Απόδραση στην Κυπαρισσία των τεσσάρων εποχών-Εκεί η γεύση έχει ιστορία. - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Απόδραση στην Κυπαρισσία των τεσσάρων εποχών-Εκεί η γεύση έχει ιστορία.




 Υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί που το καλοκαίρι και το φθινόπωρο αποκτούν διαφορετική αύρα. Θαλασσινή, αναζωογονητική, ηλιόλουστη, γευστική. Η Κυπαρισσία είναι ένα από εκείνα τα σημεία της Πελοποννήσου που κατορθώνουν να διατηρούν αυτή την ταξιδιάρικη γοητεία και τις υπόλοιπους μήνες του χρόνου, αποδεικνύοντας με τον πιο φιλόξενο τρόπο ότι οι προορισμοί τεσσάρων εποχών είναι εδώ. Με την πλούσια ιστορία, την παραδοσιακή γεύση, τα πλακόστρωτα μονοπάτια και τη ζεστή θάλασσα που απέχει μόλις μερικά μέτρα από την "καρδιά" της πόλης, η Κυπαρισσία αναδεικνύεται σε ένα ιδανικό weekend getaway από την φρενήρη Αθήνα.

Απόδραση στην Κυπαρισσία των τεσσάρων εποχών

Μία σταγόνα Ιστορία

Λένε ότι η θέα από την κορυφή είναι υπέροχη. Πράγματι. Στην Κυπαρισσία, η πανοραμική θέα δεν είναι προνόμιο ορισμένων τυχερών, αλλά όλων εκείνων που μπορούν να φτάσουν στο επιβλητικό της κάστρο και να απολαύσουν το Ιόνιο Πέλαγος και το μπλε της Μεσσηνιακής θάλασσας στον απέραντο ορίζοντα. Το μαγικό εκείνο μπλε που ηρεμεί, σαγηνεύει, γαληνεύει το "είναι". Έχοντας υπάρξει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία επί Φραγκοκρατίας, τo κάστρο στη μορφή που σώζεται σήμερα είναι Φράγκικο. Κτίστηκε στα θεμέλια ενός παλιότερου Βυζαντινού φρουρίου που είχε δημιουργηθεί στη θέση αρχαίας ακρόπολης. Η πανοραμική θέα του γαλάζιου απλώνεται μπροστά στους αμφιβληστροειδείς μου. Δεν θέλω να εγκαταλείψω το ιστορικό κάστρο. Όμως, η συνέχεια προβλέπεται εξίσου θελκτική.

Κυπαρισσία

Επόμενη στάση ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς. Σε απόσταση οκτώ μόλις χιλιομέτρων από την πόλη της Κυπαρισσίας, ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα μυκηναϊκό σύμβολο. Μία γεύση από τους εντυπωσιακούς θολωτούς τάφους που η ιστορία τοποθετεί στην Αργολίδα, αλλά τελικά δεν εντοπίζονται μόνο εκεί. έχει χαρακτηριστεί ως ένα από σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού κόσμου, κυρίως λόγω του πλούτου των χρυσών ευρημάτων του και του μεγέθους των κτισμάτων του που χρονολογούνται στη δεύτερη χιλιετία π.Χ.  Είναι φυσικό οχυρό καθώς οι τρεις πλαγιές του είναι απότομες και έχει ομαλή πρόσβαση μόνο από τη νότια πλευρά. Τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί είναι τρεις θολωτοί τάφοι εντός του αρχαιολογικού χώρου και ένας ακόμα στα νότια του λόφου, τμήμα Ανακτόρου και πολλές κατοικίες. Σε όλα αυτά τα σημεία βρέθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως κοσμήματα και είδη καθημερινής χρήσης που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Χώρας. Ένα ταξίδι στην Ιστορία μέσα από έναν σπουδαίο – και καλά κρυμμένο – αρχαιολογικό χώρο.

Κυπαρισσία

Από την απόδραση μας δεν θα μπορούσε να λείπει η Ιθώμη, εκεί όπου η επιβλητική αρχαία Μεσσήνη γεννάται. Η Ιθώμη ήταν ένα αρχαίο οχυρό στην περιοχή της Μεσσηνίας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού στην πλαγιά του οποίου είναι χτισμένο το σημερινό χωριό Μαυρομάτι. Πρόκειται για ένα οχυρό το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Α’ Μεσσηνιακό Πόλεμο προς τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ, ανάμεσα στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Ένα ταξίδι στην ιστορία που οφείλεις να κάνεις.

Κυπαρισσία

Τα προϊόντα της Μεσσηνιακής γης

Επιστροφή στα δικά μας. Στα γαστρονομικά. Και στον σκοπό της απόδρασης που έγινε με αφορμή το Peloponnese Food Stories, το Φεστιβάλ που ενώνει γαστριμαργικά όλη την Πελοπόννησο τα τελευταία δύο χρόνια. Το φετινό φινάλε γράφτηκε στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, σε μία ευρύχωρη πλατεία και βγαλμένη από φθινοπωρινά καρτ ποστάλ με θαλασσινή αύρα και καστρινή διάθεση. Υπό τους ήχους των South Vibes οι οποίοι μετέτρεψαν το Φεστιβάλ σε μία ανοιχτή – σημαντικό για την εποχή - γιορτή με τραγούδια και χορούς και τις φωνές της Γιάννας Μπαλαφούτη και του Γιώργου Κρικοριάν – παρουσιαστές της βραδιάς – είχαμε τη χαρά να επιδοθούμε σε γευσιγνωστικές δοκιμές παραδοσιακών κερασμάτων από γυναίκες – μέλη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, καθώς και σε "γευσιγνωσία οίνου και ελαιόλαδου" μέσω μιας μοναδικής βιωματικής "περιήγησης" στις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη μεσσηνιακή γη και παρασκευάζονται με μεράκι και αγάπη από τους παραγωγούς της.

Κυπαρισσία

Και να δοκιμάσουμε τα ξακουστά προϊόντα της Μεσσηνίας, τις πρώτες ύλες που συντροφεύουν το τραπέζι μας σε μία καθημερινή μαγειρική διάδραση. Τη σφέλα, ένα αλμυρό ημίσκληρο τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, ένα τυρί που απολαμβάνεται καλύτερα σε ροδέλες. Τα λαλάγγια, αναπόσπαστο στοιχείο από το μεσσηνιακό τραπέζι, μικρά τηγανητά κουλουράκια που συνοδεύονται ονειρικά με σφέλα και ελιές. Τη ροβίτσα, τη φακή σε μικρότερο μέγεθος με πλούσια διατροφική αξία που μαγειρεύεται εύκολα και προστίθεται στα πιάτα ακόμα ευκολότερα. Τα μήλα Πολιανής, με το πλούσιο άρωμα και τη γεμάτη γεύση. Τα κρεατικά με πορτοκάλι, διαλεχτά κομμάτια χοιρινού κρέατος, με αρώματα από μπαχάρια και εσπεριδοειδή, βρασμένα σε κρασί και καπνισμένα. Τις ελιές Καλαμάτας – ξακουστές και ΠΟΠ – που πάνε με όλα και συνοδεύουν τα πάντα εδώ και αμέτρητα χρόνια.

Highlight της βραδιάς ο Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς από έμπειρους γευσιγνώστες του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, οι οποίοι προχώρησαν στην βράβευση των πιο νόστιμων παραδοσιακών συνταγών ελιών που είχαν ετοιμάσει γυναίκες απ’ όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας. Η γιορτή της γεύσης ολοκληρώθηκε με κρασί και μεσσηνιακό τσίπουρο σε αφθονία και υπεύθυνη απόλαυση.

Κυπαρισσία

Μην παραλείψεις να…

Πάρεις μία γεύση από το Olive Ergo Anagnostopoulos
Στα δύο ελαιοτριβεία της οικογένειας Αναγνωστόπουλου το ελαιόλαδο δεν είναι απλά εξαιρετικά παρθένο. Διαθέτει πλούσιο σώμα, φινετσάτη γεύση, αρωματική αίσθηση, σαγηνευτική συνδυαστική ικανότητα με αλμυρές επιλογές. Διαθέτει χαρακτήρα και γευστική προσωπικότητα. Και δύο εξαιρετικούς διαδόχους νέας γενιάς, τον Δημήτρη και την Ιωάννα, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο που ξεκίνησε το 1896 ο προπάππους τους, παπά - Αποστόλης, όταν πήρε την απόφαση να ασχοληθεί ενεργά με τον χώρο της ελιάς δημιουργώντας το πρώτο ελαιοτριβείο με λιθάρια και τσαντίλες στην ορεινή Μεσσηνία. Κάπως έτσι, ξεκινά μία μακρά οικογενειακή ιστορία ελαιόλαδου, η οποία ξεδιπλώνεται σήμερα σε δύο άριστα φροντισμένα και δεκτικά σε Olive Tasting & Pairing τετ-α-τετ ελαιοτριβεία ψυχρής έκθλιψης στο Μάνεσι και το Τρίκορφο Μεσσηνίας. Δύο χώροι γεμάτοι από μυρωδάτες μνήμες και αναμνήσεις με επίκεντρο την ελιά σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα. Κινούμενοι με γνώμονα τον παραδοσιακό τρόπο δημιουργίας ελαιόλαδου αναμειγμένο με σύγχρονες μεθόδους έκθλιψης και επικοινωνίας, ο Δημήτρης και η Ιωάννα - νέοι, ικανοί, εργατικοί - γεννούν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βραβευμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Κυπαρισσία

Κάνεις μία στάση στην Ιθώμη
Το εστιατόριο, ομώνυμο του αρχαιολογικού χώρου, συνώνυμο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, η οποία ανοίγει τα φτερά της σε δημιουργίες με μεσσηνιακές πρώτες ύλες και γευστικές δημιουργίες για κρεατοφάγους, αλλά και για χορτοφάγους. Η μοσχαρίσια ταλιάτα ξεχωρίζει. Για τον ζουμερό της σώμα, το μεθυστικό άρωμα και την μπαχαρένια επιφάνεια. Φιλόξενοι και εξυπηρετικοί, οι ιδιοκτήτες έχουν πάντα στη διάθεσή τους μερικά πιάτα ημέρας και γλυκό ή φρούτα για να ολοκληρωθεί η γευστική εμπειρία με τον καλύτερο τρόπο.

Γευματίσεις δίπλα στη θάλασσα 
Αν και αποφεύγω συχνά και συνειδητά τα εστιατόρια που βρίσκονται ένα βήμα δίπλα από τη θάλασσα, οφείλω να παραδεχτώ ότι το Ammos Restaurant Bar με εξέπληξε θετικά. Με το ελαφρύ φαγητό του, τις θαλασσινές του γεύσεις, το άρτιο ψήσιμο στον βαθμό και το επίπεδο που ο καθένας επιθυμεί, τα προσεγμένα ορεκτικά και τη μεγάλη λίστα από ετικέτες κρασιών

Κυπαρισσία

Απολαύσεις πρωινό με θέα
Μπορεί το μάτι των περισσότερων να "ανοίγει" με τον πρώτο καφέ της ημέρας - το δικό μου όχι -, όμως, φαντάσου απλά να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα με θέα την Κυπαρισσία. Στο Apollo Resort Hotel & Spa μπορείς να το κάνεις πράξη. Παραδοσιακό μεσσηνιακό πρωινό ή Continental, φρεσκοστυμμένος χυμός ή καφές και τσάι, αλμυρές ή γλυκές επιλογές, custom διαθέσεις με πανοραμική θέα βουνού και θάλασσας στο πιο exclusive σημείο της Κυπαρισσίας.

ΠΗΓΗ madamefigaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages