Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ξεκινούν με δηλώσεις - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ξεκινούν με δηλώσεις

 


Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης-δήλωσης – Τι ισχύει για τους υποψηφίους του 10%

Ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής από σήμερα 29 Νοεμβρίου 2023 και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, η προθεσμία υποβολής Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 ξεκινά σήμερα Τετάρτη
29-11-2023 ενώ καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Παρασκευή 15-12-2023. Η προθεσμία είναι αποκλειστική.

Τις Αιτήσεις-Δηλώσεις μπορούν να παραλάβουν οι υποψήφιοι είτε από το Λύκειο, στο οποίο φοιτούν, είτε από το διαδίκτυο. Η συμπλήρωση γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του εντύπου και στη συνέχεια, προσέρχονται στο Λύκειο, προκειμένου να γίνει η οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο σύνδεσμο με την ένδειξη ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr πληροφορίες για κάθε στάδιο της διαδικασίας, για όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά κατηγορία υποψηφίου ενώ υπάρχουν και υποδείγματα Αίτησης-Δήλωσης. Παράλληλα, τα Λύκεια έχουν ήδη στη διάθεσή τους όχι μόνο τις εγκυκλίους αλλά και τα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Ειδικότερα, για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι υποβάλλονται σε προφορικές ή γραπτές εξετάσεις κατά περίπτωση, εκδίδεται συγκεκριμένη εγκύκλιος σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι υποψήφιοι για τα Μουσικά Τμήματα και τα Τμήματα των Ένστολων

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα 5 Μουσικά Τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκτός της Αίτησης-Δήλωσης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει να υποβληθεί και η σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, όπως ορίζεται στην ειδική διαδικασία εισαγωγής για τα συγκεκριμένα Μουσικά Τμήματα.

Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στα Σώματα αυτά, από τα οποία θα διατίθενται στη συνέχεια, οι σχετικές προκηρύξεις. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων θα λάβουν χώρα, όπως προγραμματίζονται, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2024.

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής και στις πρακτικές δοκιμασίες – στην υγειονομική εξέταση και τα αγωνίσματα.

Σχετικά με τους υποψηφίους του 10%

Δεν θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση όσοι είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δηλαδή εκείνοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2022 ή το 2023.

Η συγκεκριμένη ομάδα υποψηφίων θα υποβάλλει απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Σε περίπτωση που επιθυμούν να εισαχθούν στους ένστολους – Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ – θα υποβάλλουν την αίτηση, που απαιτείται στο αρμόδιο υπουργείου και θα λάβουν μέρος κανονικά στις προκαταρκτικές εξετάσεις το Μάρτιο- Απρίλιο 2024.

Ανάλογα με τη χρονιά που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές – δηλαδή το 2022 ή το 2023 – οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, θα αξιολογηθούν με βάση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία ίσχυε τη χρονιά που συμμετείχαν στις εξετάσεις.

Σχετικά με τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, οι οποίοι ανήκουν στην ειδική κατηγορία του 5% των θέσεων εισακτέων, οι οποίοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις, επειδή είναι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, είναι απαραίτητο να αποκτήσουν πιστοποιητικό για την πάθησή τους από την αρμόδια επταμελή επιτροπή του νοσοκομείου. Όσοι υποψήφιοι είναι πάσχοντες και δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2024, δεν θα υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση τώρα αλλά θα προχωρήσουν απευθείας στην κατάθεση μηχανογραφικού, όταν ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι αντίστοιχες ημερομηνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages