" ΜΑΠΑΤΟ..ΚΑΡΠΟΥΖΙ"- ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

" ΜΑΠΑΤΟ..ΚΑΡΠΟΥΖΙ"- ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 


Οι ενισχύσεις, βάσει της νέας ΚΑΠ, θα είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ!

Μπαίνουν απόψε στους λογαριασμούς των παραγωγών της χώρας γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 70% της βασικής ενίσχυσης, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την πληροφορία αυτή είχε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, που μίλησε στο neakriti.gr για «σφαγή» των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, επιβεβαιώνοντας και παλιότερα δημοσιεύματά μας, οι ενισχύσεις βάσει της νέας ΚΑΠ θα είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ!

Το 2022, η προκαταβολή πιστώθηκε στα βιβλιάρια της Τράπεζας Πειραιώς στις 19 Οκτωβρίου, με το ποσό της βασικής ενίσχυσης να φτάνει τα 657,34 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε 533.921 δικαιούχους, έναντι 521.657 το 2021. Άρα, η βασική ενίσχυση φέτος θα είναι μειωμένη κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ “μπάχαλο” επικρατεί και με τα περίφημα Οικολογικά Σχήματα, που προβλέπεται να πληρωθούν (όσοι καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτά) μέσα στους επόμενους μήνες…

«Κι εμάς οι πληροφορίες μας είναι ότι το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου (σ.σ. σήμερα) θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων», είπε στο neakriti.gr ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής και συνδικαλιστής των κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος. Οι παραγωγοί της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούν από το ίδιο βράδυ, εφόσον έχουν κάρτα ανάληψης από ΑΤΜ, να δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους.

Από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας αναμένεται να μπορούν να “δουν” στα βιβλιάριά τους τα χρήματα και οι παραγωγοί που έχουν λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες.

«Τώρα θα δώσουν το 70% της βασικής ενίσχυσης, η οποία όμως είναι “κουτσουρεμένη” κατά 100 εκατομμύρια ευρώ! Έχουν γίνει πολλά λάθη, όπως μαθαίνω, στο μεταξύ. Και δεν ξέρω τι θα γίνει», λέει ο Παναγιώτης Πεβερέτος, που δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο τελικά να μην μπορέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να βάλουν απόψε τα χρήματα στους λογαριασμούς των παραγωγών.

Το “μπάχαλο” με τα Οικολογικά Σχήματα

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος ήταν αποκαλυπτικός ως προς τα περίφημα Οικολογικά Σχήματα: «Θα χαθούν πολλά λεφτά. Γι’ αυτό εμείς έγκαιρα είχαμε ζητήσει να κάνουν αίτημα προς τις Βρυξέλλες να ισχύσει η περυσινή ΚΑΠ, για να μπορέσει ο κόσμος να πάρει τα λεφτά που του αναλογούν. Γιατί το “πρασίνισμα” που μετατράπηκε σε Οικολογικά Σχήματα είναι τόσο μπερδεμένο, που ειδικά οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μόνο σε δύο απ’ όλα τα Οικολογικά Σχήματα μπορούν να μπουν κι αυτά δεν τα ξέρουν. Διότι δεν ενημέρωσαν. Ούτε ήρθαν σε επαφή με τους κτηνοτρόφους και με τις οργανώσεις τους. Να μας ρωτήσουν. Αντιθέτως, έβαλαν μέσα συνολικά για τους αγρότες ένα σωρό Οικολογικά Σχήματα, από τα οποία πολλά δεν μπορούν καν να εφαρμοστούν»!

Στο ερώτημα του neakriti.gr για το αν έχουν κληθεί οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να ενταχθούν στα Οικολογικά Σχήματα στο πλαίσιο των φορέων ενεργοποίησης δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ήταν κατηγορηματικός: «Μόνοι τους τα κάνανε οι γραφειοκράτες και μόνοι τους θα τα “φάνε”».

Εξάλλου, ο συνδικαλιστής δεν περιμένει να γίνει πράξη ούτε η πληρωμή με βάση την περυσινή ενιαία ενίσχυση, που ανήκε σε άλλη προγραμματική περίοδο.

«Δε νομίζω. Γιατί από τον Φεβρουάριο θα έπρεπε να το είχανε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή θα έπρεπε να ζητήσουν να ανασταλεί η φετινή πληρωμή με τον τρόπο που γίνεται. Έπρεπε ο προηγούμενος υπουργός, ο Γεωργαντάς, να είχε κάνει από τον Φεβρουάριο αίτημα. Τώρα το μόνο που μπορούσαν να αλλάξουν ήταν τα Οικολογικά Σχήματα. Να είναι πιο προσβάσιμα. Και να ενημερωθεί και ο κόσμος για τον καλύτερο τρόπο ένταξης στα Οικολογικά Σχήματα, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ. Και βέβαια θα έπρεπε να έχουμε κι εμείς την ανάλογη ενημέρωση, για να πούμε στα μέλη μας τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν. Δε μας φώναξαν ποτέ!».

Μετά το 2027 – «Πάμε σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις»

Στο ερώτημα της εφημερίδας μας, αν ο ίδιος ο Παναγιώτης Πεβερέτος, που έχει τόσο μεγάλες και πολύτιμες εμπειρίες από τον αγροτικό συνδικαλισμό και συνεργατισμό, πιστεύει ότι πλέον βιώνουμε την αρχή του τέλους των αγροτικών επιδοτήσεων, η απάντησή του είναι σαφής: «Για μετά το 2027, οι Γερμανοί ήδη έχουν βάλει ζήτημα να μην υπάρχει η άμεση ενίσχυση και να υπάρχουν μόνο ο δεύτερος πυλώνας, σχέδια βελτίωσης κ.λπ. Τώρα, αν θα περάσει αυτό, δεν ξέρω. Θα το δούμε μετά το 2025 που θα κατατεθούν οι προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου μετά το 2027… Ήδη, πάντως, έχουν περιορίσει τις ενισχύσεις. Από 1 δισ. που ήταν η βασική, την πάνε στα 900 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Μείον 100 εκατομμύρια ευρώ. Και άμα βάλεις και την “πράσινη”, που θα τη χάσουμε μέσα από τα Οικολογικά Σχήματα, καταλαβαίνετε… Μπορεί να μη χάσουμε όλη την ενίσχυση αυτή, αλλά θα χάσουμε σίγουρα το 60% με 70%»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages