ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ για ζημιές στην Τριφυλία, δακοκτονία, νέους γεωργούς και σχέδια βελτίωσης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ για ζημιές στην Τριφυλία, δακοκτονία, νέους γεωργούς και σχέδια βελτίωσης

 


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

Ζημιές στην περιοχή Τριφυλίας

Μετά την χαλαζόπτωση της 17ης Οκτωβρίου, η οποία έπληξε τις ελαιοκαλλιέργειες, τα θερμοκήπια και τα υπαίθρια κηπευτικά, στις περιοχές των κοινοτήτων Βάλτας και Λεύκης της ΔΕ Γαργαλιάνων και των κοινοτήτων Εξοχικού και Χαλαζόνι της ΔΕ Φιλιατρών, βρίσκεται σε εξέλιξη η εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών από συνεργεία του ΕΛΓΑ, με δεκαπέντε γεωπόνους εκτιμητές και σε συνεργασία με την Δ/νση Αργοτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Πρόγραμμα δακοκτονίας

Το ετήσιο πρόγραμμα δακοκτονίας βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Φέτος χρησιμοποιήθηκε ένα μέρος των νέων τεχνολογιών, GPS, ροόμετρα κλπ., καθώς και κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, μετά την επιπλέον χρηματοδότηση του φετινού προγράμματος με ποσό 1,5 εκ. ευρώ, η Περιφέρεια προμηθεύθηκε 177.460 λίτρα φυτοπροστατευτικού Spinosad. Η προμήθεια αυτή, η οποία αξιοποιήθηκε εν μέρει φέτος, καθώς και η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες δακοκτονίας, ενώ οι υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες για το επόμενο έτος. Αυτό όμως που απαιτείται να διεκδικήσουμε είναι η χρηματοδότηση για την διενέργεια τεσσάρων τουλάχιστον ψεκασμών, όπως εκτιμούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ήδη με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενεργοποιήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης των συμβάσεων δακοκτονίας, ώστε να υλοποιηθεί επιπλέον ψεκασμός στις κοινότητες που κρίθηκε ότι απαιτείται. Οι κοινότητες αυτές είναι: Μάνεση, Κορομηλιά, Παλαιόκαστρο, Κεφαλόβρυσο, Νεοχώρι Αριστομένους, Δραϊνα, Μαγγανιακό, Κλήμα, Μαθία, Πετρίτσι, Ελληνοεκκλησιά, Κουρτάκι, Μηλιώτη, Βλάση, Πουλίτσι, Κουτίφαρη, Αριστομένη, Τρίκορφο, Πλατανόβρυση, Αρσινόη, Αρχαία Μεσσήνη, Πιλαλίστρα, Σπιτάλι, Δολοί και Παπαφλέσσα.

Νέοι Γεωργοί

Μετά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020, επικαιροποιήθηκαν τα αποτελέσματα και εντάχθηκαν προς στήριξη στην Περιφέρεια 1754 δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης 64.087.500 €, ενώ προχώρησαν και οι διαδικασίες για τις πληρωμές.

Σχέδια Βελτίωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, χρηματοδοτούμενο από το ΠΑΑ, για το οποίο έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση 805 φάκελοι ενίσχυσης, στο σύνολο της Περιφέρειας και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η έναρξη των αξιολογήσεων των αιτημάτων χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages