"ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ" του τενεκέ με 200 ευρώ – Πόσο πωλείται στο ελαιοτριβείο το περσινό και φετινό λάδι - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

"ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ" του τενεκέ με 200 ευρώ – Πόσο πωλείται στο ελαιοτριβείο το περσινό και φετινό λάδι


 Χιλετζάκης: «Στην Κρήτη φέτος έχουμε το 1/6 της περσινής παραγωγής. Όσον αφορά τις τιμές στο Ηράκλειο η πρώτη δημοπρασία θα γίνει τέλη Νοεμβρίου» – Μεγάλο αφιέρωμα στην εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου στη χώρα μας και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο τραπέζι των Γερμανών καταναλωτών των ελληνικών προϊόντων, δημοσίευσε το περιοδικό Focus

Τιμές ρεκόρ καταγράφουν ιστορικά οι τιμές του ελαιολάδου, με την έναρξη της ελαιοκομικής σεζόν. Ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, ανέφερε για περσινά λάδια πως αυτή την στιγμή είναι στα 8,50 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού).

«Η πρώτη δημοπρασία που έγινε για την φετινή παραγωγή ήταν στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας με τιμή εκκίνησης τα 9,25 ευρώ το κιλό. Με δεδομένο ότι φέτος το λάδι είναι δυσεύρετο κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει φέτος η τιμή του. Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τιμές και πάνω από τα 10 ευρώ ενώ όσον αφορά τον τενεκέ θα πωλείται από 170 έως και 200 ευρώ», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Χιλετζάκης και προσθέτει: «στην Κρήτη φέτος έχουμε το 1/6 της περσινής παραγωγής. Όσον αφορά τις τιμές στο Ηράκλειο η πρώτη δημοπρασία θα γίνει τέλη Νοεμβρίου».

Στο 28,8% ο πληθωρισμός του ελαιόλαδου τον Σεπτέμβριο

Στην ακρίβεια στα τρόφιμα, τις αυξανόμενες τιμές του ελαιόλαδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του Open.

«Το λάδι έχει πάει στα 8-9 ευρώ το λίτρο. Θα αυξηθεί η τιμή του. Ο πληθωρισμός του στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67% και στην Ελλάδα 28,8%. Υπάρχει έλλειψη και βλέπουμε εκτίναξη τιμών στο ράφι» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Και πρόσθεσε: «δεν βάζουμε πλαφόν 5 ευρώ στον παραγωγό γιατί την επόμενη μέρα όποιος δώσει καλύτερη τιμή στον παραγωγό, εκεί θα πουλήσει αυτός. Θα έρθουν οι Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι».

Εκτίναξη τιμών και για τους Γερμανούς καταναλωτές

Μεγάλο αφιέρωμα στην εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου στη χώρα μας και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο τραπέζι των Γερμανών καταναλωτών των ελληνικών προϊόντων, δημοσίευσε το περιοδικό Focus.

Το Focus επισημαίνει ότι αν οι Γερμανοί καταναλωτές θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, θα πρέπει να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. «Ο λόγος είναι οι τρέχουσες τιμές χονδρικής του ελαιόλαδου στην αγορά, οι οποίες, μερικές φορές, είναι υψηλότερες από τις τιμές των γερμανικών σούπερ μάρκετ, πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας», παρατηρεί το Focus. «Πριν το πόλεμο, τα εκπτωτικά γερμανικά σούπερ μάρκετ είχαν προσφορές των 3,45 ευρώ για 500 ml ελαιόλαδο. Αυτή την στιγμή, η τιμή χονδρικής του ελαιόλαδου κυμαίνεται στα 8,40 με 8,60 ευρώ το λίτρο, γεγονός που δεν ωφελεί συνήθως τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά μάλλον τους μεσάζοντες, αφού για τη φετινή χρονιά οι Έλληνες αγρότες συνήψαν συμφωνίες παράδοσης με μέση τιμή τα 4,80 με 5 ευρώ το λίτρο», σημειώνει το περιοδικό.

Η Ελλάδα δεν είναι, βέβαια, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, ούτε και ο μόνος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Η Ισπανία απειλείται με κατάρρευση της παραγωγής της τάξης του 50%, σε σύγκριση με την παραγωγή του 2021, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η μακρά ξηρασία και τα κύματα καύσωνα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στις τιμές της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Ιβηρική χώρα. Αντί για κάτι λιγότερο από 5 ευρώ το λίτρο, οι Ισπανοί καταναλωτές πλήρωναν ήδη 10 ευρώ το λίτρο για το ελαιόλαδο στα τέλη του Αυγούστου. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε Ιταλία και Τουρκία.

Στην Ελλάδα, τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ελαιόλαδου στην Ευρώπη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν προκαλέσει την πτώση της παραγωγής. «Πολυάριθμοι ελαιώνες κάηκαν στη Ρόδο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30-50%. Σε Κρήτη και Ζάκυνθο εκφράζονται φόβοι ότι το 70% της σοδειάς θα αποτύχει. Όσον αφορά στις δημοφιλείς ελιές Καλαμών από την Πελοπόννησο, υπάρχουν περιοχές με 90% χαμηλότερη απόδοση», διαπιστώνει το περιοδικό.

Το Focus λέει επίσης ότι η φθηνότερη τιμή για ένα λίτρο ελαιόλαδου ξεπερνά ήδη τα 10 ευρώ στη λιανική πώληση, ενώ κάποιες μάρκες φθάνουν ακόμη και τα 17,5 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή κυμαίνεται ανάμεσα στα 13,5 με 14,5 ευρώ το λίτρο.

«Οι τιμές δεν αναμένεται να ομαλοποιηθούν πριν την Πρωτοχρονιά του 2025 και αυτό, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες μεγάλες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία», καταλήγει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages