Σόνια Τουρκολιά - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας: «Αποτυχημένο μοντέλο ο Καλλικρατικός Δήμος» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Σόνια Τουρκολιά - Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας: «Αποτυχημένο μοντέλο ο Καλλικρατικός Δήμος»

 


Συνέντευξη: Κώστας Μπούρας

«Ο Καλλικρατικός Δήμος θεωρώ πως είναι εντελώς αποτυχημένο μοντέλο αυτοδιοίκησης και έχει αποδειχθεί περίτρανα πως Δήμοι σαν αυτόν της Τριφυλίας, είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα καυτά θέματα των πόλεων αλλά και των χωριών τους» σημειώνει η πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά.

Σημειώνει επίσης ότι θα έπρεπε να παραμείνει ο ανεξάρτητος χαρακτήρας των τοπικών συμβουλίων για να εκφράζονται ελεύθερα μη υποκύπτοντας στις πιέσεις του οποιουδήποτε συνδυασμού Δημάρχου. Ενώ τονίζει πως με άλλες φιλοδοξίες κατέβηκε ο συνδυασμός τους στις προηγούμενες εκλογές και άλλα προέκυψαν στη συνέχεια με τις αλλαγές που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την πόλη είναι το master plan για το λιμάνι, η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης και η αναστήλωση του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας.

 

Πρώτη ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ποιες οι  εμπειρίες  και ποιο το αποτύπωμα από τη θέση της προέδρου της Δ. Κ. Κυπαρισσίας; 

Δυστυχώς με άλλες φιλοδοξίες για την πόλη μας κατεβήκαμε σαν συνδυασμός και άλλα προέκυψαν στη συνέχεια. Και για να γίνω σαφής: Πριν καν αναλάβουμε καθήκοντα ως σύμβουλοι,  ο Υπουργός Εσωτερικών αναίρεσε  σχεδόν όλες τις  ουσιαστικές αρμοδιότητες του Τοπικού Συμβουλίου (που ήταν και το  βασικό κίνητρο που μας ώθησε για να συμμετέχουμε στα κοινά)  δίνοντάς μας   εισηγητικό ρόλο και όχι ουσιαστικό.

 

Πως κρίνετε την Καλλικρατική λειτουργία του Δήμου σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες και το ρόλο που έχουν αυτές, στο όλο σύστημα της διοίκησης;

Ο Καλλικρατικός Δήμος θεωρώ πως είναι εντελώς αποτυχημένο μοντέλο αυτοδιοίκησης και έχει αποδειχθεί περίτρανα πως Δήμοι σαν αυτόν της Τριφυλίας, είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα καυτά θέματα των πόλεων αλλά και των χωριών τους. Π.χ. Η  Δημοτική  Ενότητα  Κυπαρισσίας έχει τα περισσότερα χωριά απ΄ όλη την Τριφυλία. Οι ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων  αλλά και των χωριών τους είναι μεγάλες.

 

Το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού επανέφερε τα τοπικά συμβούλια να εντάσσονται στο συνδυασμό των υποψήφιων Δημάρχων. Πως το κρίνετε αυτό και ποια η γνώμη σας;

Το Ανεξάρτητο Συμβούλιο Κοινότητας έπρεπε να παραμείνει  ως έχει και όχι να καταργηθεί. Γιατί ένα τέτοιο Συμβούλιο μπορεί να έχει αντικειμενική άποψη για τα τεκταινόμενα στην περιοχή του και να εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα μη υποκύπτοντας στις πιέσεις του οποιουδήποτε συνδυασμού Δημάρχου. 

 

Έχουμε δει αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, που όμως έμειναν αποφάσεις (π.χ. τρισδιάστατες διαβάσεις, υιοθεσία γειτονιάς κ.α.). Τι έφταιξε και δεν υλοποιήθηκαν;

Οι διαβάσεις έγιναν σε διάφορα σημεία της πόλης μας όχι όμως τρισδιάστατες. Η υιοθεσία είναι σε εξέλιξη. Και συγκεκριμένα: Φυτεύτηκαν φυτά, βότανα και λουλούδια από την είσοδο του Κάστρου μέχρι το Κανόνι (εκατέρωθεν). Επίσης  εντός των ημερών Θα γίνει  η δενδροφύτευση στον Πλάτανο  και στον τριγωνικό κήπο (έξω από το Κάστρο). Ήδη καθαρίστηκε  το Ηρώον (το πρανές που υπάρχει κάτω από την πλατεία) και φυτεύθηκαν  φυτά. Για τα δύο παραπάνω έχουν ορισθεί και  οι υπεύθυνοι που θα τα επιβλέπουν και θα τα φροντίζουν. Ο ένας είναι ο αρχαιοφύλακας του  Κάστρου ενώ ο δεύτερος κάτοικος της περιοχής εκεί. Επόμενη κίνηση είναι να δενδροφυτευθεί το κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου.

 

Ποιες πιστεύετε είναι σήμερα οι ανάγκες στη πόλη της Κυπαρισσίας και σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί βάρος ; 

Πρωτίστως να καταρτισθεί το Μaster plan για το λιμάνι μας και  ν΄ αξιοποιηθεί ο περιβάλλων χώρος και η περιοχή της Αποβάθρας γενικότερα.

Επίσης  αλλαγή του δικτύου ύδρευσης πόλης και  βεβαίως αναστήλωση του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, μεγάλη πληγή για όλους τους συμπολίτες μου.

 

Σημαντικά σημεία αναφοράς της πόλης, όπως, κάστρο, καλντερίμια, λαογραφικό μουσείο, λιμάνι, παραλιακό τμήμα, βλέπουμε να μην έχουν αξιοποιηθεί, τι πιστεύετε θα πρέπει να γίνει; 

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενοποίηση όλων των καλντεριμιών της Άνω Πόλης, ώστε η περιοχή ν΄ αποκτήσει μία οντότητα και ο επισκέπτης  αφ΄ ενός μεν να μην αναγκάζεται να ανεβαίνει στην Πάνω Πόλη με το αυτοκίνητό του αλλά να φθάνει στον προορισμό του μέσω των καλντεριμιών, ερχόμενος έτσι σ΄ επαφή με τα κτίσματα της πόλης.

Επιπλέον θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι με συνέπεια να υποφέρουν οι κάτοικοι. Ευτυχώς που μπήκαν κολονάκια από πέρυσι στα καλντερίμια και αποτρέπουν τους οδηγούς να  παρκάρουν πάνω σε αυτά (σαφώς ανεπίτρεπτο) , στην απελπισία τους να βρουν θέση παρκαρίσματος.

Το έργο αναστύλωσης του Κάστρου δεν έχει  ακόμα παραδοθεί με συνέπεια να παραμένει κλειστό.  Ευελπιστούμε και πιέζουμε για την ολοκλήρωση των εργασιών προκειμένου να  επιτραπεί η είσοδος στο κοινό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Λαογραφικό Μουσείο  λειτουργεί από το περασμένο έτος. Έχουν γίνει δράσεις και συγκεκριμένα : α) Έκθεση με ΦΕΚ  ιστορικής διαδρομής Τριφυλίας σε συνδυασμό με παλιές φωτογραφίες, β) Έκθεση με  Σημαίες της επανάστασης, αξιοποιώντας το ψηφιακό υλικό που παραχώρησε το Εθνικό ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση έγινε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου. γ)  Εικαστική Έκθεση με τίτλο : « Ξόμπλια, Πλουμίδια & Στολίδια», που περιείχε κοσμήματα  και ιστορικά κειμήλια παραχωρημένα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και  δ) Αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Μιχάλη Κατσαρό με εικαστικά πορτραίτα του.

Ήδη για την καλοκαιρινή περίοδο δρομολογούνται άλλες 2 εκθέσεις στον ίδιο χώρο.

Δεν έχει γίνει όμως πρόσληψη υπαλλήλου ώστε να είναι ανοιχτό σε εβδομαδιαία βάση. Αυτή τη στιγμή στηρίζεται στον εθελοντισμό.

Η περιοχή ΠΕ3  εντάχτηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, το οποίο εκταμίευσε  1.500.000 ευρώ  για την ανάπλασή της,  θα λάβει άλλη μορφή, δίνοντας ζωή σε μία περιοχή που ήταν μέχρι τώρα ερημότοπος.

 

Σαν άνθρωπος του πολιτισμού μιας και είστε επί σειρά ετών πρόεδρος στο Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, στον τομέα του πολιτισμού πως είναι τα πράγματα σε επίπεδο Δήμου; 

Είναι γεγονός ότι με τον κορονοϊό πήγαν πολύ πίσω τα πράγματα. Για την φετινή χρονιά ευελπιστούμε,  από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, σε ένα ποιοτικό καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα, με συναυλίες και αφιερώματα σε καταξιωμένους συνθέτες και στιχουργούς και βεβαίως  να επαναληφθεί η έντεχνη βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς που γινόταν κάθε χρόνο επί πολλά έτη.

 

Θα ξαναδούμε το μεγάλο φεστιβάλ «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες»;

Ασφαλώς ναι ! Επιστρέφουμε δυνατά θα πραγματοποιηθεί από τις 25-29 Αυγούστου με συγκροτήματα από Μαρτινίκα, Ελβετία, Σερβία, Χιλή και Ινδονησία!! ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages