια και τέλος η συλλογική εφαρμογή της απόφασης αφού εξευρεθει ο χώρος που θα πληρεί τα κριτιήρια με προσφορότερη λύση που θα προτείνουμε και θα αποφασίσουμε συλλογικά ενημερώνοντας τους δημότες για το τελικό σχεδιασμό». Μάλιστα σε περίπτωση που η περιφέρεια κατασκευάσει εργοστάσιο διαχείρισης το επανεξετάζουμε έχοντας την εμπειρία δράσης της συλλογικής απόφαση του Σώματος.
Ο κ. Κουκούμης εξήγησε τη σοβαρότητα του θέματος επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία ήταν απούσα όταν υπάρχει επιστημονικό προσωπικό και τεχνογνωσία σπαταλώντας εκ. Ευρώ για μια πολιτική λύση του προβλήματος και τους δημότες να επωμίζονται το κόστος της καθυστέρησης, μιλώντας για απόρριψη του δεματοποιητή που την χαρακτήρισε...ως χωματερή σε συσκευασία. Παράλληλα επέκρινε την περιφέρεια που δεν έδωσε ποτέ κατευθύνσεις προς όφελος του περιβάλλοντος και κοινωνίας αλλα δουλέυοντας προς όφελος των εργολάβων όπως συνέβη στο Δήμο ευρώτα που αποτελεί κερδοφόρα επιχείρηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages