ΑΝΑΚΑΜΨΗ για την ελληνική πατάτα όχι όμως για την Μεσσηνιακή - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΑΝΑΚΑΜΨΗ για την ελληνική πατάτα όχι όμως για την Μεσσηνιακή


 
Μια καλή χρονιά που χαρακτηρίζεται από άνοδο των τιμών και της παραγωγής, παρά τη μείωση της καλλιέργειας, βίωσαν οι παραγωγοί πατάτας στη Μεσσηνία. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η αύξηση των εξαγωγών, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Ωστόσο στη Μεσσηνία οι ποσότητες ήταν μικρότερες και οι παραγωγοί δεν ήταν ικανοποιημένοι με τις τιμές λόγω των αθρόων εισαγωγών πατάτας...

Ο παραγωγός και πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Γιώργος Κατσούλης, προχωρώντας σε μία αποτίμηση της χρονιάς, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Ήταν μία καλή χρονιά παραγωγικά, αρκετά ανεβασμένη στη διατίμηση. Η άνοδος της τιμής δεν ήταν προϊόν κάποιας στρατηγικής, αλλά προήλθε κυρίως λόγω της γενικότερης πορείας των τιμών των προϊόντων.

Εκτός από κάποια μικρά προβλήματα στην παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών, η πατάτα φέτος κινήθηκε και απορροφήθηκε γρήγορα, κυρίως στην εγχώρια αγορά. Υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση των παραγωγών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η διακύμανση είναι από 0,40 έως 0,55 ευρώ για τον παραγωγό».

Σε ό,τι αφορά το κόστος καλλιέργειας, ο κ. Κατσούλης επεσήμανε ότι και σε αυτή την καλλιεργητική περίοδο, τόσο η διαδικασία της λίπανσης, όσο και η διαδικασία της φυτοπροστασίας, παρέμειναν πάρα πολύ ακριβές. «Υπήρξε μία σχετική μείωση, αλλά προς το τέλος της καλλιέργειας. Για να υπάρχει όφελος, χρειάζεται πάντα συνδυασμός καλής στρεμματικής απόδοσης και τιμής», σημειώνει. Αυτήν τη χρονιά, η μείωση της καλλιέργειας κινήθηκε περίπου στο 20%, ενώ η απόδοση έφτασε τους 4 τόνους ανά στρέμμα.

Εμπόριο

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Agrexpo, Γιώργος Γκούμας, σημειώνει: «Η χρονιά ξεκίνησε πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, με πολύ καλή ποιότητα, αλλά στην αρχή έπεσε πάνω στην εισαγωγή της αιγυπτιακής πατάτας και έτσι η τιμή της έπεσε από τα 0,55 στα 0,50 και στα 0,45 ευρώ». Και προσθέτει: «Στη συνέχεια όμως, όταν μειώθηκαν οι ποσότητες της αιγυπτιακής πατάτας, η τιμή της ανοιξιάτικης πατάτας κινήθηκε και πάλι στα 0,55 ευρώ. Η Καλαμάτα ολοκλήρωσε στις 10 Μαΐου τη συγκομιδή της. Σημαντικός παράγοντας αυτήν τη χρονιά ήταν η μεγάλη ζήτηση από την Πολωνία, που απορρόφησε μεγάλες ποσότητες στα 0,58 και στα 0,60 ευρώ».

Ο ίδιος εκπλήσσεται με την εξέλιξη της σεζόν. «Είχαμε μια πολύ δυνατή εξαγωγική χρονιά σε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, κάτι που μας έδωσε μία καλή χρονιά τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εξαγωγείς. Οι τιμές των εξαγωγών έφεραν ισορροπία και στην εσωτερική αγορά και αυτό κράτησε σε σταθερή βάση δύο μήνες, κάτι που είναι για εμάς πρωτόγνωρο. Η καλή χρονιά ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Αν δεν είχαμε αυτά τα αποτελέσματα, κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει τι εξέλιξη θα είχαμε στην καλλιέργεια».

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό όγκο των εξαγωγών, ο κ. Γκούμας αναφέρει ότι «η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ξεπεράσαμε τους 30.000 τόνους. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, μπορούμε να πούμε ότι η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη».

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages