Θερμό καλοκαίρι – Ξηρασία με υψηλές θερμοκρασίες απειλούν την ελληνική παραγωγή - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Θερμό καλοκαίρι – Ξηρασία με υψηλές θερμοκρασίες απειλούν την ελληνική παραγωγή

 


Ανησυχητικά είναι τα πρώτα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι, καθώς όλα δείχνουν πως οι Έλληνες παραγωγοί αναμένεται να διανύσουν ένα από τα θερμότερα των τελευταίων ετών και να πιεστούν ακόμη περισσότερο, προκειμένου να κρατήσουν ποτισμένες τις καλλιέργειές τους.

Εξάλλου, η αρδευτική περίοδος δεν ξεκινά με τον πλέον θετικό τρόπο, αφού από τη μια είναι οι οικονομικές εκκρεμότητες/οφειλές και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και από την άλλη τα χαμηλά αποθέματα νερού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, που για την αρδευτική περίοδο 2023 θα απαιτηθεί μείωση της παροχής ποσοτήτων αρδευτικού ύδατος από τους ταμιευτήρες του Αλιάκμονα.

Τα χειρότερα, όμως, είναι… ακόμα μπροστά. Η κλιματική αλλαγή και η μεταβλητότητα του κλίματος προβλέπεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή, τόσο όσον αφορά την απόδοση των καλλιεργειών όσο και τις τοποθεσίες στις οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν διαφορετικές καλλιέργειες.

Η καλλιεργητική περίοδος έχει επιμηκυνθεί και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πρώιμης έναρξης της ανάπτυξης την άνοιξη και της αύξησης της διάρκειας της καλλιεργητικής περιόδου το φθινόπωρο. Αυτό, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, θα επιτρέψει την επέκταση προς βορρά των φυτών που καλλιεργούνται τις θερμές περιόδους σε περιοχές που δεν ήταν προηγουμένως κατάλληλες.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι λόγω του συνδυασμού ζέστης και ξηρασίας, προβλέπονται σημαντικές απώλειες γεωργικής παραγωγής για τις περισσότερες ευρωπαϊκές περιοχές, οι οποίες δεν θα αντισταθμιστούν από κέρδη στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερη μεταβλητότητα των αποδόσεων και, μακροπρόθεσμα, μείωση των κατάλληλων εκτάσεων για καλλιέργεια.

Οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή

Συνθήκες σοβαρής ξηρασίας και ακραίων θερμοκρασιών στη Νότια Ευρώπη, βροχοπτώσεις ακόμη πιο έντονες στη Βόρεια Ευρώπη και στις ορεινές περιοχές, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις περισσότερες καλλιέργειες της ΕΕ, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες. Αραβόσιτος, φρούτα, βολβώδη λαχανικά και σόγια αποτελούν τις πιο ευάλωτες σε ακραίες κλιματικές συνθήκες παραγωγές.

Σύμφωνα με τη μελέτη «The impact of extreme climate events on agricultural production in the EU», που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, «η ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή γεωργία, κάτι που προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, «η ξηρασία θα μειώσει τις αποδόσεις των περισσότερων καλλιεργειών, εκτός από αυτές που θα συνεχίσουν να αρδεύονται». Οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Εκτιμάται ότι οι ημέρες με καύσωνα θα πενταπλασιαστούν τουλάχιστον έως το τέλος του αιώνα σε περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα και θα τριανταπλασιαστούν στις περιοχές με πιο θερμό κλίμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages