ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ με τα 6,50 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ΝΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ με τα 6,50 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ΝΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

 


Λίγοι είναι πλέον οι συνεταιρισμοί που έχουν τριψήφιο αριθμό τόνων έξτρα παρθένου στις δεξαμενές τους και οι αγοραστές παίζουν τα ρέστα τους, πληρώνοντάς το όσο – όσο. Ρελάνς φαίνεται ότι κάνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι συνεταιρισμοί από την Κρήτη με πράξεις σε τιμές σταθερά πάνω από τα 6,20 ευρώ, που φτάνουν, προς το παρόν, έως τα 6,30 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, στη Λακωνία σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 6,40 και την… τρελή πτήση των τιμών να έχει ακόμα μέλλον.

Ένας από τους συνεταιρισμούς που διέθεσαν προϊόν αυτές τις μέρες σε νέα τιμή ρεκόρ ήταν ο ΑΣ Αχλαδίων Σητείας. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Χριστοδουλάκης, «έχουμε περίπου 30 τόνους προς διάθεση, η τιμή έχει οριστεί στα 6,30 για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3. Πάντως, ο κόσμος δεν πουλάει».

Κατά τον ίδιο, η συζήτηση πλέον πρέπει να στραφεί στην ερχόμενη χρονιά, όπου τα δεδομένα από τα δέντρα δεν είναι ενθαρρυντικά: «Σ’ εμάς ό,τι έδεσε, έδεσε. Έχουμε σχινοκαρπία και προβλέπω η παραγωγή μας για την ερχόμενη χρονιά να είναι σημαντικά μειωμένη, έως 50% σε σύγκριση με πέρσι, δηλαδή κοντά στους 250 τόνους».

Δύο διαγωνισμοί συνεταιρισμών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή. Ο ΑΣ Εμπάρου διέθεσε ποσότητα 45 τόνων έξτρα παρθένου οξύτητας 0,3 σε τιμή 6,26 ευρώ/κιλό. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός του ΑΣ Ζάκρου, εξέλιξη για την οποία η «ΥΧ» είχε ενημερώσει, μετά από συνομιλία με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Κωστή Κεκερίδη. Εντέλει, μια ποσότητα περίπου 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,7 διατέθηκε στην ικανοποιητική τιμή των 6,16 ευρώ/κιλό μαζί με λίγους τόνους υπολειμμάτων δεξαμενών σε χαμηλότερη τιμή.

Στη Λακωνία, την περασμένη Παρασκευή (9/6), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκιάς διέθεσε 29 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας χαμηλότερης από 0,3, στην τιμή των 6,40 ευρώ το κιλό.

Όσο η Ισπανία δείχνει χλωμή, η αγορά θα παραμένει ψηλά

Καμία τάση για μείωση τιμών δεν διαφαίνεται στη διεθνή αγορά ελαιολάδου, αλλά παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο φαινόμενο. Σύμφωνα με στοιχεία τιμολόγησης εμπορευμάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής ελαιολάδου έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στα τέλη Απριλίου.

Η τιμή αναφοράς στο έξτρα παρθένο προς εξαγωγή, έφτασε τα 6.269,63 δολάρια στα τέλη Απριλίου 2023, επισκιάζοντας την προηγούμενη τιμή ρεκόρ των 6.241,91 δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του μακρινού 1996.

Όπως δήλωσε ο Casey Corn, σύμβουλος τροφίμων στους Olive Oil Times: «Οι τιμές εξαγωγής καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο. Ο κακός καιρός και η παρατεταμένη ξηρασία συνεχίζουν να ωθούν τις τιμές του ισπανικού ελαιολάδου στα υψηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία 26 χρόνια. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές ρεκόρ θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν την τελευταία τριετία στην Ισπανία, έχουν μειώσει τα αποθέματα των δεξαμενών της Ισπανίας στο 50%.

Το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της χώρας πρόσφατα γνωστοποίησε ότι η χώρα παρήγαγε μόνο 680.000 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2022/2023 σε σύγκριση με 1,5 εκατ. τόνους που είχαν παραχθεί τη σεζόν 2021/2022. Παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Νότια και Ανατολική Ισπανία, οι προβλέψεις για τη νέα σεζόν 2023/2024 παραμένουν δυσοίωνες, με τους ειδικούς του κλάδου να προβλέπουν αρνητικές εξελίξεις ως προς τις αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, οικονομολόγοι και αναλυτές δηλώνουν ότι, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι υψηλές, δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια μείωση στον ορίζοντα. Μαζί με την Ισπανία, η οποία είναι υπεύθυνη για σχεδόν τη μισή ετήσια παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε σε κακές συγκομιδές σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, οδηγώντας σε υψηλές τιμές του ελαιολάδου.

Ωστόσο, ως γνωστόν, η Ελλάδα αποτέλεσε την εξαίρεση και ευνοήθηκε από την όλη κατάσταση. Το ίδιο εύχονται να συμβεί και φέτος οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, αν και τα τελευταία δεδομένα από την εξέλιξη της καρπόδεσης κατεβάζουν τις προσδοκίες ενόψει της νέας περιόδου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κλείσει για την τρέχουσα σεζόν 2022/2023 με μείωση, στους 2,73 εκατ. τόνους. Πρόκειται για επίδοση μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Ξεχωριστές εκτιμήσεις από το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) προβλέπουν ανάκαμψη της παραγωγής κατά τη συγκομιδή 2023/2024 στους 3,2 εκατ. τόνους. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του USDA προειδοποιούν ότι η παραγωγή μπορεί να πέσει κάτω από αυτή την εκτίμηση ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ξηρασία στη Μεσόγειο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages