ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ “ΜΕΛΙΝΑ” ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΙΝΙΩΡΗ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ “ΜΕΛΙΝΑ” ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΙΝΙΩΡΗ



 ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΙΝΙΩΡΗ 
Υδατογραφίες σε χαρτί 2 – 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ “ΜΕΛΙΝΑ” 

Το ΕΕΤΕ διοργανώνει έκθεση έργων της, προς τιμήν της, για την προσφορά της στο ΕΕΤΕ 

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ την λησμόνησε αλλά η Αθήνα την τιμά καθώς το ΕΕΤΕ ετοίμασε την έκθεση έργων της, τη ζωγράφο Βασιλική Μπινιώρη για το έργο της, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» , Ηρακλειδών 66 στο Θησείο (μετρό Κεραμεικός), 2 – 29 Νοεμβρίου 2022.  

Η Βασιλική Μπινιώρη, γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1930 και έφυγε από τη ζωή  το 2010 στην Αθήνα σε ηλικία 80 ετών τιμήθηκε στο παρελθόν αλλά δεν είχε την πρέπουσα αναγνώριση.  

Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταπιάστηκε κυρίως με την ακουαρέλα. Έργα της πρωτοπαρουσίασε το 1961 στην Α΄ Πανελλαδική Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Έκτοτε παρουσίαζε τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Παρουσίασε τη ζωγραφική της σε συνολικά 17 ατομικές εκθέσεις σύμφωνα με το kyparissianews.com. Έλαβε μέρος σε 5  πανελλήνιες εκθέσεις (Ζ΄, Θ΄, Ι΄, ΙΑ΄, ΙΒ΄). Έργα της βρίσκονται: στην Εθνική Πινακοθήκη, στα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, στους Δήμους Αθηναίων και Νίκαιας, στην Εθνική Τράπεζα, στα Προξενεία Γιοχάνεσμπουργκ και Παρισιού, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Κριτική για το έργο της έχουν γράψει οι Ελ. Βακαλό, Αχ. Μαμάκης, Αλ. Δράκος, Γ. Λαμψίδης, Στ. Παναγιωτόπουλος, Τ. Τσιρμπίνος, Β. Κουντουρίδης, Ντόρα Ρογκάν Ηλιοπούλου κ.α. 

Πέραν της προσφορά της στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου, η Βασιλική Μπινιώρη ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των καλλιτεχνών και επέδειξε γενικότερη κοινωνική ευαισθησία, που εκφράστηκε με τον τρόπο που μετά τον θάνατο της διέθεσε τα περιουσιακά της στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό κληροδότησε στο Ε.Ε.Τ.Ε. ένα παραθαλάσσιο κτίριο που βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη και το οποίο σύμφωνα με την επιθυμία της χρησιμοποιείται για την φιλοξενία καλλιτεχνών και την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Επίσης κληροδότησε στον δήμο 

Αθηναίων μια πολυώροφη πολυκατοικία στον Νέο Κόσμο, που χρησιμοποιείται ως  Κοινωνική Πολυκατοικία για τη φιλοξενία αστέγων συνανθρώπων μας, καθώς και δώρισε πλήθος έργων της στο Δήμο της γενέτειράς της, της Κυπαρισσίας όπως έχει αναφέρει και η τοπική εφημερίδα "Κυπαρισσία'. 

Η έκθεση αυτή συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου του ΕΕΤΕ, σύμφωνα με την επιθυμία της ζωγράφου Βασιλικής Μπινιώρη, το οποίο πήρε πλέον το όνομά της: «Κτίριο Μπινιώρη».  Δυστυχώς τα έργα που δώρισε στο Δήμο Κυπαρισσία δεν είχαν την τύχη που τους αξίζει να στεγαστούν σε ειδικό χώρο μέχρι σήμερα..

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00. Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00. Δευτέρα κλειστά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages