ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

 


Αλυσιδωτές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των γενικότερων αυξήσεων που καταγράφονται στον χώρο των ελαιοτριβείων.

Στη Λακωνία, οι ελαιοτριβείς, έχοντας ως δεδομένο τα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί και τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους, συγκεντρώθηκαν και άνοιξαν έναν διάλογο, με μοναδικό στόχο την έξοδο από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις.

Όπως τονίζει ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, Νίκος Κουμανταράκης, «οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και σε όλα τα υλικά που έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις μας οδηγούν σε αδιέξοδα. Η ενέργεια και το εργατικό αποτελούν προβλήματα. Η ενέργεια έχει ανέβει έξι φορές πάνω, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί το εργατικό μεροκάματο, χωρίς βέβαια να βρίσκουμε και άτομα που θέλουν να εργαστούν. Συνολικά, το κόστος ανέβηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 50% περίπου».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «η συγκέντρωση, που έγινε, είχε στόχο τη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η ανάγκη στήριξης των ελαιοτριβείων από την κυβέρνηση. Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τα τρία Επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας – Ηλείας – Αιτωλοακαρνανίας) και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις τους».

Αιτήματα

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουμανταράκης, «τα ελαιοτριβεία βρίσκονται μπροστά στο εξής δίλημμα: να αυξήσουν το δικαίωμα ή να σταματήσουν να λειτουργούν, γεγονός που θα επιβαρύνει τον παραγωγό που ήδη αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής. Κανένας μας δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, καθώς αυτό με τη σειρά του θα φέρει αυξήσεις στον καταναλωτή και θα δημιουργήσει ένα μη ανταγωνιστικό προϊόν».

Τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων είναι:

✱ Να δοθεί επιδότηση ρεύματος ανάλογη με εκείνη των βιομηχανιών άρτου και των αρτοποιείων.

✱ Να διευκολυνθούν στο άμεσο μέλλον οι ελαιοτριβείς στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

✱ Να ενταχθούν τα ελαιοτριβεία στους κατά προτεραιότητα τροφοδοτούμενους καταναλωτές, ώστε να μην υφίστανται καταστροφικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος τόσο για τις μονάδες παραγωγής όσο και για την ποιότητα της ελαιοποίησης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages