Στον αέρα οι προϋπολογισμοί των δήμων της Μεσσηνίας – Ζητούν περισσότερα χρήματα για «υπερβάλλουσες ποσότητες» σκουπιδιών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Στον αέρα οι προϋπολογισμοί των δήμων της Μεσσηνίας – Ζητούν περισσότερα χρήματα για «υπερβάλλουσες ποσότητες» σκουπιδιών


 Άκρως αποκαλυπτική η σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, με θέμα «την υπερβάλλουσα ποσότητα απορριμμάτων» που προωθήθηκαν προς διαχείριση στη μονάδα της Αρκαδίας (Παλαιόχουνη), η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (20/11) στην Τρίπολη.

Στην σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Σταύρος Αργειτάκος, εκπρόσωποι της διαχειρίστριας εταιρείας (ΤΕΡΝΑ) και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνει το γεγονός ότι προωθήθηκαν στη μονάδα της Παλαιόχουνη για διαχείριση επιπλέον 40.000 τόνοι απορριμμάτων από την προσδιορισμένη μέγιστη προς διαχείριση ποσότητα, την οποία προβλέπει η ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα).

Επιπλέον, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «εκφράστηκε η εκτίμηση ότι και στις τρεις μονάδες διαχείρισης αναμένεται ότι θα προωθηθούν υπερβάλλουσες ποσότητες απορριμμάτων, για τις οποίες -στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ- προβλέπεται ειδικό αντίτιμο».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και οι δήμοι και της Μεσσηνίας, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και στη μονάδα διαχείρισης της Καλλιρρόης προωθηθούν υπερβάλλουσες ποσότητες, θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερα χρήματα στη διαχειρίστρια εταιρεία, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους δημότες τους.

Σημειώνεται, ότι ήδη στη Μεσσηνία, και όχι μόνο, οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για το υψηλό αντίτιμο που καλούνται να καταβάλουν στην ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάνοντας λόγο για υπέρογκα ποσά που για να καλυφθούν απαιτούνται νέες αυξήσεις δημοτικών τελών.

Δήλωση Νίκα

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος τόνισε ότι την τελική απόφαση για το αντίτιμο για την επιπλέον ποσότητα θα την λάβει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενώ προσέθεσε ότι η λύση του προβλήματος είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που προωθούνται στην κεντρική διαχείριση.

«Η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι άλλη από την μείωση της ποσότητας -άρα και του βάρους- των απορριμμάτων που προωθούνται για διαχείριση στις τρεις μονάδες. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά από την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή, κάτι που πρέπει να αποτελέσει τον βασικό στόχο του κάθε δήμου και στις 5 Π.Ε. προκειμένου οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μειώσουν την δαπάνη τους για την διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Φυσικά, εξυπακούεται ότι οι κάδοι των σύμμεικτων δεν προορίζονται ούτε για μπάζα, ούτε για κλαδέματα -κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρχει εποπτεία από πλευράς δήμων στους εν λόγω κάδους. Θα πρέπει δε να συμμετάσχει και ο κόσμος στην προσπάθεια αυτή, ώστε να περιοριστεί το κόστος της διαχείρισης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν οι απόψεις της διαχειρίστριας εταιρείας ως προς το αντίτιμο για την επιπλέον ποσότητα, ενώ προσδιορίστηκε μία ακόμα σύσκεψη -την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου-, με τη συμμετοχή επίσης των τεχνικών και νομικών συμβούλων της Περιφέρειας και ενώ θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages