Στο τεχνικό πρόγραμμα με κόντρες η «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Στο τεχνικό πρόγραμμα με κόντρες η «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας»

 


Με δεσμεύσεις για υλοποίηση αμέσως της απόφασης της Β’ Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 ν. 3463/2006 σχετικά με την πλατεία Γαργαλιάνων, που ανέλαβε δημόσια ο δήμαρχος Τριφυλίας, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για να αποσαφηνιστεί πλήρως το θέμα, και με την εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα των δύο υποέργων του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας», το οποίο για πρώτη φορά τέθηκε ενώπιον του Σώματος, εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2023, με 15 ψήφους από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση.

Από τη συζήτηση, που σε γενικές γραμμές έγινε σε ήπιους τόνους, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι στιγμιαίες εντάσεις με λεκτικές αντιπαραθέσεις και «κόντρες», έγινε πασιφανές ότι από τις 9 Μαρτίου που εντάχθηκε το έργο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας» με συνολική χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ, το οποίο έχει δύο υποέργα, την “Αστική Αναβάθμιση Περιοχής ΠΕ3 Κυπαρισσίας” (1,5 εκ. ευρώ) και την “Αστική Αναβάθμιση Φιλιατρών” (500.000 ευρώ), μόλις προχθές συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την προχθεσινή, δε, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «μπήκε» στο τεχνικό πρόγραμμα. Τεχνικό πρόγραμμα που συζητήθηκε για τέταρτη φορά, επειδή η Αποκεντρωμένη ακύρωσε τις τρεις προηγούμενες αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2022 του υπερκείμενου αυτής οργάνου, της Β’ Ειδικής Επιτροπής, που δικαίωσε προσφυγή κατά προηγούμενης απόφασης της Αποκεντρωμένης σχετικά με τους ίδιους πόρους στο έργο ανάπλασης της πλατείας Γαργαλιάνων, τονίζοντας ότι την αρμοδιότητα για τους ίδιους πόρους έχει το Δ.Σ. και όχι η Οικονομική Επιτροπή. Την προηγούμενη Παρασκευή συνεδρίασε, όπως ειπώθηκε, ξανά η Β’ Ειδική Επιτροπή και συζήτησε νέα προσφυγή κατά απόφασης της Αποκεντρωμένης, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να τονίζει ότι η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση, όταν αυτή εκδοθεί και γίνει γνωστή. 

«Αν βγει απόφαση και δικαιώνει αυτό το οποίο έχετε κάνει, τις ενστάσεις σας κ.τ.λ. (σ.σ. προσφυγή), εγώ είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω αυτό το οποίο θα βγει, να ακολουθήσω το νόμο…», απάντησε ο κ. Λεβεντάκης, σε ερώτηση του Γιάννη Μερκούρη: «Αν βγει απόφαση της Β’ Ειδικής Επιτροπής και λέει ότι δικαιώνονται οι προσφεύγοντες, τι θα γίνει με το τεχνικό πρόγραμμα;».

Ο κ. Μερκούρης επέμεινε λέγοντας «αν η απόφαση βγει μέχρι Δευτέρα – Τρίτη, και δικαιώνει, αυτό το Τ.Π. θα πρέπει να τροποποιηθεί και να μην περάσει στον προϋπολογισμό. Έτσι δεν είναι; Πρέπει να δεσμευθούμε γι’ αυτό…», με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά: «Αν έρθει ενδιάμεσα το 152, εδώ είναι ο κόσμος και όλοι οι σύμβουλοι, θα έρθουμε εδώ να το συζητήσουμε, να πάρουμε απόφαση, να είμαι εγώ καλυμμένος, να τη στείλουμε στο Πράσινο Ταμείο και να πούμε ότι η 152 λέει ότι κακώς κάναμε αυτές τις ενέργειες, εντάξει, λάθος, αφαιρέστε, πάρτε μας πίσω τα χρήματα, γιατί έτσι πρέπει να γίνει και θα χάσουν οι Γαργαλιάνοι 400.000 ευρώ…». Σύσσωμη δε η αντιπολίτευση του τόνισε, για να εμπεδωθεί, ότι η απόφαση δεν έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, αλλά με τους ίδιους πόρους.

«Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είχε έρθει στο θέμα της ΠΕ3 και Φιλιατρών στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε η Σταματία Αλεξοπούλου, ενώ ο Στάθης Ανδρινόπουλος είπε ότι «το έργο της οδικής ασφάλειας το φέρατε στο Δ.Σ., άρα δέχεστε ότι το Δ.Σ. αποφασίζει. Γιατί δεν κάνατε το ίδιο και με την πλατεία Γαργαλιάνων;».

Ο Δημήτρης Δριμής αναφέρθηκε στην εναλλακτική που πρότειναν 4 σύμβουλοι χωρίς Ι.Π. στην πλατεία Γαργαλιάνων και αυτοί να εγγραφούν για άλλες παρεμβάσεις στον Προφήτη Ηλία, σημειώνοντας πως μπορούν να ζητήσουν από το Πράσινο Ταμείο τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου, αφού η χρηματοδότηση αφορά αστικές αναπλάσεις.

Ότι πρώτη φορά πήγε η ΠΕ3 και το έργο των Φιλιατρών στο Δ.Σ. σημείωσε και η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, μιλώντας για ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και τονίζοντας προς το ακροατήριο ότι «μέσα στα συμβούλια έχουμε ζήσει τραγωδίες» και ότι «Τ.Π. και προϋπολογισμός έπρεπε να έχουν περάσει μέχρι 31/12ου/2022». «Δε μιλάει κανένας για απόσυρση της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου για την πλατεία. Μιλάμε για τους ίδιους πόρους», ξεκαθάρισε ο κ. Μερκούρης. «Μας ταλαιπωρείτε 6 μήνες για Τ.Π. και προϋπολογισμό. Έχουμε καταθέσει 4 έγγραφα για την καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Δριμής.

Στον εκλογικό νόμο απέδωσε ευθύνες για την καθυστέρηση στο τεχνικό πρόγραμμα ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος. «Δόθηκε μάχη εντυπώσεων απόψε. Μπορούσαν να γίνουν πολλά και έγκαιρα», σημείωσε ο Σαράντος Κουκούμης, κάνοντας λόγο για εμμονή της Δημοτικής Αρχής στην πλατεία Γαργαλιάνων, παρά τις αντιδράσεις. Ο ίδιος είπε ότι ούτε το 20% δεν έχει υλοποιηθεί από το περυσινό τεχνικό πρόγραμμα, κάτι που έθεσαν και οι Δημήτρης Δριμής, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Γιάννης Μερκούρης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages