ΤΑ φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας προτιμούν οι καταναλωτές - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

ΤΑ φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας προτιμούν οι καταναλωτές

 


Αυξημένο κατά 6,6% είναι το μερίδιο αγοράς σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε σύγκριση με πέρυσι, ενδεικτικό της στροφής ολοένα και περισσότερων καταναλωτών στις φθηνότερες επιλογές από το σούπερ μάρκετ. 

Ακόμη και σε κατηγορίες στις οποίες πριν από ένα χρόνο το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ήταν κοντά στο 10% και σίγουρα κάτω από 15%, πλέον πλησιάζει το 20%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γάλα, οι κατεψυγμένες ζύμες, το κατεψυγμένο κοτόπουλο, με τα μερίδια αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να κυμαίνονται στα επίπεδα πλέον του 18%-19%, χωρίς μάλιστα να υπάρχει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– κάποια ένδειξη συρρίκνωσης αυτών των μεριδίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana, σε 20 βασικές κατηγορίες ειδών σούπερ μάρκετ (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία πωλήσεων της εκπτωτικής αλυσίδας Lidl) το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχει αυξηθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν από 2,7 (χαρτί υγείας) μέχρι 6,6 ποσοστιαίες μονάδες (συσκευασμένο κατεψυγμένο κρέας).

Το γεγονός, δε, ότι στο χαρτί υγείας η αύξηση του μεριδίου είναι συγκριτικά μικρή «κρύβει» το γεγονός ότι πρόκειται για την κατηγορία εκείνη με το υψηλότερο μερίδιο ιδιωτικής ετικέτας, που πλέον φθάνει το 73,1% από 70,4% το 2022. Οσο για το συσκευασμένο κατεψυγμένο κρέας, το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας πλησιάζει πλέον το 36%, από 29,3% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Σε μία από τις πλέον βασικές κατηγορίες, το λευκό γάλα, το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας έχει φθάσει πλέον το 18,1%, αυξημένο κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι. Πάνω από 20% είναι το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε κατηγορίες όπως το ελαιόλαδο (21,7%, από 16,2% πέρυσι), οι πάνες ακράτειας (22,3%, από 18% πέρυσι), το αλεύρι (20,2%, από 16,5% πέρυσι), ενώ ενδεικτικά πάνω από 30% είναι το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας στις κατηγορίες των οσπρίων (46,1%), του συσκευασμένου κατεψυγμένου κρέατος (35,9%), της κρέμας γάλακτος (30,8%), του ρυζιού (39,1%) κ.ά.

Οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο στράφηκαν οι καταναλωτές στην Ελλάδα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας την περασμένη χρονιά και συνεχίζουν και φέτος. Κι αυτό διότι αν και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καταγράφηκαν μεγαλύτερες –ποσοστιαία– ανατιμήσεις σε σύγκριση με αυτές στα αντίστοιχα επώνυμα προϊόντα, τα πρώτα παραμένουν σημαντικά φθηνότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, στο γάλα, μία από τις πλέον βασικές κατηγορίες προϊόντων που τα νοικοκυριά αγοράζουν πολύ συχνά, η μέση τιμή για το ιδιωτικής ετικέτας είναι 1,10 ευρώ, ενώ για το επώνυμο 1,72 ευρώ/λίτρο, «ψαλίδα» δηλαδή 62 λεπτών ή 36,2%. Ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα να αγοράζει γάλα ένα νοικοκυριό, εάν επιλέγει το ιδιωτικής ετικέτας έχει εξοικονομήσει 60 ευρώ σε ένα χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages