Για το Έργο και τη Νέα Μελέτη της Πλατείας Καποδιστρίου στα Φιλιατρά - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Για το Έργο και τη Νέα Μελέτη της Πλατείας Καποδιστρίου στα Φιλιατρά


 ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το Έργο και τη Νέα Μελέτη της Πλατείας Καποδιστρίου

Θεωρούμε ΝΙΚΗ και ΔΙΚΑΙΩΣΗ  των Πολιτών των Φιλιατρών, του Συμβουλίου της Κοινότητας Φιλιατρών, του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου,  που ο Περιφερειάρχης και εμμέσως ο Δήμος αναγνώρισε ότι η  Αρχική Μελέτη της Ιστορικής Πλατείας των Φιλιατρών ήταν αυθαίρετη, παράλογη και παράνομη. Η παράλογη και αυθαίρετη παρέμβαση στον πιο σημαντικό Δημόσιο Χώρο της πόλης των Φιλιατρών ερήμην αυτής απέτυχε και για αυτό  αναγκάστηκαν να ανασυντάξουν την μελέτη και να την δώσουν (έστω τμήμα της) στη δημοσιότητα, έστω με αντιθεσμικό τρόπο. Αντί να την φέρουν στα συλλογικά όργανα του Δήμου και της Περιφέρειας, αντί να κάνουν ουσιαστική διαβούλευση προτίμησαν, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος, να την «διαρρεύσουν» στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

1ον. Το πιο σοβαρό ζήτημα είναι ο εκβιαστικός και παραπλανητικός ισχυρισμός ότι «τα λεφτά είναι μόνο για την πλατεία». Το επιχείρημα αυτό έχει καταρρεύσει στην δημόσια αντιπαράθεση. Η χρηματοδότηση του προγράμματος Α. Τρίτσης αφορά στην Αστική Αναζωογόνηση των Φιλιατρών και θα έπρεπε αντί να ξοδευτούν τα 3,3 εκατ. ευρώ να γίνει μια ολοκληρωμένη ανάπλαση της πόλης των Φιλιατρών που θα συμπεριλαμβάνει την Πλατεία, τα Ιστορικά Κτίρια του Δημαρχείου, το Ρολόι, το Παλαιό Λύκειο, πεζοδρόμους και πεζοδρόμια, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους κλπ. Η σύνταξη της νέας Μελέτης δεν μπορεί να παρακάμψει την βούληση και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου και της Περιφέρειας. Η πόλη των Φιλιατρών δεν πείθεται ότι έχει ανάγκη αυτό το ένα και μοναδικό πολυδάπανο έργο.

2ον. Η αναγκαστική επιβολή ενός και μόνο έργου μας βρίσκει αντίθετους. Ήδη παρόλη την φαινομενική σοβαρότητα και πληρότητά της, ο τρόπος που συντάχθηκε η νέα μελέτη - ερήμην της τοπικής κοινωνίας, συλλόγων και φορέων δηλαδή εν κρυπτώ - χωρίς καμία συνεργασία των μελετητών με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δημιουργεί μια σειρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων, καθώς και της διαφύλαξης  ιστορίας, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας. Ενδεικτικά, θα παρουσιάσουμε τα εξής:

Α. υπάρχουν σοβαρές κυκλοφοριακές μεταβολές (μείωση πλάτους  δρόμων, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, θέσεις στάθμευσης). Υπάρχει, η κατά νόμο, σύνταξη και έγκριση της απαιτούμενης  κυκλοφοριακής μελέτης; Γνωρίζουν οι Φιλιατρινοί για τις μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά τους;

Β. δεν προβλέπεται στην Νέα Μελέτη η διάκριση  των χρήσεων στην πλατεία. Ο Χώρος που προορίζεται για την μίσθωση των καταστημάτων και ο ελεύθερος χώρος της πλατείας. Δεν προβλέπονται κατασκευές ηλιοπροστασίας στο χώρο των καταστημάτων (πχ πέργολες). Τόσα πολλά χρήματα θα δαπανηθούν ώστε ως αποτέλεσμα, η πλατεία να οδηγηθεί σε ένα αλαλούμ και σε ένα εξοντωτικό επαγγελματικό ανταγωνισμό; 

Γ. Προβλέπεται «ισοπέδωση» της πλατείας σε ένα ενιαίο επίπεδο. Έχουμε ισχυρές επιφυλάξεις για την ακεραιότητα των ιστορικών δένδρων της πλατείας και αν η εκτεταμένη εκσκαφή δεν θα βλάψει τα ίδια τα δένδρα. Εκτός αυτού η καταστροφή, εκτός από την επιφανειακή πλακόστρωση και της βάσης – υπόβασης της πλατείας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την πλατεία και το τελικό κόστος του έργου, αφού θα διαταραχθεί η υπάρχουσα στεγανότητα αυτής και η προτεινόμενη βάση των 10 εκατοστών τσιμέντου δεν θα αρκέσει. 

Δ. Στην βόρεια, ανατολική και νότια πλευρά της πλατείας προβλέπονται πεζοδρόμια, το πλάτος αυτών θα έχει χρήση και για τους πεζούς και για τα καταστήματα, συνεχίζοντας το σημερινό παράνομο και επικίνδυνο καθεστώς;

Ε.  Η «Ιστορική Μουριά του Ταμπάκη» εξαφανίζεται, στη νέα μελέτη δεν υπάρχει. Τόσο γινάτι για ένα ιστορικό δένδρο; Να αφήσετε την Μουριά στην ησυχία της και να την προστατεύσετε. Για δύο λόγους που αρνείστε να αποδεχθείτε: α) είναι υποψήφια για ένταξη στον εθνικό κατάλογο «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO» του Υπουργείου Πολιτισμού και β) είναι υποψήφια για ένταξη στα «Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης», επίσημο κατάλογο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά αναφέραμε κάποια σημαντικά ζητήματα (διότι υπάρχουν και πλείστα άλλα), προκειμένου να καταλάβουν οι συμπατριώτες μας ότι η περιβόητη μελέτη και το τρανταχτό αυτό ένα και μοναδικό έργο τεράστιου κόστους, δεν λύνει προβλήματα ουσιαστικά για την πόλη, αντίθετα ανοίγει νέες «πληγές». Πλέον αν μιλάμε για διαβούλευση που έχει συνέπεια και σοβαρότητα, μόνο υπό την προϋπόθεση να συμπεριληφθούν και τα έργα που αποφάσισαν τα συλλογικά όργανα Δήμου και Περιφέρειας και όχι τα μονοπρόσωπα όργανα Δήμαρχος - Περιφερειάρχης. Να οριστεί χρόνος διαβούλευσης και να γίνει δημόσια παρουσίαση της μελέτης (προκειμένου δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις) και διάλογος επ’ αυτής σε δημόσιο χώρο των Φιλιατρών και μετά να λάβουν αποφάσεις το Συμβούλιο των Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. 

   Ως Επιτροπή Φίλων Πλατείας & Πεζόδρομου Φιλιατρών, απορρίπτουμε τη μελέτη με το ένα και μοναδικό έργο ανάπλασης πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών.


Φιλιατρά, 23 Οκτωβρίου 2023

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages