ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ 35% ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ 35% ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ

 


Φέτος το Πάσχα ο παραδοσιακός οβελίας κινδυνεύει να γίνει Ευρωπαίος – ένα κομμάτι αρνιού ή κατσικιού στον φούρνο με πατάτες. Γιατί με τις τιμές να κυμαίνονται, όπως φαίνεται, γύρω στα 14-15 ευρώ/κιλό, είναι πολύ δύσκολο για έναν οικογενειακό προϋπολογισμό να διαθέσει 140 ευρώ π.χ. για ένα ολόκληρο αρνί.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, «με δεδομένη τη μεγάλη οικονομική δυσκολία του κόσμου, θεωρούμε πιθανό το να μην αγοράσει φέτος ολόκληρο αρνί».

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, το φετινό πασχαλινό τραπέζι κατά μέσο όρο θα είναι ακριβότερο κατά 35% από ό,τι ήταν το Πάσχα του 2021, υπολογίζοντας τόσο το αρνί όσο και τα… συμπαρομαρτούντα. Με «κορμό» ένα αρνί 10 κιλών, το κόστος του πασχαλινού γεύματος υπολογίστηκε σε 296,65 ευρώ!

Επάρκεια

Οσον αφορά το ζήτημα της επάρκειας, όπως είπε στο «Βήμα» ο κ. Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, «οι παραγγελίες μας και αυτά που θα σφαχτούν θα είναι λιγότερα γιατί ο καταναλωτής έχοντας σταθερό μισθό, παρά τις αυξήσεις, εκεί που έπαιρνε πέντε κιλά, τώρα θα αγοράσει τρία. Εχουμε, λοιπόν, παραγγελίες μειωμένες κατά 50%, άρα θα κάνουμε λιγότερες παραγγελίες στους εμπόρους και αναγκαστικά οι έμποροι θα πάρουν λιγότερα από τους παραγωγούς». Για επάρκεια αλλά και περιορισμένες παραγγελίες μάς μίλησαν και κρεοπώλες.

Ο κ. Βαγγέλης, με κατάστημα στο Κουκάκι, μέχρι στιγμής, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, έχει καταγράψει το 1/3 των περυσινών παραγγελιών. Πιστεύει ότι η κίνηση θα ξεκινήσει από Μεγάλη Δευτέρα.

Ο κ. Γιάννης, που διαθέτει κρεοπωλείο στην Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, προτιμά να μη δέχεται προπαραγγελίες. Από τη μεριά του ο κ. Μπέλλος με κρεοπωλείο στα Πατήσια θεωρεί ότι επάρκεια δεν υπάρχει λόγω εξαγωγών και ότι η ζήτηση είναι όπως κάθε χρόνο, αν σκεφτεί κανείς πως φέτος, που δεν ισχύουν οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, πολύς κόσμος θα φύγει στην περιφέρεια. «Είναι λάθος, όμως, να μιλάτε μόνο για την τιμή, πρέπει να εξετάζετε και το τι αρνί είναι, την ποιότητά του» τόνισε.

Εξαγωγές – εισαγωγές

Αυτές οι μέρες είναι καθοριστικές τόσο για τις τιμές όσο και για τις ποσότητες. Μόλις έχουν τελειώσει οι εξαγωγές σε Ιταλία και Ισπανία εν όψει καθολικού Πάσχα (δεν υπάρχει ακόμα επίσημη καταγραφή της ποσότητας), ενώ οι εισαγωγές (κυρίως από Ρουμανία και λιγότερο από Σκόπια) θα ολοκληρωθούν αυτές τις ημέρες.

Από την τελική ποσότητα των εισαγωγών αλλά και τα μεγάλα παζάρια που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα θα εξαρτηθεί η τελική τιμή. Και μια λεπτομέρεια: οι εξαγωγές, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, αφορούν κυρίως μικρά αρνιά.

Υψηλό κόστος

Ο κ. Πεβερέτος μας μίλησε και για ένα ανησυχητικό για το μέλλον της κτηνοτροφίας φαινόμενο, τη σφαγή των παραγωγικών ζώων λόγω κόστους. Αφήνοντας στην άκρη τις αυξήσεις σε ρεύμα και πετρέλαιο, μας μίλησε για τις τιμές των ζωοτροφών που ανέβηκαν 70% από πέρυσι. Ανέφερε μάλιστα συγκριμένα: το καλαμπόκι που κόστιζε πέρυσι 0,22, φέτος το αγόρασε 0,45.

Κριθάρι που πέρυσι αγόρασε περίπου 0,20 (όπως διευκρίνισε αυτές οι τιμές ισχύουν για την Πελοπόννησο όπου δραστηριοποιείται), πριν από δύο μέρες το προμηθεύτηκε με 0,43. Η σόγια από 0,42 πήγε στα 0,67. Το τριφύλλι από 0,18, έφτασε στα 0,39. Ακόμα και το ευτελές άχυρο από 0,07 πήγε στα 0,18.

Με αυτά τα κόστη στις ζωοτροφές – και όχι μόνο – είναι λογικό οι παραγωγοί να ανεβάσουν τις τιμές.

Υπολογίζουν μάλιστα ότι η χαμηλότερη τιμή που μπορούν να πουλήσουν είναι τα 8-9 ευρώ/κιλό – πιο χαμηλή τιμή θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Αν υπολογίσουμε ότι, στη συνέχεια, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη το σφαγείο και ο έμπορος μέχρι να φτάσει το αρνί ή το κατσίκι στο κρεοπωλείο, η διαδικασία αυτή προσθέτει περίπου 2-3 ευρώ/κιλό στο κόστος.

Οι τιμές στην αγορά

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών χονδρικής πώλησης κρεάτων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, την Τετάρτη 13 Απριλίου η επικρατούσα τιμή στα εγχώρια αρνιά ήταν 9,30 ευρώ (με κατώτερη 8 και ανώτερη 9,80), ενώ πέρυσι η τιμή τους κυμαινόταν ανάμεσα στα 6 και τα 7 ευρώ, και το 2020 ήταν 4,80-5,80.

Αντίστοιχα στα κατσίκια ήταν 9,50 ευρώ (με κατώτερη 8 και ανώτερη 9,90) με περυσινή τιμή 6-6,80 και προπέρσινη 5,70-6. Χαρακτηριστικά ένας κρεοπώλης μάς έδειξε το τιμολόγιο που μόλις είχε παραλάβει με 9,30/κιλό στο αρνί. «Πρόσθεσε τον ΦΠΑ, υπολόγισε τη φύρα, βάλε και το κέρδος μας». Οι τιμές που βρήκαμε εμείς σε κρεοπωλεία της Αθήνας κυμαίνονταν από 13,90 ως 14,80.

πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages