Υποχωρούν οι τιμές σε λιπάσματα, αποθέματα με καθυστερήσεις στις φθινοπωρινές σπορές - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Υποχωρούν οι τιμές σε λιπάσματα, αποθέματα με καθυστερήσεις στις φθινοπωρινές σπορές


Μεγάλα αποθέματα και μάλιστα αγορασμένα σε υψηλές τιμές, υποχώρηση στις διεθνείς τιμές λιπασμάτων σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου έπειτα από τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα αποφόρτισης στις τιμές προϊόντων θρέψης που επενεργεί και με αρνητικό πρόσημο στην οικονομική κατάσταση των εγχώριων επιχειρήσεων του κλάδου.

Άνθρωποι με γνώση των δεδομένων, περιγράφουν μια παγωμένη αγορά, αφού τόσο η πτωτική τάση στις διεθνείς τιμές λιπασμάτων, όσο και τα αποθέματα και η αργοπορία στις φθινοπωρινές σπορές εντείνουν την πίεση των τιμών.

Αρκετές από τις µονάδες παραγωγής λιπασµάτων στην Ευρώπη που κατέβασαν πριν από 12 µήνες τον διακόπτη στη γραµµή παραγωγής, έχουν επιστρέψει το τελευταίο διάστηµα σε παραγωγική λειτουργία που σε ορισµένες περιπτώσεις αγγίζει το ονοµαστικό τους δυναµικό. Παράλληλα, η εξαγωγική δραστηριότητα της Ρωσίας φαίνεται πως πιέζει την αγορά, αφού τα ρωσικά προϊόντα, ορισµένα εκ των οποίων δεν περιορίζονται από ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Μόσχα, εξαιτίας του ανεβασµένου – λόγω φυσικού αερίου- κόστους λειτουργίας των µονάδων στην ΕΕ, µπορεί να διαµορφώνουν τιµές ακόµα και 7 φορές µικρότερες από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αυτό αναφέρει τουλάχιστον σε µελέτη της η ICIS, µια εταιρεία αναλύσεων για τις αγορές εµπορευµάτων, η οποία ταυτόχρονα βλέπει κόπωση στην πλευρά της κατανάλωσης, που την αποδίδει σε πολλαπλούς παράγοντες, από τη διόρθωση στις τιµές των εµπορευµάτων µέχρι και το ακριβό χρήµα, λόγω της πολιτικής που εφαρµόζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιµές των βασικότερων κωδικών λιπασµάτων, βρίσκονται µε διψήφια ποσοστά κάτω από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου το 2022. Συγκεκριµένα οι τιµές για το MAP είναι 21% κάτω, το DAP 25% µειωµένες, το 10-34-0 επίσης 25% κάτω, την ουρία 31% χαµηλότερες, ενώ 37% λιγότερο κοστίζει η UAN32, 42% η ποτάσα και 43% η άνυδρη αµµωνία.

Εξαίρεση αποτελεί η τιμή της αμμωνίας, η οποία αυξήθηκε κατά 185 δολάρια ο τόνος τον Οκτώβριο στις ευρωπαϊκές αγορές, σε µια συγκυρία ωστόσο που δείχνει πως το µικρό ανοδικό µοµέντουµ που αναπτύχθηκε εντός του Σεπτεµβρίου, βρίσκεται κοντά στα όρια του.

Η τιµή Οκτωβρίου διαµορφώνεται στα 575 δολάρια ο τόνος CFR, έναντι των 390 δολαρίων που στοίχιζε τον Σεπτέµβριο.

Το 2022, στα δεδοµένα που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσµια Τράπεζα, η ουρία διαµόρφωσε µέση τιµή στα 700 δολάρια ο τόνος, έναντι των 385,6 ευρώ της τελευταίας καταγραφής (Αύγουστος 2023). Για τις αντίστοιχες περιόδους, το DAP από τα 772 ευρώ/τόνος (2022) βρίσκεται στα 528 (Αύγουστος 2023) και η ποτάσα από τα 863 το 2022 είναι τώρα στα 353 δολάρια ο τόνος. Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή παραγωγή λιπασµάτων, όπως και οι µεγαλύτερες βιοµηχανίες του µπλοκ, αντιµετωπίζουν ένα πρόβληµα µε τα κόστη παραγωγής, που σχετίζεται µε τη νέα συνθήκη η οποία έχει εδραιωθεί στην αγορά φυσικού αερίου, κάτι που έπληξε σηµαντικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας. Οι αναλυτές εκτιµούν πως οι τιµές φυσικού αερίου δεν έχουν περιθώρια περαιτέρω αποκλιµάκωσης, αντιθέτως τις τελευταίες ηµέρες βρίσκονται σε έναν ταχύ ανοδικό βηµατισµό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά παραµένει επιφυλακτική λοιπόν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε Ελλάδα και Ευρώπη, σχεδόν κανένα κατάστηµα εφοδίων δεν έχει προχωρήσει σε εφοδιασµό µε προϊόντα θρέψης για τη βασική λίπανση των χειµερινών σιτηρών, µε τους περισσότερους να περιµένουν ενδείξεις από τη ζήτηση που διαµορφώνεται το τελευταίο διάστηµα. Η ζήτηση έχει περιοριστεί, ενώ και οι τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων, ιδίως στα σιτηρά µε τα οποία εγκαινιάζεται η νέα καλλιεργητική περίοδος, πιέζονται. Με άλλα λόγια, «δεν υπάρχει καύσιµο» για να συνεχιστεί η άνοδος που καταγράφεται στις τιµές τις τελευταίες εβδοµάδες. Ωστόσο, µε δεδοµένη την ρευστότητα στην κατάσταση, το φετινό φθινόπωρο, δεν προσφέρεται για αγορές αναπλήρωσης αποθεµάτων, κάτι που συνηθίζεται, ειδικά από καλά οργανωµένους παραγωγούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ λίγο καιρό πριν από την έναρξη των φθινοπωρινών σπορών.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages