ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ- ΧΑΝΕΙ 1 ΕΔΡΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΡΑΦΗΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ- ΧΑΝΕΙ 1 ΕΔΡΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΡΑΦΗΣ

 


Με βάση τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος μετά την 1η Μαρτίου να «πάει» σε εκλογές, αφομοιώνοντας τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες θα έρθουν τα πάνω κάτω, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η δύναμη των κομμάτων στην επόμενη Βουλή.

Ωστόσο, κανείς πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο ο Κυριάκος, δεν θα ήθελε να προκαλέσει εντάσεις σε αυτή την πολιτική συγκυρία. Επειδή υπάρχει υποχρέωση από τον Μάρτιο να πάμε σε εκλογές με τα νέα απογραφικά στοιχεία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αιφνιδιάσει με εκλογές μέσα στον Ιανουάριο.

-Και αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει οποιαδήποτε μεταβολή σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών. Κι όταν γράφω Ιανουάριο το εννοώ, γιατί αν «πάει» παρακάτω τότε ελλοχεύει ο εξής μεγάλος κίνδυνος. Να οδηγηθούμε σε κάλπες τον Φεβρουάριο με την υφιστάμενη δομή των περιφερειών και τα τέλη Μαρτίου να γίνουν εκλογές με έναν νέο χάρτη.

Το σενάριο του Ιανουαρίου έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Ως γνωστόν το Πάσχα είναι κάπου στα τέλη Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαγορευτικές οι εκλογές σε μια τέτοια συγκυρία. Το δε σενάριο του Μαΐου έχει κι αυτό την προβληματικότητά του, που συνδέεται με τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων. Οπότε για διάφορους λόγους νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός του Ιανουαρίου.

από το ρεπορτάζ της στήλης thebigmouth από το www.powergame.gr

Η απογραφή αλλάζει τα δεδομένα στον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει στις επόμενες εκλογές κάθε περιφέρεια. Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες. Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο, όταν και η ΕΛΣΤΑΤ δώσει τα τελικά στοιχεία. Η απογραφή του 2021 αλλάζει και τον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας καθώς οι εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν με τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα.

«Σύμφωνα με τον Νόμο και με τις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, στις επόμενες εκλογές το 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε με τη νέα απογραφή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες. Σχεδόν σε όλη την Αττική οι έδρες αυξάνονται.

Κερδίζουν έδρες

Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17)
Βόρειος τομέας: +4 έδρες (19)
Δυτικός τομέας: +2 έδρες (13)
Νότιος τομέας: +4 έδρες (22)
Α’ Πειραιώς: -1 έδρα (5)
Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9)
Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14)
Δυτική Αττική: +1 έδρα (5)
Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20)
Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6)

Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή. Από μία έδρα χάνουν στην Πελοπόννησο η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Λακωνία. Σταθερές μένουν Αργολίδα και Κορινθία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages