ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ σταθερές τιμές φέτος για το πρώιμο υπαίθριο καρπούζι Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ σταθερές τιμές φέτος για το πρώιμο υπαίθριο καρπούζι Τριφυλίας


 Το 70% της παραγωγής της περιοχής πάει στην εξαγωγή. Οι εξαγωγές του προϊόντος γίνονται σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία και Τσεχία.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «οι αποδόσεις φέτος είχαν μια διαφοροποίηση και κυμάνθηκαν από καλές έως και πολύ ικανοποιητικές. Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορεών, παραγωγών εξαγωγέων και ΔΑΟΚ είναι πολύ καλή και διασφαλίζει τη ποιότητα, την ασφάλεια και επιπλέον την απουσία φυτοϋγειονομικών προβλημάτων. Τα καρπούζια της περιοχής πιστοποιούνται και είναι ασφαλή με μηδενικά υπολείμματα. Οι αγορές είναι απαιτητικές και ζητούν συστήματα διασφάλισης της ποιότητας. Οι τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν σε σταθερά επίπεδα. Ξεκίνησαν από τα 45 λεπτά και έφτασαν μέχρι τα 40 λεπτά το κιλό. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια με την έλλειψη εργατών γης και το υψηλό κόστος παραγωγής».

Ο κ. Κώστας Μαλάμος, καλλιεργητής καρπουζιών από την περιοχή των Φιλιατρών, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «την φετινή χρονιά θα την χαρακτήριζα καλή για όσους είχαν καλές αποδόσεις. Οι αποδόσεις ξεκίνησαν από 2,5 και έφτασαν μέχρι και τους 7 τόνους το στρέμμα. Οι υψηλές αποδόσεις άφησαν εισόδημα στον παραγωγό. Πάντως η χρονιά ήταν απρόσμενα καλή για τους παραγωγούς καρπουζιού χαμηλής κάλυψης της Τριφυλλίας. Ούτε εμείς δεν το περιμέναμε μετά από την άσχημη εικόνα στην αγορά που είχαν τα καρπούζια θερμοκηπίου, τα οποία είχαν προηγηθεί. Σε αυτό πάντως βοήθησε και η φετινή πολύ καλή ποιότητα των καρπουζιών. Φέτος οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 40 λεπτά το κιλό και παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα για όλη την περίοδο συγκομιδής. Σε αυτό βοήθησε και η υψηλή ζήτηση από την εγχώρια αγορά».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «η χρονιά φέτος εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά. Η συγκομιδή ξεκίνησε από τις 21 Μαΐου και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Φέτος η ποιότητα ήταν εξαιρετική. Επίσης και οι τιμές κυμάνθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. Ακόμη και σήμερα οι τιμές που ζητάνε τα καρπούζια είναι στα 40 λεπτά. Αν και ολοκληρώνουμε την συγκομιδή υπάρχει ακόμη ζήτηση για εξαγωγές. Εκτιμώ ότι ήταν μια καλή χρονιά για την καλλιέργεια».

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages