Τουρισμός χωρίς λύση για τα σκουπίδια δεν υπάρχει - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τουρισμός χωρίς λύση για τα σκουπίδια δεν υπάρχει

Αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο θα βρεθούν οι εμπλεκόμενοι που θα παραβρεθούν σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα. Κι αυτοί είναι, από τους αρμόδιους υπουργούς μέχρι τον πρόεδρο του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και δήμαρχο Τρίπολης Ι. Σμυρνιώτη, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, αλλά και μια σειρά από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και φορείς. Είναι άγνωστο ακόμα αν στη σύσκεψη έχει προκληθεί να παραστεί και ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης.
Όπως και να το δει κανείς το θέμα, δεν μπορούν, από τη μια πλευρά, οι αρμόδιοι να μιλούν για πολιτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή και, από την άλλη, να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής σημασίας. Επομένως, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει.
Περιγράφοντας την ατζέντα όσων θα συζητηθούν, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Νίκας τόνισε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει κατ’ αρχάς είναι η εξεύρεση βραχυπρόθεσμης λύσης. Τι θα γίνει, δηλαδή, τους αμέσως επόμενους μήνες. Κανένας δήμαρχος δε θέλει να μην είναι νόμιμος. Αλλά εν πάση περιπτώσει, η Πολιτεία πρέπει να μας δείξει το δρόμο πώς θα γίνει αυτό. Τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή. Το θέμα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο έχει λάβει πανελλήνιες διαστάσεις, είναι πλέον εθνικό ζήτημα. Προφανώς, θα θέσουμε και πάλι το θέμα της παράτασης λειτουργίας των ΧΑΔΑ, αφού δε γίνεται διαφορετικά. Δεν είναι δυνατόν 26 δήμαρχοι να είναι όμηροι αυτής της κατάστασης».
Ειδικότερα για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Καλαμάτα, ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι ο Δήμος είναι ανοικτός σε συζητήσεις με διάφορους παράγοντες, αλλά στις όποιες αποφάσεις πρέπει να συνυπολογίζεται το κόστος: «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η κομποστοποίηση, γιατί μπροστά μας θα έχουμε τρία ή τέσσερα χρόνια. Και για να κλείσεις μια χωματερή, πρέπει να έχεις και μια αξιόπιστη λύση. Και η μοναδική γρήγορη και φτηνή εναλλακτική λύση είναι το τρίπτυχο ανακύκλωση- κομποστοποίηση- μαζί με το δεματοποιητή για τα υπόλοιπα ανόργανα (RDF). Προσωπικά, δε βλέπω καμία άλλη λύση. Διαφορετικά, θα σερνόμαστε με χωματερές και σκουπιδοεργολάβους. Και, ει δυνατόν, τα συγκροτήματα - μονάδες που θα λειτουργούν να εξυπηρετούν δύο ή και περισσότερους Δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages