8,2% μειώνεται ο πληθυσμός στη Μεσσηνία - Σύμφωνα με τα στοιχειά της Eurostat - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

8,2% μειώνεται ο πληθυσμός στη Μεσσηνία - Σύμφωνα με τα στοιχειά της Eurostat
Στην ενιαία στατιστική περιφερειακή ενότητα της Μεσσηνίας και της Λακωνίας το 2021 η φυσική ποσοστιαία μεταβολή του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι) ήταν -8,2‰ ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν -2,7‰.
Οι 980 από τις 1.164 ευρωπαϊκές στατιστικές περιφέρειές NUTS 3, είχαν αρνητικό ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού 173 περιφέρειες κατέγραψαν θετικό ποσοστό και 11 περιφέρειες δεν είδαν καμία αλλαγή (ίσος αριθμός γεννήσεων με τους θανάτους). Στην Ελλάδα περισσότερες γεννήσεις από θανάτους είχαν μόνο στατιστικές περιφέρειες Ρεθύμνου (1,7 ‰), Δωδεκανήσων (0,8‰) και Κυκλάδων (0, ‰). Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονική περίοδο οι περισσότερες περιφέρειες της Τουρκίας κατέγραψαν διψήφιο θετικό ρυθμό έως και 26,4%.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Eurostat «Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 1ης Ιανουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο πληθυσμός της ΕΕ μειώθηκε κατά 265.257 άτομα. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να αποδοθεί σε φυσικές αλλαγές πληθυσμού (περισσότεροι θάνατοι παρά γεννήσεις), καθώς η καθαρή μετανάστευση συν η προσαρμογή παρέμεινε θετική (περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ αντί να την εγκατέλειψαν). Επιπλέον, η πανδημία έπαιξε ρόλο.
Το 2021, κάθε περιφέρεια NUTS 3 της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας κατέγραψε αρνητικό αργό ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού. Στην Τσεχία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, σχεδόν κάθε περιφέρεια κατέγραψε αρνητικό ποσοστό με μία εξαίρεση: η πρωτεύουσα της περιφέρειας Hlavní město Praha, Bolzano-Bozen, Poznański και Gdański, η πρωτεύουσα της Osrednjeslovenska και η περιφέρεια της πρωτεύουσας του Bratislavský kraj και του Prešovský kraj, αντίστοιχα.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την απώλεια πληθυσμού ήταν όλες στη Βουλγαρία: Βίντιν (-25,7 ανά 1.000 άτομα) και Μοντάνα, Κιουστεντίλ, Γκάμπροβο, Πέρνικ και Βράτσα (όλες με ποσοστά κάτω από -20.0 ανά 1.000 άτομα).
Αντίθετα, κάθε περιοχή στην Ιρλανδία είχε θετικό ακατέργαστο ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού το 2021, ενώ ένας σχετικά υψηλός αριθμός περιοχών που βρίσκονται στο (κυρίως βόρειο και ανατολικό) Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, (κυρίως δυτική) Αυστρία και Σουηδία κατέγραψαν επίσης θετικά ποσοστά. Αυτό συνέβη επίσης στο Λουξεμβούργο και την Κύπρο (το καθένα έχει μόνο μία περιφέρεια).
Οι υψηλότεροι ακατέργαστοι ρυθμοί φυσικής μεταβολής του πληθυσμού καταγράφηκαν σε δύο εξόχως απόκεντρες περιφέρειες της Γαλλίας: τη Μαγιότ (32,2 ανά 1 000 άτομα) και τη Γουιάνα (23,1 ανά 1 000 άτομα). Αυτές ήταν οι μόνες περιφέρειες όπου παρατηρήθηκε διψήφια αύξηση του της φυσικής μεταβολής του πληθυσμο
ύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages