Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

 


Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος» αντιλαμβανόμενος τον Προβληματισμό που επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην κυβέρνηση για το εύρος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η/1/2023, για 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτούς, η οποία προκαλείται από τον υψηλό πληθωρισμό, αποστέλλει αυτή την επιστολή για να προλάβει καταστάσεις εκτός ελέγχου, τις οποίες αντιμετωπίσαμε και κατά την διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες του 2022, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα υπερβεί το 8%, ποσοστό που είναι υψηλό και θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό νόμο (ν.4670/2020), ο οποίος προβλέπει πως οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.
Με δεδομένο ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού όχι μόνο δεν θα αποκλιμακωθεί αλλά αντίθετα αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό οι αυξήσεις που θα προκαλέσει στις εισφορές να κυμανθούν σε επίπεδα άνω του 8%.
Πρόσθετα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο θα υπάρξει πρόσθετη δαπάνη στον ΕΦΚΑ, λόγω αύξησης των συντάξεων. Υπολογίζεται ότι για να δοθούν οι αυξήσεις κατά 6% ή και λίγο περισσότερο, σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους, το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί επομένως η αυξημένη δαπάνη σε ετήσια βάση, ευελπιστούμε πως όχι, άλλα μια λύση είναι η αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο οι ασφαλισμένοι που εργάζονται ως μη μισθωτοί καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επιλέγοντας μία από τις έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν θεσπιστεί. Πρόκειται για μια βασική μεταρρύθμιση του εν λόγω νέου Ασφαλιστικού, που ίσχυσε από το 2020 και αποσύνδεσε τις εισφορές από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, όπως ήταν η προγενέστερη διαδικασία.
Ο ισχύων νόμος όμως προβλέπει ότι θα υπάρχει προσαύξηση στις ασφαλιστικές κατηγορίες, για την οποία αρκεί «διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά τη διετία 2023-2024. Από το 2025 και μετά η όποια αύξηση θα λειτουργεί παράλληλα με την όποια αντίστοιχη αύξηση θα παρατηρείται στον δείκτη μισθών.
Προφανώς, όταν θεσπίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη νόμου το 2020, η χώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο έντονη πληθωριστική κρίση. Όμως τώρα, δυόμισι χρόνια μετά, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,4% (Αύγουστος), ενώ ο μέσος πληθωρισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου κινείται στο 7,9%.
Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους είναι υποχρεωτική. Από αυτήν όμως εξαρτάται και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου, τουλάχιστον ως προς το ανταποδοτικό σκέλος της. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της εν λόγω διαδικασίας, ότι η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας είναι εξαιρετικά σημαντική.
Με την αύξηση όμως των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, και αγροτών σε ποσοστό που ήδη αναφέραμε δηλ. περίπου 8-10% είναι σίγουρο και βέβαιο ότι όσοι έχουν επιλέξει τις ανώτερες κατηγορίες για να έχουν μία καλύτερη ανταποδοτική σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου, θα έχουν μεγάλη αδυναμία αποπληρωμής αυτών των κατηγοριών, με αποτέλεσμα να κατέβουν κατηγορίες και να παραμείνουν στην 1η κατηγορία, την οποία να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι αδυνατούν να πληρώσουν οι μικρές επιχειρήσεις ακόμα και σήμερα. . Πόσο μάλλον να μιλάμε και για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών....
Μετά την 10ετή οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση είναι σίγουρο και βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών διότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές οι οποίοι προσπαθούν με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν να αντιμετωπίσουν την μάστιγα της ακρίβειας στα ράφια των super-markets, καθώς και σε όλες τις μορφές του εμπορίου. (κρεοπωλεία, μανάβικα, κ.ά.), λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κ.ά..
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος» είναι πάντα κοντά στα μέλη του και αφουγκραζόμενος την κραυγή αγωνίας αυτών, επισημαίνει προς όλους τους αρμοδίους ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν όλα τα παραπάνω καθώς και τα δυσβάσταχτα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, (ενοίκια, λογαριασμοί, πληρωμές προμηθευτών, κ.ά.) καθώς των δημόσιων υποχρεώσεων αυτών. Είναι σίγουρο ότι η προβλεπόμενη (αναμενόμενη) αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, και αγροτών θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη εξουθενωμένη μικρή επιχείρηση.
Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages