Μνημείο χαρακτηρίζεται συγκρότημα νερόμυλου στη θέση «Πηγή της Μάνας» στους Αρμενιούς Κυπαρισσίας - KYPARISSIANEWS.COM Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Μνημείο χαρακτηρίζεται συγκρότημα νερόμυλου στη θέση «Πηγή της Μάνας» στους Αρμενιούς Κυπαρισσίας


ΘΕΤΙΚΗ είδηση για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αποτελεί ο χαρακτηρισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού του συγκροτήματος νερόμυλου στη θέση «Πηγή της Μάνας» στους Αρμενιούς της Κυπαρισσίας.

Όπως ανακοινώνει ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος: «Το διοικητικό συμβούλιο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας με ιδιαίτερη τιμή γνωστοποιεί ότι ομόφωνα αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ο χαρακτηρισμός  ως μνημείου, σύμφωνα με το αρ. 6, παρ. 1β του ν.4858/2021, του συγκροτήματος νερόμυλου, φερόμενης ιδιοκτησίας  του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, που βρίσκεται στη θέση «Πηγή της Μάνας» εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού Τ.Κ. Αρμενιών, Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Δήμου Τριφυλίας, διότι αποτελεί μοναδικό συγκρότημα, εμβληματικό για την περιοχή, που μαρτυρά την τεχνολογία της προβιομηχανικής εποχής και τον κυρίαρχο ρόλο του στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, της οποίας αποτέλεσε σημαντικό πυρήνα από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αι. έως το 1960.

Το κτήριο του νερόμυλου διατηρεί μεγάλο μέρος των αυθεντικών του χαρακτηριστικών και είναι δυνατή η πλήρης ανάγνωση της παλαιότερης κατάστασής του, ενώ ο μυλαύλακας διατηρείται σε καλή κατάσταση, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον συγκρότημα και επομένως αποτελεί τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής από αρχιτεκτονική, πολιτισμική, οικονομική και τεχνική άποψη. Κατά συνέπεια, το συγκρότημα πληροί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείο.

Κατόπιν δημοσιεύσεως της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου λάβαμε και επίσημα τον ΦΕΚ, επιθυμία μας ήταν να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες σε όσους συνετέλεσαν στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου ώστε ένα σημαντικό τόσο συναισθηματικά όσο και ηθικά έργο  να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά,  να μας δίνει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή του και να το προσθέσουμε ως κρίκο στην αλυσίδα του Μεσσηνιακού πολιτισμού.

Προχωράμε, έχοντας πάντοτε όλους εσάς συνοδοιπόρους μας στο ταξίδι της κατάκτησης ολοένα και περισσότερων στόχων, κρατώντας πάντοτε σταθερά «το βλέμμα» μας στον τόπο και τις ρίζες μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages