ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 


ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

Το πόσο έξω έχουν πέσει τα χρονοδιαγράμματα για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Μεσσηνίας αποκαλύπτει η πρόταση που έκανε χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους Δήμους του Νομού, εκτός της Καλαμάτας, ο δήμαρχος της οποίας, Θανάσης Βασιλόπουλος, απουσίασε, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος. Σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας, οι Δήμοι από την 1/1/2023 θα μπορούν, αν θέλουν, να μεταφέρουν τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη. Από εκεί η εταιρία της κεντρικής διαχείρισης θα παίρνει τα σκουπίδια, θα τα πηγαίνει στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης για επεξεργασία και μετά θα τα επιστρέφει για εναπόθεση στην Καλλιρρόη!
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώνει ότι στη σύσκεψη χθες του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, είχαν προσκληθεί εγγράφως όλοι. Επισημαίνει όμως ότι απουσίασε ο δήμαρχος της Καλαμάτας ή εκπρόσωπός του. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει αποφασίσει ακόμη την αύξηση των δημοτικών τελών, ώστε να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στην Καλλιρρόη και το κόστος της επεξεργασίας. Μια εξήγηση που δίνεται, η οποία όμως μένει να επιβεβαιωθεί, είναι ότι η δημοτική αρχή του Θανάση Βασιλόπουλου δεν θέλει προεκλογικά να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να συνεχίσει να διαχειρίζεται μέχρι τις εκλογές τα απορρίμματα στη Μαραθόλακκα, όσο και αν είναι ασφυκτική η κατάσταση σε αυτή. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τη συνέχιση της επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα έχει διάρκεια ενός έτους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε για τη σύσκεψη χθες του περιφερειάρχη με τους πέντε από τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας (Μεσσήνης, Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος, Οιχαλίας, Δυτικής Μάνης): “Από την 1η του ερχόμενου χρόνου είναι δυνατόν να ξεκινήσει, για όσους δήμους της Μεσσηνίας το επιθυμούν, η διαχείριση των απορριμμμάτων τους στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, στη συνάντηση που -μετά από σχετική έγγραφη πρόσκληση της Περιφέρειας προς το σύνολο των δήμων της Μεσσηνίας- είχε με τους 5 από τους 6 δημάρχους της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας, καθώς ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν μετείχε με εκπρόσωπό του.
Οπως αναφέρθηκε στη σημερινή σύσκεψη, η πιο πάνω δυνατότητα -με δεδομένο ότι ορισμένοι από τους δήμους της Μεσσηνίας έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, όπως της Μεσσήνης και της Τριφυλίας- θα γίνει συνδυαστικά, αξιοποιώντας και το κύτταρο στην Καλλιρρόη, το οποίο θα λειτουργήσει με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που προβλέπει η σύμβαση.
Δηλαδή, η επεξεργασία των απορριμμάτων θα γίνεται στην Παλαιόχουνη και το υπόλειμμα θα επιστρέφει στην πιο πάνω περιοχή του Δήμου Οιχαλίας.
Ειδικότερα, οι δήμοι της Μεσσηνίας θα μεταφέρουν τα απορρίμματα στην Καλλιρρόη απ’ όπου θα τα παραλαμβάνει η διαχειρίστρια εταιρεία, θα τα προωθεί για επεξεργασία στην Παλαιόχουνη και θα επιστρέφει το υπόλειμμα στην Καλλιρρόη.
Η επιβάρυνση των μεσσηνιακών δήμων θα αφορά μόνο στην μεταφορά των απορριμμάτων ως την Καλλιρρόη και στην διαχείριση, ωστόσο για διάστημα ενός μηνός, ενδεχομένως και μεγαλύτερο, η μοναδική επιβάρυνση των δήμων θα είναι η μεταφορά μέχρι την πιο πάνω περιοχή.
Οπως τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη, η πιο πάνω διαδικασία -η οποία, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των δήμων- θα γίνει βάσει προγραμματικών συμβάσεων που θα συναφθούν μαζί τους, ενώ θα υπάρξει και η έκδοση σχετικής ΚΥΑ. Στο πλαίσιο αυτό, εξυπακούεται ότι οι όποιοι ΧΑΔΑ ή άλλοι ημιπαράνομοι χώροι διαχείρισης λειτουργούν ακόμα στη Μεσσηνία, θα κλείσουν.
Ωστόσο, στη σημερινή συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο εν λόγω σχεδιασμός είναι προσωρινός, καθώς σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση και στη Μεσσηνία  στην διαχειριστική ενότητα την οποία θα εξυπηρετεί, μαζί με τη Μεσσηνία, η μονάδα της Καλλιρρόης.-όπως και στους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας που υπάγονται επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages