Δημοσκόπηση Data C για Περιφέρεια Πελοποννήσου: Υψηλό το ποσοστό αναποφάσιστων με προβάδισμα Πτωχού και Τατούλη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση Data C για Περιφέρεια Πελοποννήσου: Υψηλό το ποσοστό αναποφάσιστων με προβάδισμα Πτωχού και Τατούλη


 Ελαφρύ προβάδισμα του Δημήτρη Πτωχού, έναντι του Πέτρου Τατούλη δείχνει η δημοσκόπηση της Data RC, η πρώτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” και στο pelop.gr.

 Τα στοιχεία δείχνουν σκληρή μάχη με τους αναποφάσιστους στο 22% να βγάζουν περιφερειάρχη.

Αναλυτικά η έρευνα:

1. Η ταυτότητα της έρευνας

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817].
ΑΝΑΘΕΣΗ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και του ειδησεογραφικού portal www.pelop.gr.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ/ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Έρευνα κοινής γνώμης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημι- δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς χρήση κάλπης.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 749 ψηφοφόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Περιφερειακές Ενότητες και χρήση quota στο φύλο και την ηλικία.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 31/8 έως 4/09/2023. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας μέσω συστήματος CATI.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Πραγματοποιήθηκε στάθμιση με βάση το φύλο, την ηλικία και την ψήφο (εθνικές εκλογές 2023).
Διάστημα εμπιστοσύνης 95% – Δειγματοληπτικό σφάλμα :± 3,5%
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: Μέση διάρκεια ερωτηματολογίου 10 λεπτά.
FIELD: Για την συλλογή των δεδομένων εργάσθηκαν 2 επόπτες και 34 συνεντευξιολήπτες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος με συνακρόαση σε ποσοστό 25,2% των ερωτηματολογίων και 100% έλεγχος ηλεκτρονικά (editing). Αναλογία 70% σταθερά τηλέφωνα και 30% κινητά.
ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.


2. Αναγνωρισιμότητα – Δημοτικότητα υποψηφίων περιφερειαρχών

Από την ερώτηση: «Θα σας διαβάσω ονόματα υποψηφίων Περιφερειαρχών. Για τον κάθε ένα από αυτούς πείτε μου εάν έχετε θετική ή αρνητική γνώμη»

Σχόλια:

* Λιγότερο από έναν μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές η DATA C αποτυπώνει το εκλογικό τοπίο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις απόψεις και τις προθέσεις των πολιτών για τους υποψηφίους Περιφερειάρχες.

* Από τους πέντε υποψηφίους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου ο κ. Π. Τατούλης καταγράφει τον υψηλότερο βαθμό γνώσης καθώς τον γνωρίζει το 94,7% των εκλογέων ενώ ακολουθεί με υψηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας και ο κ. Δ.Πτωχός που τον γνωρίζει το 75,7% των εκλογέων της Π.Π.

* Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά αναγνωρισιμότητας με τον κ. Μ. Μάκαρη να καταγράφει βαθμό γνώσης 38,5%, τον κ. Δ. Κουτσούλη με 28,8% και τον κ. Ν. Κουτουμάνο με 28,6%.

 

Σχόλια:

* Ο «βαθμός γνώσης» των υποψήφιων στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα των λιγότερο γνωστών υποψήφιων εάν η επικοινωνία τους έχει ένταση. Για το λόγο αυτό η «δημοτικότητα» είναι καλύτερα να παρατίθεται επί όσων γνωρίζουν τον κάθε υποψήφιο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αναλογία μεταξύ θετικών και αρνητικών γνωμών όσο αυξάνεται ο «βαθμός γνώσης» εξελίσσεται αναλογικά με την αρχικώς καταγραφείσα.

* Στην χρονική στιγμή διενέργειας της έρευνας ο κ. Πτωχός καταγράφει το καλύτερο ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών με το 71% των ψηφοφόρων που τον γνωρίζουν να έχουν σχηματίσει θετική γνώμη για αυτόν ενώ το 29% αρνητική. Ακολουθεί ο κ. Μάκαρης με 68,3% θετικές γνώμες και 31,7% αρνητικές, μετά ο κ. Κουτσούλης με 65,8% θετικές και 34,2% αρνητικές γνώμες, ο κ. Κουτουμάνος με 56,8% θετικές και 43,2% αρνητικές.

* Ο κ. Τατούλης καταγράφει θετικές γνώμες στο 52,6% των πολιτών που τον γνωρίζουν και 47,4% αρνητικές με περιορισμένη πιθανότητα να μεταβληθούν τα μεγέθη αυτά καθώς είναι ήδη γνωστός στο μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος αλλά και γιατί σε πολιτικούς με τόσο μακρά πορεία η δημοτικότητα μεταβάλλεται εξαιρετικά αργά (εάν δεν έχουμε εξαιρετικά απρόοπτα γεγονότα).


3. Καταλληλότητα υποψηφίων περιφερειαρχών

Από την ερώτηση: «Ποιον από αυτούς που θα σας αναφέρω θεωρείτε καταλληλότερο για Περιφερειάρχη, ανεξάρτητα από τον εάν θα τον ψηφίζατε; ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»

Σχόλια:

* Την χρονική στιγμή της δημοσκόπησης το εκλογικό σώμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μοιράζεται μεταξύ δύο υποψηφίων. Τον κ. Π. Τατούλη θεωρεί καταλληλότερο για τη θέση του περιφερειάρχη το 26,9% του εκλογικού σώματος και τον Δ. Πτωχό το 26,4%. Ένας ακόμα δείκτης από τον οποίο προκύπτει από την μια η σημαντική διείσδυση του Π. Τατούλη στο εκλογικό σώμα και από την άλλη ότι η υποψηφιότητά του κ. Π. Πτωχού έχει δυναμική.

* Ότι «δεν γνωρίζει ποιος είναι καταλληλότερος» απαντά το 24,7% ποσοστό πολύ μεγάλο και παράλληλα ένα από τα ευρήματα της έρευνας που μας δείχνει ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος είναι σε «αναζήτηση απαντήσεων».


4. Παράσταση νίκης

Από την ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το ποιόν προτιμάτε, ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στις επερχόμενες εκλογές ;»

Σχόλια:

* Οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ποσοστό 40,3% θεωρούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο Δ. Πτωχός και μόλις σε ποσοστό 21% ότι θα κερδίσει ο Π. Τατούλης.

* Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι το 33,6% «δεν γνωρίζει» ποιος θα εκλεγεί. Πρόκειται για ένα από τα πολλά ευρήματα της έρευνας που καταδεικνύουν την «κινητικότητα» και την «ρευστότητα» που υπάρχει στο εκλογικό σώμα.


5. Πρόθεση ψήφου και εκτίμηση ψήφου Α γύρου

5.1 Πρόθεση ψήφου Α γύρου

Από την ερώτηση: «Θα θέλαμε να μας πείτε εάν είχαμε αύριο εκλογές και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ήταν [ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ]….., ποιον θα ψηφίζατε;»

Σχόλια:

* Εάν είχαμε αύριο εκλογές για Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου άνω του 25% του εκλογικού σώματος τοποθετεί τον εαυτό του στην «αδιευκρίνιστη ζώνη». Πιο συγκεκριμένα το 22,2% δηλώνουν «αναποφάσιστοι», το 4,7% ότι θα ψηφίσουν «λευκό» ή «άκυρο», το 2,7% ότι θα απέχουν και το 0,8% δεν απαντούν.

* Στον πρώτο γύρο ο Δ. Πτωχός θα λάμβανε ποσοστό 28,8% και ο Π. Τατούλης 25,1%. Ο Μ. Μάκαρης 6,8%, ο Ν. Κουτουμάνος 4,9% και ο Δ. Κουτσούλης 3,9%.

* Από δηλώσεις των αναποφάσιστων που ανέφεραν ότι είναι μεταξύ δύο υποψηφίων, με 50%-50% μοίρασμα των ψήφων, εκτιμάται ότι εάν γίνονταν αύριο οι εκλογές η πιθανότερη κατανομή των ψήφων των «αναποφάσιστων» θα ήταν 36,4% στον κ. Πτωχό, το 32,5% στον κ. Τατούλη, το 16,4% στον κ. Μάκαρη, το 9,96% στον κ. Κουτσούλη και το 4,76% στον κ. Κουτουμάνο.

 

5.2 Εκτίμηση ψήφου Α γύρου 

Σχόλια:

* Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου του α γύρου, χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική αναγωγή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «λευκό», «άκυρο», «δεν απάντησαν» ή δήλωσαν ότι «δεν θα ψηφίσουν» ο κ. Πτωχός συγκεντρώνει ποσοστό 31,4%, ο κ. Τατούλης 27,4%, ο κ. Μάκαρης 7,4%, ο κ. Κουτουμάνος 5,3% , ο κ. Κουτσούλης 4,3% ενώ οι αναποφάσιστοι παραμένουν ψηλά στο 24,2%.


6. Βεβαιότητα ψήφου

Από την ερώτηση: «Πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε;»

Βάση: Όλοι με εξαίρεση του αναποφάσιστους και όσους δεν απάντησαν.

Σχόλια:

* Όπως προκύπτει, εξ όσων έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, μόλις το 50,4% είναι «απόλυτα βέβαιοι». Το 34,5% δηλώνουν «μάλλον βέβαιοι», το 11,8% «όχι και τόσο βέβαιοι» και το 2,6% «καθόλου βέβαιοι». Στον πίνακα 3 παραθέτουμε το βαθμό βεβαιότητας της πρόθεσης ψήφου ανά υποψήφιο που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν.

* Το 18,3% των δημοτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Π. Τατούλη δηλώνουν «όχι και τόσο» ή «καθόλου βέβαιοι» για την επιλογή τους. Αντίστοιχα υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας καταγράφεται και στους ψηφοφόρους του Ν. Κουτουμάνου με το 16,7% των δημοτών που δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν να μην είναι βέβαιοι. Το ποσοστό των ψηφοφόρων του κ. Πτωχού που δηλώνουν αβέβαιοι για την πρόθεση ψήφου τους καταγράφεται στο 11,6%.

 


7. Κριτήριο ψήφου

Από την ερώτηση: «ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ: Μου είπατε ότι θα ψηφίσετε τον …… Επιλέγετε αυτό τον υποψήφιο επειδή τον προτιμάτε, επειδή είναι ο λιγότερο κακός, ή για να αποδοκιμάσετε κάποιον άλλο υποψήφιο; ;»

Σχόλια:

* Ρωτήθηκαν οι ψηφοφόροι εάν ο υποψήφιος που δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν θα τον ψηφίσουν επειδή τον προτιμούν, επειδή τον θεωρούν λιγότερο κακό από τους άλλους υποψηφίους ή επειδή θέλει να αποδοκιμάσει κάποιον άλλο υποψήφιο. Όπως προέκυψε το 70,1% επιλέγουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη που προτιμούν αλλά υπάρχει και ένα 22,2% που επιλέγουν αυτόν που θεωρούν τον λιγότερο κακό. Τέτοιους ψηφοφόρους προσελκύουν περισσότερο ο Μ. Μάκαρης, ο Ν. Κουτουμάνος αλλά και ο Π. Τατούλης.


8. Πρόθεση ψήφου Β γύρου – (Πτωχός Δ.- Τατούλης Π.)

Από την ερώτηση: «Εάν είχαμε και δεύτερο γύρο και οι υποψήφιοι ήταν….. [ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ] ποιον θα ψηφίζατε;»

Σχόλια:

* Εάν είχαμε αύριο εκλογές για Περιφερειάρχη και στον β γύρο ήταν αντίπαλοι ο Δ. Πτωχός και ο Π. Τατούλης, ο Δ. Πτωχός θα λάμβανε ποσοστό 36,1% και ο Π. Τατούλης θα λάμβανε 31,7%. Και οι δύο υποψήφιοι αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό τους, σε σχέση με αυτό του πρώτου γύρου, ο Δ. Πτωχός όμως περισσότερο. Αυτό δείχνει ότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν «πρόσβαση» στο εκλογικό σώμα των λοιπών συν υποψήφιων τους, αλλά ο Δ. Πτωχός μεγαλύτερη.

* Στην παρούσα χρονική στιγμή το ποσοστό των αναποφάσιστων του β γύρου είναι σημαντικό και καταγράφεται στο 17,1%. Τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στον β γύρο είναι λίγο κάτω από 15% και είναι τα αναμενόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages