84% των Ελλήνων που εμπλέκονται σε κλοπές και διαρρήξεις είναι Ρομά – Έκθεση ΣΟΚ της ΕΛΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

84% των Ελλήνων που εμπλέκονται σε κλοπές και διαρρήξεις είναι Ρομά – Έκθεση ΣΟΚ της ΕΛΑΣ

 


Ο θάνατος του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία, στις 11 Νοεμβρίου 2023 μετά από αστυνομική καταδίωξη αποτέλεσε αφορμή για μια σειρά επεισοδίων από ομόφυλους (που ανήκουν στην ίδια φυλή) του 17χρονου σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και κάποιους μπαχαλάκηδες, μόνιμους πρωταγωνιστές σε κάθε είδους επεισόδια… Η απώλεια κάθε ανθρώπου, ειδικά τόσο νέου, προκαλεί θλίψη και συγκίνηση.

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ένα άλλο θέμα που αναδεικνύεται κάθε φορά που συλλαμβάνονται κάποιοι Ρομά για κάποια εγκληματική ενέργεια. Αρχίζουν συζητήσεις και σχόλια για την εγκληματικότητα της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας. Πάρα πολλές φορές σε σχόλια στο protothema.gr διαβάζουμε διάφορες απόψεις.

Roma_Epeisodia
Οι Ρομά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες (71%)

Αναζητήσαμε στοιχεία για το πόσοι είναι τελικά οι Ρομά που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Σχετικά, άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας το 2021. Στην έκθεση βρήκαμε πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία που επιβεβαιώνουν όσες και όσους πιστεύουν ότι οι Ρομά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες (71%). Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις κλοπές και τις διαρρήξεις.

Άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η σύνθεση των εγκληματικών ομάδων αλλοδαπών, που και εδώ επιβεβαιώνονται όσοι γράφουν ότι προέρχονται κυρίως από την Αλβανία και την τέως ΕΣΣΔ (ιδιαίτερα τη Γεωργία), την Αλγερία και το Πακιστάν.

Ας δούμε περισσότερα στοιχεία από τη συγκεκριμένη, αποκαλυπτική έκθεση.

Οι εγκληματικές ομάδες στην Ελλάδα (2021)
Το 2021 εξαρθρώθηκαν στη χώρα μας 157 εγκληματικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν από 1.081 μέλη. Η πλειοψηφία των ομάδων αυτών (104) είχαν ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές – διαρρήξεις, 30 τις κλοπές τροχοφόρων και 23 τις ληστείες. Το 65% αυτών των ομάδων, λίγο περισσότερες από 100 δηλαδή, ήταν «εγχώριες» και σε ποσοστό 83% ομοιογενείς. Η πλειοψηφία των εγχώριων ομάδων, σε ποσοστό 71% αυτών (περισσότερες από 70 δηλαδή), αποτελούνταν από Ρομά (στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αναγράφονται ως ΡΟΜΑ).

Ekthesi

Μικρός αριθμός των ομάδων αυτών (16%) εμφάνιζαν πολυδιάστατη εγκληματική δραστηριότητα, ενώ ποσοστό 10% εμπλεκόταν και σε αλλότριες δραστηριότητες σε σχέση με όσες αναφέραμε στην αρχή (διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφίες κ.λπ). Σε ποσοστό 15% επί του συνόλου υπήρξε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στο protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages