Σημαντική παρέμβαση πολίτη για τη νέα μελέτη της πλατείας Φιλιατρών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Σημαντική παρέμβαση πολίτη για τη νέα μελέτη της πλατείας Φιλιατρών

 


Άρθρο Του Παναγιώτη Μιχαλακόπουλου

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. ενέκρινε, με το υπ. αριθμ. 455557/03-10-2023 έγγραφό της, τη νέα μελέτη ανάπλασης – ανάδειξης της πλατείας των Φιλιατρών που εκπόνησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η ίδια υπηρεσία είχε απορρίψει προηγούμενη μελέτη που είχε εκπονήσει ιδιωτικό μελετητικό γραφείο με ανάθεση του Δήμου Τριφυλίας.

Η νέα μελέτη είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη, αφού λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις της υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ., με αποτέλεσμα το νέο σχέδιο να είναι πιο συμμετρικό από το απορριφθέν, να διατηρεί την ποικιλία του υπάρχοντος πρασίνου και να το εμπλουτίζει και να συνδέει οπτικά την πλατεία με την πλατεία δημαρχείου. Στην ουσία το νέο σχέδιο δεν αλλάζει δραματικά την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά σε πολλά σημεία τη βελτιώνει. Το νέο που φέρνει είναι η στρώση με κυβόλιθους από πέτρα όλου του νότιου και ανατολικού δρόμου, του γάμα δηλ. από το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη έως το βορειοανατολικό περίπτερο και η μετατροπή του σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Το νέο που δε φέρνει όμως, και που προέβλεπε η απορριφθείσα μελέτη, είναι η διαπλάτυνση όλων των πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας. Τελικά γίνεται διαπλάτυνση μόνο του ανατολικού πεζοδρομίου, από το κινέζικο κατάστημα έως την καφετέρια Τράπεζα, και αυτό στην πλατεία δημαρχείου. Αυτό είναι μια αρνητική έκπληξη που πραγματικά απογοήτευσε πολύ κόσμο και κυρίως τους επαγγελματίες της πλατείας, αφού δε συμβαδίζει με την εποχή μας και τις σημερινές ανάγκες. Η παγκόσμια τάση είναι ο περιορισμός των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων και η απόδοση του δημόσιου χώρου στους πεζούς. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να δαπανηθούν τόσα λεφτά (3.286.000 ευρώ) και η πλατεία μας να παραμείνει ένα απέραντο πάρκινγκ! Χρειαζόταν εδώ περισσότερη τόλμη και λιγότερος συμβιβασμός με παγιωμένες αντιλήψεις που επιμένουν στη χρήση του αυτοκινήτου για ψύλλου πήδημα.

Εκτός απ΄ αυτό όμως το νέο σχέδιο φέρνει κι ένα νέο πρόβλημα. Δεν προβλέπει χώρο για τραπεζοκαθίσματα εκεί που τώρα έχουν οι καφετέριες Κουόρε, Λόμπι, Τράπεζα, Βέσπερ και το ψητοπωλείο Μ΄ άλλη Γεύση! Τον χώρο που τώρα χρησιμοποιούν και που καθόμαστε όλοι, καταλαμβάνει ένας πλατύς διάδρομος αποκλειστικής διέλευσης πεζών και εσωτερικά γκαζόν στα βορειοανατολικά και παιδική χαρά νοτιοανατολικά. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση από την αστυνομία της κατάληψης του βόρειου πεζοδρομίου μπροστά από Λόμπι, Κουόρε, Μαντείο, Καπρίτσιο και Αρχαίο που ήδη τους επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ευρώ και ακολούθησε προ ημερών έγγραφο για απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων τους, καταλαβαίνει κανείς ότι μετατρέπει αυτά τα μαγαζιά αποκλειστικά σε εσωτερικού χώρου και τα οδηγεί στο κλείσιμο και τη χρεοκοπία! Ποιος αποκλείει μάλιστα ότι και τα μαγαζιά της δυτικής πλευράς δε θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα αφού κανείς δεν εμποδίζει αυτόν που έκανε την καταγγελία για κατάληψη του βόρειου πεζοδρομίου ή κάποιον άλλον, να κάνει καταγγελία και για το δυτικό. Η μελέτη δηλ., παρά το μεγάλο ποσό που θα δαπανηθεί, δε δίνει λύση στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί με την κατάληψη των πεζοδρομίων που εμποδίζουν τους πεζούς αλλά συγχρόνως εξυπηρετούν τους πελάτες των μαγαζιών.

Κάτι ακόμα που είναι υποβάθμιση σχετικά με το προηγούμενο σχέδιο είναι η αντικατάσταση των πέτρινων ρυθροκράσπεδων περιμετρικά της πλατείας με τσιμεντένια μήκους 90 εκ. κι όχι με μαρμάρινα που προβλεπόταν, όπως έγινε στην πλατεία της Καλαμάτας. Έτσι τα πεζοδρόμια θα έχουν πέτρινα και η πλατεία τσιμεντένια! Αν δε μπορούν να αντικατασταθούν όλα με μαρμάρινα που είναι κι αυτό ένα διαχρονικό υλικό καλύτερα να μείνουν τα πέτρινα όπως είναι.

Το πιθανότερο για τα αρνητικά της νέας μελέτης είναι η αιτία να είναι οικονομική. Μάλλον δηλ. δε φτάνουν τα χρήματα, αφού οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν ανέβει πολύ και συγχρόνως προβλέπεται δαπανηρή επίστρωση με πέτρινους κυβόλιθους 5χ5 και 10χ10 εκ. στην πλατεία δημαρχείου και στις δύο οδούς επί της πλατείας που συνδέουν την ανατολική πλευρά με τη δυτική.

Ας ελπίσουμε, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο και βέβαια η Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα πραγματοποιήσει το έργο, να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω παρατηρήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του μεγάλου ποσού που κατάφεραν να εξασφαλίσουν. Επίσης θα ήταν ευχάριστο να κατατεθούν κι άλλες παρατηρήσεις και προτάσεις ώστε να προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αγία Κυριακή Φιλιατρών 28-11-2023 Μιχαλακόπουλος Παναγιώτης

Δάσκαλος

Υ.Γ. Το περίπτερο – βιβλιοθήκη του Ομίλου Δράσεων & Πολιτισμού

δε χωρούσε κάπου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages