Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις στις ελιές - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις στις ελιές

 


Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις αποζημιώσεις σε ελιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στην ελαιοπαραγωγή από ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης τις περιοχές Μώραινα και Ξαλιάρη Φιλιατρών, στη Χριστιανούπολη και την Παλαιοβάλτα Γαργαλιάνων.

Από τους παραγωγούς εκτιμάται ότι οι ζημιές κυμαίνονται πάνω από 50% φτάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 80%, κι αυτό λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η ελαιοσυγκομιδή. Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών με επιστολή του, με θέμα”Αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές”, προς τον Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την ΔΑΟΚ Περ. Πελοποννήσου και τον ΕΛΓΑ ζητά ε να γίνει αναπροσαρμογή των τιμών του υπολογισμού της αποζημίωσης σύμφωνα με τα αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 12/10/2023 εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση στις περιοχές Μώραινα, Ξαλιάρη, Παλιόβαλτα, καθώς και στις όμορες περιοχές, τις οποίες μάλιστα επισκέφτηκαν επί τόπου κλιμάκια της Δ.Α.Ο.Κ και του ΕΛΓΑ, όπου και διαπίστωσαν το εύρος και το μέγεθος της ζημιάς. Απ’ όσο γνωρίζουμε οι τιμές υπολογισμού της αποζημίωσης του ελαιόκαρπου ανέρχεται σε 0,59 ευρώ ανά κιλό, που αντιστοιχεί σε τιμή ελαιόλαδου περίπου 3 ευρώ ανά κιλό. Οι εμπορικές πράξεις που έχουν ήδη αρχίσει για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο βρίσκονται γύρω στα 9 ευρώ ανά κιλό και με τάσεις μάλιστα ανόδου. Για αυτό παρακαλούμε να γίνει αναπροσαρμογή των τιμών του υπολογισμού της αποζημίωσης σύμφωνα με τα αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς.

Εκ του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών,

Ο πρόεδρος,

Ευάγγελος Κοροβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages