28η Οκτωβρίου 1940 – Μαρτυρίες των νέων Κυπαρίσσιων της εποχής - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

28η Οκτωβρίου 1940 – Μαρτυρίες των νέων Κυπαρίσσιων της εποχής


Ο Αργ. Καγιάφας, από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο [Η φωτο Αποστολέας: Αριστείδης Θ. Γκιουλής]. Το σχετικό αρχείο έχει δημοσιευθεί και βρίσκεται σε μουσείο σύμφωνα με πληροφορίες..

Όσοι βίωσαν εκείνη την ηλιόλουστη μέρα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940, δεν την ξέχασαν ποτέ. Όλοι θυμούνται πού βρίσκονταν και τι έκαναν την ώρα που έφθασε στ’ αυτιά τους το νέο της κήρυξης του πολέμου εκ μέρους της φασιστικής Ιταλίας. Οι πρώτες μάχες μπορεί να δόθηκαν περίπου στις 05:30 τη νύχτα κοντά στο Καλπάκι των Ιωαννίνων, που τότε διέθετε μονάχα λίγες καλύβες και κάνα δυο καφενεία για να εξυπηρετεί τους περαστικούς στρατιώτες όταν έβγαιναν με άδεια από το κοντινό στρατόπεδο, ωστόσο τα γεγονότα έφθασαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας νωρίς το πρωί όταν ήχησαν οι σειρήνες και σε κάποια απομακρυσμένα χωριά που δεν διέθεταν καν ραδιόφωνο, αρκετές ώρες αργότερα.



Δημήτριος Μπίκος: Μας έδιωξαν από το μάθημα

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά εκείνη την ημέρα. Ήμουν μαθητής στη β΄ τάξη του Γυμνασίου στην Κυπαρισσία. Οι καθηγητές μας ενημέρωσαν για την κήρυξη του πολέμου και μας έδιωξαν από το σχολείο.

Στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι μου, έβλεπα έκδηλη τη χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων που πήγαιναν να πολεμήσουν. Μου έκανε φοβερή εντύπωση. Δεν βρέθηκε ούτε μια μάνα να πει: «Πού πάνε τα παιδιά μας», όπως συμβαίνει τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages