Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΜΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΜΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ


 Μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ, από όπου με τη χρήση των κωδικών του Τaxisnet, 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες μπορούν να τα αναζητήσουν.

Βέβαια ο φετινός φόρο ακινήτων έχει “αναδομηθεί” και προβλέπονται νέες κλίμακες και μειωμένοι συντελεστές φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι:

  • χαμηλότερος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων
  • ίδιος με πέρυσι για το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων
  • μεγαλύτερος για το 6%

Όσο για την πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 δόσεις και ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου. Ολοκληρώνεται, δε, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Βασικά χαρακτηριστικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ έχει ως βασικά χαρακτηριστικά να είναι τα εξής:

  • Μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.
  • Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογιζόταν με τα παλιά δεδομένα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τα 250.000 ευρώ. Πλέον, ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, επιπλέον φόρος -υπό μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου- ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ακινήτου αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ στο οποίο υπάρχει συνιδιοκτησία ή υπάρχουν περισσότερα από ένα εμπράγματα δικαιώματα κατανεμημένα σε περισσότερα του ενός πρόσωπα (π.χ. ο πατέρας έχει την επικαρπία και το τέκνο την ψιλή κυριότητα) ο επιπλέον φόρος θα υπολογίζεται στο 100% της αξίας της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και εν συνεχεία θα επιμερίζεται στο κάθε πρόσωπο ανάλογα με το ποσοστό της αξίας που κατέχει.
  • Επέρχεται αύξηση των συντελεστών έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα η έκπτωση διαμορφώνεται σε 30% για περιουσία συνολικής αξίας έως 100.000 ευρώ, αντί για περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25% για περιουσία αξίας πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ, αντί για 20% που ισχύει σήμερα.
  • Η καταβολή του φόρου προβλέπεται να γίνει τμηματικά, σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Κερδισμένοι

Μεγάλοι κερδισμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν πολλά ακίνητα αλλά η αντικειμενική αξία του καθενός από αυτά δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ ώστε να μπει συμπληρωματικός φόρος. Αυτοί “γλιτώνουν” ένα βάρος που με την παλαιά δομή ήταν δυσβάσταχτο.

Έτσι:

  • Ιδιοκτήτης με 4 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 10.425 ευρώ. Με το νέο καθεστώς που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο.
  • Ιδιοκτήτης με 7 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του αντικειμενικής αξίας 180.00 ευρώ το καθένα πληρώνει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 8.085 ευρώ, ενώ για το 2022 ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώσει συμπληρωματικό φόρο.

Συνολικά, πάντως, το 80% των πολιτών, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους, θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του. Οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 5 εκατομμύρια. 2.200.000 απ’ αυτούς θα δουν μείωση άνω του 20% και ειδικότερα 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%. Ειδικότερα περιουσίες ως 100.000 ευρώ έχουν μείωση του φόρου κατά 30%, με άμεσα ωφελούμενους πάνω από 730.000 φορολογούμενους. Βέβαια ειδικά οι μικρές περιουσίες θα έχουν σε απόλυτο αριθμό μείωση που αν και καλοδεχούμενη δεν αλλάζει σημαντικά το “στατους” των επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages