ΑΔΕΙΑ ή ανύπαρκτα τα ATM σε δήμους και δεκάδες χωριά της Τριφυλίας και Μεσσηνίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

ΑΔΕΙΑ ή ανύπαρκτα τα ATM σε δήμους και δεκάδες χωριά της Τριφυλίας και Μεσσηνίας

 Οι τράπεζες μειώνουν συνεχώς τον αριθμό καταστημάτων και ΑΤΜs, βάζοντας δύσκολα στους κατοίκους της περιφέρειας ακόμα και για τα απολύτως απαραίτητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, υπήρχαν 6.655 ΑΤΜs σε όλη τη χώρα και 3.448 τραπεζικά υποκαταστήματα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι συνεχείς μειώσεις συρρίκνωσαν το δίκτυο, φτάνοντας το 2022 σε 5.788 ΑΤΜs και 1.400 τραπεζικά καταστήματα. Πρόκειται για μείωση 63%, κατά 867 μεμονωμένα ΑΤΜs και περίπου 2.048 υποκαταστήματα, πρόβλημα που μπορεί να μην επηρεάζει τους κατοίκους των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων, έχει στερήσει πολλά από όσους ζουν στην υπόλοιπη χώρα.Τα αναπτυξιακά σχέδια των τραπεζών που προβλέπουν μείωση του λειτουργικού κόστους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, τις κάνουν να επενδύουν όλο και περισσότερο στις μεγάλες πόλεις, βάζοντας σε δύσκολη θέση τους πελάτες τους στην περιφέρεια, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Πλέον, αυξάνονται συνεχώς χωριά και κωμοπόλεις που μένουν με ένα ή και... κανένα αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να πραγματοποιήσουν ακόμα και απλές εργασίες, όπως ανάληψη ή πληρωμή λογαριασμών.
Η λύση του Web Banking «προτείνεται» από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, που παρά τις διευκολύνσεις που μπορεί να υπάρχουν, δεν είναι εύκολο να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών, ειδικά των μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμπειρία με τα ηλεκτρονικά μέσα.
Ακόμα και σε περιοχές που έχει απομείνει ένα αυτόματο μηχάνημα, οι βλάβες και η εξάντληση των μετρητών το καθιστούν άχρηστο μέχρι την επισκευή ή τον εφοδιασμό του. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά μικρά νησιά της χώρας, κυρίως το καλοκαίρι, αλλά δεν είναι μόνο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα, καθώς «επεκτείνονται» και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα o Δήμος Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, φτάνοντας τους κατοίκους μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τις διοικήσεις των τραπεζών μετά από παράπονα για τα μηχανήματα των ΑΤΜs.
Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στην Ελληνική Eνωση Τραπεζών (ΕΕΤ) αναφέρονται σε απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους πολλούς μόνιμους κατοίκους, μόνιμους, ετεροδημότες και πολλούς επισκέπτες του Αστακού και του δήμου, όταν τα ΑΤΜs δεν είχαν αρκετά μετρητά. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις μεγάλες πόλεις είναι να τελειώνουν τα μετρητά και ο κόσμος να μην μπορεί για μέρες να κινηθεί.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή τραπεζική και τις επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτα για όλες τις συναλλαγές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αρκετά περίπτερα που λόγω των μεγάλων τραπεζικών χρεώσεων στα POS και του μικρού ποσοστού κέρδους που έχουν στα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού αρνούνται να πληρωθούν με κάρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages