"ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ" Ο ΝΙΚΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

"ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ" Ο ΝΙΚΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

 


"ΡΟΥΚΕΤΕΣ" ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 

Με αιχμές και προειδοποιητικές βολές ήταν η πρώτη, μετά τις εκλογές, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκ μέρους του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, που δήλωσε “πιο απελευθερωμένος” και προανήγγειλε δηλώσεις που θα συζητηθούν.

“Ειλικρινά εύχομαι η νέα Περιφερειακή αρχή να έχει μια δημιουργική πορεία, και εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ως έχουμε υποχρέωση, και να είναι “πιο συνεργάσιμη” με την Κυβέρνηση απ’ όσο ήμουν εγώ. Υπάκουη, δηλαδή…Αυτούς τους 2 μήνες θα έχουμε να πούμε πολλά. Νομίζω πιο απελευθερωμένος εγώ προσωπικά από πολλά θέματα. Και έχω υποχρέωση να τα πω για το μέλλον. Μετά από μια πορεία πάνω από 25 χρόνων αυτοδιοικητική.

“Έχουμε αγωνιστεί για να την πάμε την Πελοπόννησο μπροστά και εύχομαι και ελπίζω να την πάνε πιο μπροστά οι επιγενόμενοι, γιατί αισθάνομαι ότι προσβάλλομαι όταν κάποιοι λένε ότι θα την πάνε “πιο μπροστά” και μάλιστα με τους συνεργάτες μου”

Για αντιπλημμυρικό Καλαμάτας

Ο Παναγιώτης Νίκας επανέλαβε ότι για το αντιπλημμυρικό Καλαμάτας έχουν αποφανθεί αρνητικά Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο και το θέμα έχει κλείσει, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να ξανανοίξει από τη νέα περιφερειακή αρχή, που υπό τα νέα δεδομένα, καλείται να επανεξετάσει το θέμα της αντιπλημμύρισης. “O ανυπάκουος δεν θα είναι εδώ για το θέμα” είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον εαυτό του, συμπληρώνοντας ότι “επομένως, ο δρόμος είναι ανοιχτός”.

Η Καλαμάτα χρειάζεται σοβαρά έργα αντιπλημμύρισης. Όπως το ίδιο χρειάζεται το οροπέδιο της Τρίπολης, η περιοχή του Άργους-Ναυπλίου, και η περιοχή της Κορίνθου. Το έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Υπήρχε μια απόφαση ανάθεσης 80 εκατομμυρίων ευρώ,(αντιπλημμυρικό Καλαμάτας), για το οποίο αποφάσισε αρνητικά για τα περιβαλλοντικά θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το ΠΕΣΥΠ αποφάσισε ύστερα από μια μελέτη, η οποία ήρθε από το αρμόδιο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ότι το έργο αυτό δεν χρειάζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Καλαμάτα δεν χρειάζεται έργα αντιπλημμύρισης πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα μετά τον αυτοκινητόδρομο. Από την περιοχή των Αρφαρών, 20χλμ δυτικά της Καλαμάτας μέχρι και ανατολικά της Καλαμάτας, μέχρι τη Βέργα. Μια πόλη που έχει επεκταθεί και δεν έχει αγωγούς διαχείρισης ομβρίων. Είναι σοβαρά τα προβλήματα και επειδή έχει και το λιμάνι, πρέπει να γίνουν αγωγοί για να βγουν τα όμβρια έξω από το λιμάνι. Για το θέμα αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αποφασίσει. Βάσει μια μελέτης που ήρθε από το αρμόδιο τμήμα του ΕΜΠ.

“Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου και πέρα. Εμείς θεωρούμε το θέμα ΚΛΕΙΣΤΟ! Το τι θα γίνει από 1η Ιανουαρίου είναι θέμα του νέου ΠΕΣΥΠ να αποφασίσει για τα περιβαλλοντικά, αν μπορεί να επιστρέψει το θέμα αυτό στο συμβούλιο και να ξανασυζητηθεί, υπάρχουν νέα δεδομένα, προφανώς και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου”

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του “ανυπάκουο”, επισημαίνοντας ότι “Ο ανυπάκουος” δεν θα είναι εδώ για αυτό το θέμα, επομένως, ο δρόμος είναι ανοιχτός”. Σε αποστροφή του λόγου του εξέφρασε τη χαρά του για την εκλογή τού προέδρου του ΠΕΣΥΠ, Γιάννη Μαλτέζου, ως δημάρχου Άργους-Μυκηνών, εκφράζοντας τη χαρά του και για την εκλογή του νέου Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού.

Ειδική συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ για τα αντιπλημμυρικά Πελοποννήσου προανήγγειλε ο Νίκας

Πρότεινε μάλιστα να γίνει την επόμενη Δευτέρα ή Τετάρτη, ένα ειδικό Περιφερειακό Συμβούλιο για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι διευθυντές τεχνικών έργων και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και να αναλύσουν τι έχουν κάνει αλλά και το τι κίνδυνοι υπάρχουν, και τι ανάγκες υπάρχουν. Υπενθυμίζοντας όμως και πάλι ότι “στο ακραίο φαινόμενο δεν υπάρχουν δυνατότητες αντίδρασης”.
Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου προειδοποιεί με δηλώσεις “φωτιά” που αναμένεται να κάνει μέσα στις επόμενες μέρες σε ειδική συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται, στην οποία θα πει πολλά, όπως έχει προαναγγείλει.

Οι κατηγορίες το 2016 και οι “δύο αυτοφωράκηδες”

Εγώ έζησα δραματικές στιγμές το 2016. Με τις πλημμύρες το κεντρικό κράτος δεν φταίει ποτέ, να ξέρετε. Ούτε ο γενικός γραμματέας, ούτε υπουργός θα καταδικαστεί ποτέ. Όποιον πιάσουνε… τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη. Αυτό είναι η Ελλάδα! Δηλαδή οι δύο αυτοφωράκηδες! Δεν έχει σημασία ότι εγώ αθωώθηκα δις από τα δικαστήρια, αλλά κατηγορήθηκα. Θα σας πως μεθαύριο από ποιόν! Θα έχει ενδιαφέρον! Το 2016, ποιός περιφερόταν στην πόλη, και έλεγε ποιός φταίει! Και εγώ πού έβρισκα δυνατότητα να ανταποκριθώ και να απαντήσω; Θα τα πω όμως μεθαύριο αυτά”.

Νίκας: “Μια από τις μεγαλύτερες πιέσεις που δέχτηκα ήταν η πλειοψηφία να δώσει θετική ψήφο σε αιτήματα που έρχονταν εδώ…”

Οικονομικά συμφέροντα που επιδίωξαν να επιβάλλουν τις προθέσεις τους φωτογράφισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφερόμενος σε θέμα σχετικά με ανεμογεννήτριες, υποστηρίζοντας ότι έπραξε το καθήκον του και ό,τι του υπαγόρευε η συνείδησή του, προκρίνοντας πάντα το δημόσιο συμφέρον στις αποφάσεις που αφορούσαν τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Mια από τις μεγαλύτερες πιέσεις που δέχτηκα, ήταν η πλειοψηφία να δώσει θετική ψήφο σε αιτήματα τα οποία ερχόταν εδώ πέρα ώστε να γίνεται ευκολότερο το πέρασμα από την Αποκεντρωμένη. Και δεν δώσαμε ποτέ! Λέγαμε πάντα: Τί λέει η τοπική κοινωνία; Πάντα! Και έτσι ψηφίζαμε. Ήταν ένα θέμα ανυπακοής αυτό, είναι αλήθεια. Αλλά θεωρώ ότι κάναμε το καθήκον μας, ως πλειοψηφία, ως ομάδα. Τι λέει η τοπική κοινωνία; Είμαστε δίπλα στην τοπική κοινωνία”.

“Κάποια χρήματα κατέληξαν σε τσέπες επιτηδείων”

Στα χρήματα που δόθηκαν για επενδύσεις από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Νίκας, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να μιλούμε για “απορροφητικότητα” των προγραμμάτων, αλλά να κοιτάξουμε την ουσία και πού διοχετεύτηκαν τα χρήματα που δόθηκαν από προγράμματα, ποιές ανάγκες κάλυψαν,  καθώς, όπως είπε, κάποια εξ αυτών κατέληξαν “σε τσέπες επιτηδείων”. Δυστυχώς, όπως εξήγησε, “κάποια χρήματα πάνε στις ανάγκες ψηφοθηρίας, για τη διαιώνιση της παρουσίας των επικεφαλής, και δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, δεν καλύπτουν ανάγκες, δεν βελτιώνουν τη ζωή, δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη”.

“Σε ποιό καθεστώς ζούμε ακριβώς;”

Ιδιαίτερα αιχμηρός όμως ήταν ο περιφερειάρχης υπονοώντας συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε αποκλεισμό του από τηλεοπτικό ΜΜΕ, το οποίο “φωτογράφησε”.

“Ήμασταν ένα δύσκολο περιφερειακό συμβούλιο, όπου δεν υπήρχε πλειοψηφία. Και έπρεπε να φτάνουμε σε συγκλίσεις. Και φτάσαμε σε συγκλίσεις, σημαντικές. Σηκώθηκαν και οι τόνοι, καμιά φορά. Εγώ στεναχωρήθηκα για το εξής: Ότι με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τις αντιπαραθέσεις τις έκανα εγώ στην προεκλογική περίοδο….Εμένα βάζανε. Τι έλεγα εγώ το 2021…Και έκανα αντιπαράθεση…Και λέω εδώ πέρα σε πιο καθεστώς ζούμε ακριβώς; Τα είπα αυτά ή δεν τα είπα;”

“Η αποχή μπορεί να είναι και πολιτική πράξη-Το 2024 θα είναι χρονιά ευρύτατης κινητικότητας σε πολιτικό επίπεδο”

Μια δήλωση με πολλούς αποδέκτες έκανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος και στα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και στη δική του στάση το τελευταίο διάστημα.

“Η αποχή μπορεί να είναι και πολιτική πράξη. Και όταν αυτοί που απέχουν πολιτικά, επιστρέφουν, μάλλον δεν πάνε στα συστημικά κόμματα, πάνε αλλού. Αυτό διδάσκει η Ιστορία. Κατά τη δική μου πολιτική εκτίμηση, το 2024 θα είναι μια χρονιά ευρύτατης κινητικότητας, σε πολιτικό επίπεδο. Και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό”.

Για διαπλεκόμενα ΜΜΕ

“Εγώ ειλικρινά ενοχλούμαι ότι υποχωρεί η πολιτική στη λήψη αποφάσεων, και οι επιχειρηματίες έχουν συνεχώς μεγαλύτερο ρόλο, στα θέματα των αποφάσεων για την κοινωνία. Ελέγχουν κανάλια, ελέγχουν διαδρομές. Ξέρουμε τις προσπάθειες επί Σημίτη που έγιναν για τον έλεγχο, ξέρουμε τα διαπλεκόμενα του Καραμανλή, όπου δεν προχώρησε τίποτε, και μετά…

“Αυτό το φαινόμενο, ο επιχειρηματίας να έχει και ένα κανάλι, και να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή, δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις για τον τόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι λέγονται για να μειώσουμε την επιτυχία κανενός. Αλλά αυτόν τον τόπο πρέπει να τον διοικούν οι πολιτικοί. Αυτοί που εκλέγονται”.

Αυτοί πρέπει να κατευθύνουν την πολιτική ζωή και της χώρας, και της Περιφέρειας και του Δήμου. Διαφορετικά περνάμε σε καταστάσεις που δεν θα είναι θετικές για τον τόπο. Κάθε επιχειρηματίας που ανεβαίνει ψηλά, αναζητά και ένα κανάλι. Επομένως, μπορείτε να καταλάβετε τι βήματα μπορούν να γίνουν από εκεί και πέρα”

Τέλος, απευθυνόμενος στις νέες δημοτικές αρχές που προέκυψαν από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και στους νέους περιφερειάρχες τούς ευχήθηκε καλή επιτυχία και ανεξαρτησία, συμβουλεύοντάς τους να είναι “ανυπάκουοι”, όπου τους το επιβάλλει η συνείδησή τους, αναφερόμενος προφανώς στην ανεξαρτησία που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών από την κεντρική πολιτική και την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages