Σε αφανισμό οδηγείται η κτηνοτροφία – Μείωση κοπαδιών και εγκατάλειψη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Σε αφανισμό οδηγείται η κτηνοτροφία – Μείωση κοπαδιών και εγκατάλειψη


 Τα χρόνια προβλήματα της κτηνοτροφίας, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο, Φθιώτιδα και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Παράλληλα, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τις τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν, με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, «κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της  ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας».

Έντονος προβληματισμός για τις τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν

Η κτηνοτροφία σήμερα

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη  ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η  έλλειψη εργατών, το τεράστιο πρόβλημα της επάρκειας και του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, που οξύνεται συνεχώς  και σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργείται κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.

Χρόνια τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας

Το ΔΣ του ΣΕΚ  ζητά ουσιαστική στήριξη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία και στην πολιτική ηγεσία. Τονίζεται ότι, είναι θέμα επιβίωσης πλέον,  όταν δεν έχουν αποδοθεί, σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων καθώς  και η  ενίσχυση των 6.000 € για την κύρια κατοικία (επισκευή ή  αντικατάσταση οικοσκευής) και κάλυψης  των πρώτων αναγκών (600 ευρώ).

Για την κατασκευή των στάβλων στις πληγείσες περιοχές και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου,  σύμφωνα με  τις ανακοινώσεις που έγιναν από το ΥπΑΑΤ,  προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 5.2 προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πότε το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΚ ζητάει οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν τουλάχιστον με:

  • 250 ευρώ, ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
  • Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
  • Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.

Για τις τιμές γάλακτος

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε την τακτική πίεσης  των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα  και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων  για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.

Επίσης, αναφέρουν τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.

Επισημαίνεται από το ΔΣ ότι «αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της  ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας».

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν οι τιμές  πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι:  για το  πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό  τουλάχιστον,  για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό  τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.

Καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβολαίων για τη νέα γαλακτοκομική σεζόν

Οι νέες συνδεδεμένες στην κτηνοτροφία

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, έχουμε προτείνει έγκαιρα, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους,  το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει ο ΣΕΚ.

Έτσι, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση προτείνει:

Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο  να διαμορφωθούν:

– για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο,

– για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο,

– για τις υπόλοιπες  περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο,

– για τις αρνάδες αναπαραγωγής: 10 €/αρνάδα.

Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:

– για τις αγελάδες : 200€ /ζώο.

– για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€/ζώο.

– για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο.

– για τις μοσχίδες αναπαραγωγής :500€ /ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages