ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ -Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ O ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 23 Απριλίου 2022

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ -Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ O ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ


Ένα επίκαιρο κείμενο - Του Θεολόγου Διονύση Γεωργογιαννόπουλου 

Η Νηστεία των τροφών δεν είναι το άπαν 

Νηστεία, μια λέξη σύνθετη, μιας και παράγεται από δύο τμήματα, 

από το αρνητικό νή (όχι) και το ρήμα εσθίω (τρώγω). 

Κανονικά όταν έχουμε στο νου τη λέξη νηστεία, κάνουμε ένα συνειρμό αυτόματα, νηστεία και εγκράτεια. 

Είναι αλήθεια πως η νηστεία της Σαρακοστής, έχει πολλά οφέλη. 

Κατά πρώτον, είναι άσκηση ψυχής, αφού δοκιμάζουμε τις αντοχές μας και με τον τρόπο αυτό ισορροπούμε τη ζωή μας, τη βάζουμε σε μια τάξη, από διατροφικής απόψεως, καθώς και από πνευματικής, εάν κι εφόσον, η εγκράτεια από τροφές και πάθη, συνοδεύεται από την αλληλεγγύη, την προσευχή και τον αγώνα κατά της κατακρίσεως. 

Ο κατάλογος των νηστίσιμων επιλογών είναι μεγάλος, τόσο που την καθιστά εύκολη, αφού λέγοντας νηστεία εννοείται δεν τρώγω η τρώω λιτά, (ψωμί και ελιές). Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, και γι΄αυτό υπάρχει η δυνατότητα κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων. 

Εμείς οι χριστιανοί, κάνουμε πολλές φορές το εξής λάθος :

Ορισμένοι οργανώνουμε τη νηστεία μας, η οποία κάθε άλλο εκτός από λιτή είναι (υποκατάστατα κρέατος, τυριού , υπερκατανάλωση τροφών κλπ.) Άλλοι τρέχουν να εξομολογηθούν με καθαρή καρδιά και πίστη, άλλοι απλώς για να εξιλεωθούν, να μπορέσουν να κοινωνήσουν και μετά να ξανά γεμίσουν την καρδιά τους με μίσος και ζήλεια. Μπορεί να μοιάζουν σκληρά τα όσα γράφω..

Έχει τύχει να νηστέψω για καιρό, είναι φορές που νηστεύω μόνον τη Μεγάλη Εβδομάδα. Καθένας όσο μπορεί, δεν έχει σημασία πόσες μέρες νήστεψες, πόση ώρα κάθησες στην Εκκλησία. 

Ας είμαστε όσο γίνεται καλοί όλο το χρόνο, όχι μόνο στις περιόδους νηστείας. Και το λέω πρώτα σε μένα γιατί και γω κρίνω. Όλοι μας λίγο πολύ με κάτι τρωγόμαστε. 

Μακάρι όταν νηστεύουμε να κάνουμε αγώνα να σταματήσουμε 

να κρίνουμε έναν μανιακό καπνιστή, έναν αλκοολικό, μια χήρα που βγαίνει βόλτες, τους χωρισμένους. Τι μας νοιάζει με πόσους και πόσες πήγε η τάδε η ο τάδε.  

Με λίγα λόγια καλός μπορεί να είναι και κάποιος που δεν νήστεψε και πήγε στην Εκκλησία για να βάλει ένα κεράκι. 

Γιατί αυτός μπορεί να έδωσε φαγητό σε μια οικογένεια, να συμβούλεψε μια αλκοολική και άρρωστη γυναίκα, έναν άστεγο. 

Εν κατακλείδι, εύχομαι να καταλάβουμε κάποτε πως η τήρηση της νηστείας τη στιγμή που προκαλούμε εντάσεις, και είμαστε καλοί για τις μέρες της Σαρακοστής, χάσαμε. Αυτό που θέλει ο Χριστός όπως τα έχουμε διαβάσει είναι, καθαρή καρδιά, χέρια που είναι έτοιμα να αγκαλιάσουν. Τώρα τα χρυσά, οι όμορφοι τάφοι και το υφάκι των δεσποτάδων, είναι λεπτομέρειες. 

Ο Ιησούς Χριστός να είναι βοηθός όλων μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages