Να κηρυχθεί επίσημα η Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Να κηρυχθεί επίσημα η Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο

 


Α
ίτημα της Επιτροπής Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών προς την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε να κηρυχθεί επίσημα η Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Αναλυτικά:

Φιλιατρά, 8 Μάη 2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»

ΠΡΟΣ:

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων

Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου

emailynmtedepni@culture.gr

ΘΕΜΑ: “Αίτημα χαρακτηρισμού ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ”.

Με την παρούσα, αιτούμαστε όπως χαρακτηρίσετε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο την Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών. Η ιστορική κεντρική πλατεία των Φιλιατρών περιλαμβάνει τα ήδη χαρακτηρισθέντα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία – κτίρια: ορειχάλκινο σιντριβάνι, ρολόι, τα δύο κτίρια του Δημαρχείου και περιβάλλεται επίσης από ιστορικά διατηρητέα κτίρια πχ κτίριο κληρονόμων Σπέντζα. Η μελέτη, εξάλλου, της πλατείας ως έχει σήμερα, βραβεύθηκε το έτος 1983 στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Bienalle της Σόφιας, λαμβάνοντας το 2ο βραβείο.

Αιτούμεθα την κήρυξη της, ως ενιαίο σύνολο σύνδεσης της Πλατείας Καποδιστρίου και του Δημαρχείου, στο πλαίσιο διαφύλαξης της ιστορικότητας της πλατείας, δημιουργίας αρμονικού περιβάλλοντος με τα περιμετρικά αυτής νεότερα μνημεία αλλά και διασφάλισης της γεωμετρίας της κάτοψης και του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας.

Πρόσφατα και επανειλημμένως έχουν γίνει προσπάθειες για την ανακατασκευή της πλατείας, οι οποίες απερρίφθησαν με τις υπ’ αριθ. πρώτ. 464152/22.10.2021 και 278629/14.06.2022 αποφάσεις της υπηρεσίας σας.

Πιστεύουμε ότι με την κήρυξη της πλατείας συνολικά και την σύνδεσή της με τα ήδη κηρυχθέντα διατηρητέα μνημεία θα είναι προς όφελος της πλατείας των Φιλιατρών και θα διαφυλαχθεί από κάθε ανεξέλεγκτη επέμβαση ή ανάπλαση.

Ευελπιστούμε σε μια θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας και σας ευχαριστούμε για τις ενέργειές σας.

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ “ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages