Στα άκρα οι σχέσεις υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συμβολαιογράφων - Έρχεται αποχή διαρκείας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Στα άκρα οι σχέσεις υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συμβολαιογράφων - Έρχεται αποχή διαρκείας

 


«Παγώνουν» από την ερχόμενη εβδομάδα μεταβιβάσεις ακινήτων και κάθε άλλη εκκρεμούσα συμβολαιογραφική πράξη καθώς οι συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι όλης της Ελλάδας αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλον αποχή διαρκείας, αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023.

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στον τρόπο, με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων και ζητούν συγκεκριμένα να μην ισχύσει το ψηφιακό συμβόλαιο, το οποίο είναι και αυτό, το οποίο ναρκοθέτησε τις συνομιλίες με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η αρχική απόφαση αφορά σε αποχή επ΄αορίστω, ενώ οι συμβολαιογράφοι θα επανεξετάσουν τη στάση τους στις 4 Δεκεμβρίου, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι έως τότε.
Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι για τους συμβολαιογράφους ήταν η προκήρυξη του διαγωνισμού από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» για το έργο για τον ηλεκτρονικό φάκελο πράξεων ακινήτου.  Ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου θα περιλαμβάνει νέες λειτουργικότητες συμπληρώνοντας την πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί ήδη για τις μεταβιβάσεις. Συνολικά θα καλύπτει τις εξής συμβολαιογραφικές πράξεις: Μεταβίβαση Ακινήτου, Γονική Παροχή Ακινήτου, Δωρεά Ακινήτου και Κληρονομιά Ακινήτου, ενώ προϋποθέτει την υπογραφή ψηφιακού συμβολαίου.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον στα ...χαρακώματα με τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβερνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη να χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «παράλογη την απόφαση αποχής λόγω ψηφιοποίησης εν έτει 2023»,
ζητώντας από τους συμβολαιογράφους να εξηγήσουν τα σημεία της διαφωνίας τους.
«Είναι αλήθεια ότι σε αυτά που αναφέρει ο κ. Κυρανάκης είχαμε συμφωνήσει. Ωστόσο δύο ημέρες μετά βγήκε η προκήρυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία μιλούσε για εντελώς διαφορετικά πράγματα, απ΄αυτά που είχαμε συμφωνήσει», επισημαίνει στο «Εθνος», ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, Γιώργος Ρούσκας. Και συνεχίζει: «Ρωτώ λοιπόν, εάν δεν ξέρω τι θα εφαρμόσω από την 1η Ιανουαρίου 2024 και είμαι ο μοναδικός που θα το εφαρμόσω, τι συζήτηση να κάνω; Μας λένε ότι είμαστε οι μοναδικοί χρήστες. Πότε θα συνεννοηθούν μαζί μας; Σε ένα μήνα προγραμματίζεται εφαρμογή».
Αναφερόμενος στο ψηφιακό συμβόλαιο, ο κ. Ρούσκας σημειώνει πως εγγυητής κάθε συναλλαγής είναι ο συμβολαιογράφος: «Εμείς φτιάχνουμε το συμβόλαιο, είμαστε υπεύθυνοι και για την αρχειοθέτηση και τη φύλαξή του». Προσθέτει επίσης ότι η τυποποίηση σε μία «προκάτ» φόρμα δεν μπορεί να λειτουργήσει στα συμβόλαια: «Κάθε συμβόλαιο είναι διαφορετικό, έχει διαφορετικούς όρους, άλλο ακίνητο είναι υποθηκευμένο, άλλο προσημειωμένο, άλλο έχει βάρη, άλλο δεν έχει, υπάρχει τίμημα, σε άλλο λήγει η μίσθωση. Ενα τυποποιημένο συμβόλαιο πώς θα τα συμπεριλάβει όλα αυτά», αναφέρει συμπληρώνοντας ότι είναι ελάχιστοι όσοι διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή.
Μεγάλη είναι η αντίδραση και των συμβολαιογράφων στην υπόλοιπη Ελλάδα: «Διαπιστώνουμε μια εμμονή του υφυπουργού στο ηλεκτρονικό συμβόλαιο τη στιγμή που κανένα σύστημα δεν είναι έτοιμο να το υποστηρίξει», επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τζίμας. Ο ίδιος εξηγεί ότι όλα τα συμβόλαια μέχρι σήμερα γίνονταν ενώπιον συμβολαιογράφου, υπογράφονταν ενώπιον του συμβολαιογράφου, κάτι που τώρα αλλάζει: «Οταν μιλάμε για ψηφιακό συμβόλαιο με κωδικους Taxis γεννιούνται ζητήματα ασφαλείας».
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Τζίμα, «η συγκεκριμένη διαλειτουργικότητα, η οποία είναι και η μόνη, στην οποία αντιτιθέμεθα, δε θα ευνοήσει την ταχύτητα των συναλλαγών και τη βελτίωση του κτηματολογίου. Ας επικεντρωθεί το υπουργείο στα πρόδηλα σφάλματα που συσσωρεύονται, στις πράξεις που δε μεταγράφονται διότι δεν επαρκεί το κατάλληλο προσωπικό», σημειώνει προσθέτοντας ότι οι συμβολαιογράφοι δεν αντιδρούν στην ψηφιοποίηση ούτε στην αποθήκευση ψηφιακών αντιγράφων των συμβολαίων ώστε αυτά να είναι ευκολότερα επεξεργάσιμα από τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου, αλλά στο επίπεδο της υπογραφής για το οποίο φέρουν την απόλυτη ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages