Ευεργετική η μόνιμη καλλιέργεια της ελιάς για τον παραγωγό - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ευεργετική η μόνιμη καλλιέργεια της ελιάς για τον παραγωγό

 


Το ελαιόλαδο έχει σημαντικά οφέλη βιωσιμότητας σε σχέση με τα πιο κοινά αγοραζόμενα μαγειρικά έλαια (σόγια, κανόλα, καλαμπόκι, ηλίανθος και φιστίκι), επειδή εκείνα παράγονται από ετήσιες καλλιέργειες, ενώ, οι ελιές είναι μια μόνιμη καλλιέργεια μακράς διαρκείας.

Καλλιεργημένα σε 66 χώρες και σε πέντε ηπείρους, τα ελαιόλαδα αποτελούν τη μεγαλύτερη μη τροπική μόνιμη καλλιέργεια στον κόσμο. Οι μόνιμες καλλιέργειες, οι οποίες είναι καλλιέργειες που δεν χρειάζονται φύτευση κάθε χρόνο, είναι καλές για το περιβάλλον για διάφορους λόγους:

Διαχείριση Εδάφους
Η διαδικασία άροσης, φύτευσης και συγκομιδής ετήσιων φυτών, όπως η σόγια ή το καλαμπόκι αφαιρεί θρεπτικά συστατικά από τα εδάφη με την πάροδο του χρόνου και είναι αιτία της διάβρωσης του φυτικού εδάφους. Η γη που καλλιεργείται τακτικά απαιτεί περισσότερες εισροές, όπως λιπάσματα ή ενέργεια. Αντίθετα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα πολυετή χωράφια περιέχουν φυσικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος λόγω της βελτιωμένης ποικιλότητας των μικροβίων του εδάφους. Τα μικρόβια του εδάφους μπορούν να τραβήξουν άζωτο από την ατμόσφαιρα «σταθεροποιώντας» το άζωτο και βοηθώντας στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Διαχείριση Νερού
Οι μόνιμες καλλιέργειες διαχειρίζονται καλύτερα το νερό από τις ετήσιες καλλιέργειες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μόνιμες καλλιέργειες έχουν ρίζες που φτάνουν βαθύτερα στο έδαφος, γεγονός που επιτρέπει στις καλλιέργειες να απορροφούν περισσότερο νερό χωρίς άρδευση. Επιπλέον, οι μόνιμες καλλιέργειες βοηθούν τους αγρότες να αποφύγουν τη συμπίεση του εδάφους και την επιφανειακή απορροή του νερού. Τα ελαιόδεντρα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία. Αναπτύσσονται καλύτερα σε κλίματα με ήπιους χειμώνες και μακρά, ζεστά καλοκαίρια. Το εβδομήντα τοις εκατό των ελαιώνων του κόσμου είναι βροχερό, χωρίς νερό από άρδευση.

Carbon Sink / Balance
Πολλές καλλιέργειες μπορούν να βοηθήσουν στη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αλλά οι μόνιμες καλλιέργειες έχουν το πλεονέκτημα να το κάνουν όλο το χρόνο, σε αντίθεση με τις οργωμένες καλλιέργειες, οι οποίες δεσμεύουν άνθρακα μόνο μέχρι τη συγκομιδή. Οι πολυετείς καλλιέργειες έχουν 7 φορές τη ριζική μάζα από τα ετήσια φυτά, τα οποία παρέχουν μεγαλύτερη ευκαιρία δέσμευσης άνθρακα. Τα δέντρα δεσμεύουν άνθρακα σε νέα ανάπτυξη κάθε χρόνο. Καθώς ένα δέντρο μεγαλώνει, αποθηκεύει περισσότερο άνθρακα, κρατώντας τον στον συσσωρευμένο ιστό του. Ένα εκτάριο ελαιόδεντρων ακυρώνει το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να απορροφήσει τις εκπομπές C02 μιας πόλης στο μέγεθος του Χονγκ Κονγκ.

Βιοποικιλότητα
Οι τροπικές καλλιέργειες, όπως ο φοίνικας ή η καρύδα, είναι επίσης μόνιμες καλλιέργειες, αλλά έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια βιοποικιλότητα και επηρεάζουν τουλάχιστον 193 απειλούμενα είδη. Ο λόγος είναι ότι το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας καλλιεργούνται σε τροπικές περιοχές με πλούσια ποικιλία και πολλά μοναδικά είδη. Αντίθετα, οι ελαιώνες έχουν βρεθεί ότι υποστηρίζουν την ποικιλομορφία και τα ενδιαιτήματα για τους εχθρούς των γεωργικών παρασίτων. Σε αντίθεση με την περίπτωση των ετήσιων καλλιεργειών που τείνουν να φυτεύονται σε στενές σειρές, η καλλιέργεια ελαιόδεντρων επιτρέπει μεγαλύτερη εδαφοκάλυψη ή/και ενδοκαλλιέργεια. Αυτό αυξάνει τη βιολογική ποικιλότητα του φυσικού οικοτόπου και για τα ζώα και έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση ή εξάλειψη της ανάγκης χρήσης ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων.

Άλλα ζητήματα βιωσιμότητας

Πρασίνισμα της Ερήμου
Το πρασίνισμα της ερήμου είναι η έννοια της ανάκτησης εδαφών της ερήμου για τη γεωργία. Το πράσινο της ερήμου αναπτύσσει βιώσιμη γεωργία που αυξάνει τις οικονομικές ευκαιρίες για τις τοπικές κοινότητες, τις αποδόσεις τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια. Όταν το Πανεπιστήμιο Ben Gurion στο Ισραήλ ξεκίνησε το ερευνητικό του πρόγραμμα για το πρασίνισμα της ερήμου στην έρημο Negev πριν από 10 χρόνια, ο διευθυντής του BGU Jacob Blaustein Institutes for Desert Research επέλεξε την ελιά ως την ιδανική κύρια καλλιέργεια για το πρόγραμμα πρασίνισης της ερήμου. Σήμερα, οι ελιές καλλιεργούνται σε ερημικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages